Rusia a luat Belarusul drept „ostatic nuclear", a declarat duminică Ucraina, după ce președintele Vladimir Putin a anunțat că va desfășura arme nucleare „tactice" pe teritoriul aliatului său apropiat, transmite AFP.

Alexandr Lukasenko alaturi de Vladimir PutinFoto: Gavriil Grigorov / AFP / Profimedia Images

„Kremlinul a luat Belarusul drept ostatic nuclear", a scris pe Twitter secretarul Consiliului de Securitate ucrainean, Oleksii Danilov, adăugând că decizia este un „pas spre destabilizarea internă a țării".

Anunțul președintelui rus „maximizează nivelul de percepție negativă și de respingere publică a Rusiei și a lui Putin în societatea belarusă", a adăugat Danilov.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podolyak a scris și el pe Twitter că Putin „este prea previzibil.”

„Făcând o declarație despre armele nucleare tactice din Belarus, el recunoaște că îi este frică să nu piardă și tot ce poate face este să sperie cu (astfel de tactici(... În al doilea rând, el își declarea încă o dată implicarea sa într-un delict. Încălcarea tratatului de neproliferare nucleară...”, a adăugat Podolyak.

Vladimir Putin a anunțat sâmbătă că a obținut acordul Minskului pentru a desfășura arme nucleare „tactice" în Belarus, o țară vecină a Uniunii Europene și condusă din 1994 de Alexander Lukașenko, cel mai apropiat aliat al său.

Deși Belarusul nu este implicat direct în conflictul din Ucraina, Moscova a folosit teritoriul său pentru a desfășura ofensiva sa asupra Kievului anul trecut sau pentru a efectua lovituri.

Oficialii ruși au lansat în repetate rânduri amenințări puțin voalate de a folosi arme nucleare în Ucraina dacă conflictul se va intensifica semnificativ.

Vladimir Putin și-a justificat decizia de sâmbătă prin disponibilitatea Marii Britanii de a trimite muniții cu uraniu sărăcit în Ucraina.