Parlamentul Ungariei, dominat de partidul premierului naționalist Viktor Orban, a ratificat luni aderarea Finlandei la NATO, după luni de tergiversări, aducând țara nordică cu un pas mai aproape de Alianța Atlantică, potrivit AFP.

Budapesta, sediul ParlamentuluiFoto: HotNews.ro/ Gruia Dragomir

O largă majoritate a deputaților (182 din 199) a aprobat intrarea Helsinki în NATO, în timp ce cazul Suediei va fi discutat „mai târziu”.

Dintre cei 30 de membri ai organizației, 28 de țări (Statele Unite, Regatul Unit, Franța, Germania...) au ratificat deja aderarea celor două țări.

Odată cu invazia rusă în Ucraina, Finlanda și Suedia au decis să întoarcă pagina politicii lor de nealiniere militară din anii 1990, ea însăși moștenită din decenii de neutralitate forțată sau aleasă, solicitând să adere la NATO în mai 2022.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat undă verde la jumătatea lunii martie Finlandei, care împarte cu Rusia cea mai lungă frontieră europeană (1.340 km), după Ucraina. Votul în Parlament ar putea avea loc în curând.

Situația este mai delicată pentru vecinul său suedez, care se confruntă în continuare cu obiecții din partea Ankarei.

Turcia acuză Suedia că este un refugiu pentru militanții kurzi „teroriști” și că refuză extrădările, care sunt de fapt decise de justiția suedeză.

Stockholm este de asemenea îngrijorat de întârzierea de la Budapesta, în ciuda sprijinului arătat oficial de guvernul Orban.

Săptămâna trecută, șeful de cabinet al premierului ungar, Gergely Gulyas, a declarat că există „șanse mari” ca votul să aibă loc în timpul sesiunii de primăvară a parlamentului, care se încheie la 15 iunie.

Însă partidul Fidesz trage de timp. Acesta a denunțat în repetate rânduri „minciunile” răspândite de politicienii suedezi cu privire la statul de drept în Ungaria, în timp ce Viktor Orban este acuzat în mod regulat de organizațiile internaționale de „derivă autoritară”.

Pentru opoziția ungară, această întârziere „servește intereselor” președintelui rus Vladimir Putin, cu care Orban dorește să mențină legături, a declarat luni în Ferenc Gerencser.

O altă îngrijorare din partea suedeză este că Ungaria va folosi apartenența la Alianța Atlantică ca monedă de schimb în lupta sa cu Uniunea Europeană.

Fonduri de miliarde de euro destinate Budapestei sunt în prezent înghețate de Bruxelles în așteptarea unor reforme pentru o mai bună combatere a corupției.