Rusia a încheiat un acord cu țara vecină Belarus pentru a amplasa pe teritoriul acesteia arme nucleare tactice, a declarat sâmbătă președintele rus Vladimir Putin, potrivit agenției oficiale de presă Tass, relatează Reuters și AFP.

Vladimir PutinFoto: Dmitry Astakhov / AFP / Profimedia Images

O astfel de mișcare nu ar încălca acordurile de neproliferare nucleară, a susținut Putin, afirmând că și Statele Unite au desfăşurat arme nucleare pe teritoriul unor aliaţi europeni.

„Nu este nimic neobișnuit aici: în primul rând, Statele Unite fac acest lucru de decenii. Și-au desfășurat de mult timp armele nucleare tactice pe teritoriul aliaților lor”, a spus Vladimir Putin într-un interviu difuzat la televiziunea rusă.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ridicat de multă vreme problema staţionării de arme nucleare tactice în Belarus, care se învecinează cu Polonia, a menționat apoi Putin.

„Am convenit (cu Lukaşenko) că vom face același lucru”, a afirmat Putin, anunțând că Rusia va amplasa arme nucleare tactice în Belarus.

„Fără a ne încălca obligațiile, subliniez, fără a ne încălca obligaţiile internaţionale privind regimul de neproliferare a armelor nucleare”, a susținut președintele Rusiei, citat de agenția Tass.

Ce este neproliferarea armelor nucleare?

  • Regimul de neproliferare la care a făcut referire Putin este un tratat internațional menit să prevină răspândirea armelor nucleare, ținându-le totodată departe de țările care nu le dețin deja.
  • Tratatul de Neproliferare Nucleară (NPT) a fost semnat în 1968 de zeci de țări, inclusiv Uniunea Sovietică, Statele Unite și Marea Britanie.
  • Vladimir Putin a insistat că armele ce vor fi staționate în Belarus vor fi în continuare sub controlul Rusiei.

Liderul de la Kremlin nu a precizat însă când vor fi transferate armele în Belarus.

Potrivit lui Putin, Rusia urmează să finalizeze construcția unei instalații de stocare a armelor nucleare tactice în Belarus până la 1 iulie, liderul de la Kremlin subliniind totodată că Moscova nu va transfera de fapt controlul acestor arme către Minsk.

„Începând din 3 aprilie, vom începe să antrenăm echipaje. Şi la 1 iulie vom termina construcţia unui depozit special pentru armele nucleare tactice pe teritoriul Belarusului”, a afirmat el.

Rusia are staţionate deja în Belarus 10 avioane capabile să poarte arme nucleare tactice, a menţionat Putin.

De ce a luat Putin această decizie?

Vladimir Putin a afirmat că această decizie a Moscovei a fost motivată de voinţa Londrei de a trimite muniţii cu uraniu sărăcit Ucrainei.

Liderul de la Kremlin a amenințat că Rusia ar putea recurge la rândul său la acest tip de obuze dacă Ucraina va primi astfel de muniţii.

„Rusia, desigur, are cu ce să răspundă. Noi avem, fără a exagera, sute de mii de obuze de acest fel. Nu le utilizăm deocamdată”, a susținut preşedintele rus.

Amintim și că, luna trecută, Vladimir Putin a anunțat că Rusia își suspendă participarea la tratatul „New START”, ultimul acord care era în vigoare între Moscova și Washington și care limitează arsenalele nucleare ale celor două țări.

___