„Grupuri de inițiativă” au început luni să sondeze opinia publică din Volgograd cu privire la revenirea la vechiul nume al orașului: Stalingrad, relatează TASS.

Bust al lui Stalin in VolgogradFoto: Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia

Alexander Strukov, președinte al Consiliului Veteranilor din Volgograd și unul dintre inițiatorii demersului, a declarat că o decizie privind organizarea unui referendum pe acest subiect va fi luată până săptămâna viitoare, în funcție de rezultatele sondajului.

„Grupurile de inițiativă vor lucra de astăzi în cartierele orașului [Volgograd] pentru a studia opinia publică. Astăzi avem un district - Dzerjinski. Mâine, grupurile vor lucra în trei districte. Și așa mai departe, până la sfârșitul săptămânii ”, a declarat acesta pentru TASS.

El a explicat că sondarea opiniei publice privind revenirea la numele de Stalingrad se va desfășura sub forma unor întâlniri cu „organizațiile obștești” și că luni este planificată o întâlnire cu peste 100 de persoane în această formă.

Posibil referendum pentru revenirea la numele de „Stalingrad” în Rusia

TASS, una dintre agențiile de presă ale statului rus, amintește că veteranii din Volgograd „au luat inițiativa privind revenirea la numele istoric orașului-erou” și că guvernatorul regiunii omonime, Andrei Bocearov, a anunțat crearea unui consiliu public pentru a studia această problemă, ca răspuns la solicitarea lor.

Bocearov a mai spus că pe baza activităților acestui consiliu se va decide supunerea sau nu a acestei chestiuni la un referendum.

Din 1589 până în 1925 orașul a fost numit Țarițîn, fiind apoi redenumit Stalingrad. Una dintre cele mai cunoscute bătălii din al Doilea Război Mondial a avut loc aici, rezultând în încercuirea și distrugerea majorității forțelor germane și aliate din oraș și împrejurimile sale.

Orașul a fost redenumit Volgograd în 1961 ca parte a procesului de destalinizare inițiat de fostul lider sovietic Nikita Hrușciov.

Însă în ultimii ani în Rusia a avut loc o amplă campanie de reabilitare a lui Stalin și a perioadei sovietice din istoria țării, eforturile în acest sens intensificându-se după declanșarea războiului din Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 397-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.