NATO a criticat duminică Moscova pentru retorica sa nucleară „periculoasă și iresponsabilă", după ce Vladimir Putin a anunțat că Rusia va amplasa arme nucleare tactice în Belarus, scrie Reuters. Oficialii ucraineni au reacționat și ei, cerând urgent o reuniune extraordinară a Consiliului de Securitate al ONU.

Steagul NATOFoto: DreamsTime / Erix2005

Deși nu este neașteptată, iar Putin a susținut că decizia nu va încălca promisiunile de neproliferare nucleară, este unul dintre cele mai pronunțate semnale nucleare ale Rusiei din cele 13 luni de la începerea invaziei în Ucraina, notează Reuters. Putin a comparat planurile sale cu staționarea de către SUA a armamentului său în Europa și a spus că Rusia nu va transfera controlul bombelor nucleare către Belarus. Dar totuși, va fi pentru prima dată de la mijlocul anilor 1990 încoace când Rusia ține astfel de arme în afara țării.

  • „NATO este vigilentă și monitorizăm îndeaproape situația. Nu am văzut nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei care să ne determine să ne ajustăm propria poziție”, a declarat un purtător de cuvânt al NATO.

Potrivit acestuia, comparația făcută de Putin cu NATO în ce privește amplasarea armelor nucleare „este complet eronată”.

  • „Aliații NATO acționează cu respectarea deplină a angajamentelor lor internaționale. Rusia și-a încălcat în mod constant angajamentele privind controlul armamentului, cel mai recent suspendându-și participarea la Noul Tratat START”.

Reacția Ucrainei

Ucraina a reacționat și ea și a solicitat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite în legătură cu anunțul Rusiei că va amplasa arme nucleare tactice în Belarus.

  • „Ucraina se așteaptă, pentru a contracara șantajul nuclear al Kremlinului, la acțiuni eficiente din partea Marii Britanii, Chinei, Statelor Unite și Franței...
  • Cerem ca o reuniune extraordinară a Consiliului de Securitate al ONU să fie convocată imediat în acest scop”, a transmis Ministerul ucrainean de Externe.

Anterior, secretarul Consiliului de Securitate ucrainean, Oleksii Danilov, a afirmat că Rusia a luat Belarusul drept „ostatic nuclear”.

  • „Kremlinul a luat Belarusul drept ostatic nuclear", a scris pe Twitter secretarul Consiliului de Securitate ucrainean, Oleksii Danilov, adăugând că decizia este un „pas spre destabilizarea internă a țării”.

Anunțul lui Vladimir Putin / „Nu le predăm controlul armelor nucleare”

Rusia a încheiat un acord cu țara vecină Belarus pentru a amplasa pe teritoriul acesteia arme nucleare tactice, a anunțat sâmbătă președintele rus Vladimir Putin, potrivit agenției oficiale de presă Tass, citată de Reuters și AFP.

O astfel de mișcare nu ar încălca acordurile de neproliferare nucleară, a susținut Putin, afirmând că și Statele Unite au desfăşurat arme nucleare pe teritoriul unor aliaţi europeni.

  • „Nu este nimic neobișnuit aici: în primul rând, Statele Unite fac acest lucru de decenii. Și-au desfășurat de mult timp armele nucleare tactice pe teritoriul aliaților lor”, a spus Vladimir Putin într-un interviu difuzat la televiziunea rusă.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ridicat de multă vreme problema staţionării de arme nucleare tactice în Belarus, care se învecinează cu Polonia, a menționat apoi Putin.

  • „Am convenit (cu Lukaşenko) că vom face același lucru”, a afirmat Putin, anunțând că Rusia va amplasa arme nucleare tactice în Belarus.
  • „Fără a ne încălca obligațiile, subliniez, fără a ne încălca obligaţiile internaţionale privind regimul de neproliferare a armelor nucleare”, a susținut președintele Rusiei, citat de agenția Tass.

Ce este neproliferarea armelor nucleare?

Regimul de neproliferare la care a făcut referire Putin este un tratat internațional menit să prevină răspândirea armelor nucleare, ținându-le totodată departe de țările care nu le dețin deja.

Tratatul de Neproliferare Nucleară (NPT) a fost semnat în 1968 de zeci de țări, inclusiv Uniunea Sovietică, Statele Unite și Marea Britanie.

Vladimir Putin a insistat că armele ce vor fi staționate în Belarus vor fi în continuare sub controlul Rusiei.

Liderul de la Kremlin nu a precizat însă când vor fi transferate armele în Belarus.

Potrivit lui Putin, Rusia urmează să finalizeze construcția unei instalații de stocare a armelor nucleare tactice în Belarus până la 1 iulie, liderul de la Kremlin subliniind totodată că Moscova nu va transfera de fapt controlul acestor arme către Minsk.

  • „Din 3 aprilie, vom începe să antrenăm echipaje. Şi la 1 iulie vom termina construcţia unui depozit special pentru armele nucleare tactice pe teritoriul Belarusului”, a afirmat el.

Rusia are staţionate deja în Belarus 10 avioane capabile să poarte arme nucleare tactice, a menţionat Putin.

De ce a luat Putin această decizie?

Vladimir Putin a susținut că această decizie a Moscovei a fost motivată de voinţa Londrei de a trimite muniţii cu uraniu sărăcit Ucrainei.

Liderul de la Kremlin a amenințat că Rusia ar putea recurge la rândul său la acest tip de obuze dacă Ucraina va primi astfel de muniţii.

  • „Rusia, desigur, are cu ce să răspundă. Noi avem, fără a exagera, sute de mii de obuze de acest fel. Nu le utilizăm deocamdată”, a susținut preşedintele rus.

Deși Kremlinul nu a confirmat niciodată public acest lucru, Occidentul spune de mult timp că Rusia păstrează rachete cu capacitate nucleară în Kaliningrad, exclava sa de pe coasta baltică, situată între Polonia și Lituania, membre NATO și Uniunea Europeană.