Armata ucraineană a publicat înregistrări video care arată cum forțele sale au distrus ceea ce afirmă că a fost un centru de comandament rusesc din orașul Soledar în timpul unei misiuni spectaculoase pe timpul nopții.

Volodimir Zelenski alaturi de comandanti ucraineniFoto: Ukraine Presidents Office / Zuma Press / Profimedia

Înregistrările arată toate etapele operațiunii despre care Kievul afirmă că a avut loc în luna ianuarie, de la planificarea în „camera de război”, la bombardamentele asupra apărătorilor ruși, la intrarea în acțiune a militarilor ucraineni.

Deși aceasta nu este nicidecum prima înregistrare video publicată de armata ucraineană în care aceasta prezintă o misiune spectaculoasă a militarilor săi (traversarea Niprului pentru o misiune de recunoaștere și distrugere în Hersonul ocupat de ruși ar fi printre cele mai impresionante), noua filmare, înregistrată atât din dronă cât și de la nivelul soldaților care au participat la operațiune, oferă o perspectivă rară asupra modului în care comandanții militari ai Kievului văd în timp real ce se întâmplă în timpul unei astfel de acțiuni, și imaginile pe care le au la dispoziție pentru ajustarea sa.

Această misiune a fost realizată de unitatea specială „Kraken” ce se află în subordinea Directoratului Principal de Informații de la Kiev, serviciul condus de generalul Kirilo Budanov. La începutul lunii martie această unitate a revendicat distrugerea unui obiectiv din Rusia, în apropiere de granița cu Ucraina.

Nu este clar dacă atacul prezentat în noua înregistrare a avut loc înainte sau după ce orașul Soledar a fost capturat de mercenarii Wagner ai lui Evgheni Prigojin, cei care au condus asalturile împotriva acestei localități din regiunea Donețk.

Se crede că Kievul și-a retras ultimele trupe din Soledar la jumătatea lui ianuarie, deși în data de 14 a lunii respective autoritățile ucrainene dădeau asigurări că orașul încă se află sub controlul lor.

Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, revendicase personal cucerirea „completă” a Soledarului încă din data de 11 ianuarie.

În urmă cu o săptămâna Prigojin a avertizat că mult așteptata ofensivă de primăvară a Ucrainei este „iminentă” și că ea va avea obiectivul de a-i izola pe mercenarii săi de corpurile armatei ruse regulate.

Ca întotdeauna, aceste declarații trebuie privite prin prisma războiului informațional dus de ambele părți ale unui conflict, precum și de propriile lupte pentru putere ale lui Prigojin cu comandamentul militar de la Moscova.

Urmărește ultimele evoluții din a 397-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.