Rusia nu a staţionat, pentru moment, nicio rachetă nucleară în Belarus, anunţă Casa Albă.

John KirbyFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Va fi necesar să ne uităm unde va duce asta”, a răspuns purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă, John Kierby, întrebat despre anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin cu privire la desfăşurarea de armament nuclear tactic în Belarus, scrie News.ro.

„Nu am observat niciun indiciu care să arate că şi-a respectat această promisiune sau că a mutat vreo armă nucleară”, i-a spus Kirby lui Margaret Brennan, la emisiunea „Face The Nation” de la postul CBS.

Vladimir Putin a anunţat sâmbătă că Rusia urmează să desfăşoare armament nuclear „tactic” în Belarus şi că 10 avioane au fost echipate pentru a fi pregătite să folosească acest tip de armament.

Statele Unite minimalizează această declaraţie şi susţin că nimic nu arată că Rusia ar intenţiona să folosească arma nucleară.

Ucraina consideră, la rândul său, că este vorba despre „un pas către destabilizarea internă” a Belarusului.

Belarusul, un aliat al Moscovei, se învecinează cu Ucraina, dar şi cu Polonia şi Lituania, două state membre ale Uniunii Europene (UE) şi NATO.

Belarusul nu ia parte în mod direct la conflictul din Ucraina, însă Moscova s-a servit de teritoriul belarus pentru a-şi desfăşura ofensiva asupra Kiev, anul trecut, şi pentru a efectua atacuri aeriene, acuză autorităţile ucrainene.