Orășelul Soledar din estul Ucrainei, aflat în centrul unei lupte crâncene cu forțele ruse și pe care Moscova susține că l-a cucerit, se află încă „sub control ucrainean", a declarat sâmbătă guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, citat de France Presse.

Soldat ucrainean în SoledarFoto: Stephan Goss / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Soledar se află sub controlul autorităților ucrainene, forțele noastre dețin controlul", a declarat el.

Această localitate și orașul vecin Bahmut rămân în prezent punctele „cele mai fierbinți" ale conflictului, a adăugat Kyrylenko la televiziune.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a transmis vineri că „eliberarea" Soledar a avut loc "în seara zilei de 12 ianuarie". Armata rusă a lăudat „acțiunile curajoase" ale luptătorilor din grupul de mercenari Wagner, ai căror oameni au condus „asaltul direct asupra zonelor rezidențiale din Soledar".

Diferite unități ale armatei ucrainene au insistat vineri că bătălia pentru orașul Soledar din estul țării este în curs de desfășurare, respingând afirmațiile de capturare făcute de Ministerul rus al Apărării și compania militară privată Wagner.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat vineri seară, într-un mesaj pentru ucraineni, că lupta pentru Soledar continuă, deşi Moscova a anunţat că deţine controlul asupra oraşului.

Liderul ucrainean a menţionat meritele unei unităţi a forţelor speciale, pe care a lăudat-o „pentru acţiunile decisive de distrugere a inamicului în apropiere de Soledar”.