Armata ucraineană a declarat miercuri că a făcut noi progrese în luptele grele din apropierea orașului Bahmut din estul țării și că Rusia a continuat să trimită noi unități, inclusiv parașutiști. Kievul și alte regiuni din Ucraina au fost ținta unui nou atac rusesc în timpul nopții. Administrația militară a orașului susține că toate rachetele au fost doborâte.

brigada de asalt Spartan a Garzii Nationale a Ucrainei participand la antrenamente pe fondul razboiuluiFoto: SERGEY BOBOK / AFP / Profimedia

07:43Noul articol LIVE, cu evenimentele de vineri, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Summitul G7 de la Hiroshima: SUA anunță noi sancțiuni „semnificative” împotriva Rusiei / PLUS: La ce ne putem aștepta și ce speră liderii care vor participa
  • Zelenski spune că trupele ofensive se pregătesc de luptă, dar nu oferă detalii. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut joi o întâlnire cu comandanții de rang înalt, lăsând să se înțeleagă după aceea că trupele ofensive ale armatei sale se pregătesc de luptă, dar nu a oferit informații concrete, potrivit CNN.
  • Bateria de rachete Patriot avariată de un un atac rusesc de rachete pe frontul din Ucraina a fost reparată, a declarat joi Pentagonul.
  • Scăderi spectaculoase ale prețurilor la gazele naturale / Pe drumul cel bun pentru refacerea stocurilor de iarnă
  • Ucraina a declarat că a respins joi o zi de atacuri rusești în și în jurul orașului Bahmut și a obținut câștiguri de un kilometru în unele locuri, câștigând timp pentru „anumite acțiuni planificate”, relatează Reuters.
  • Preşedintele Volodimir Zelenski a reafirmat joi seara că obiectivul Ucrainei este de a elibera întreg poporul şi teritoriul ocupat de ruşi, inclusiv Crimeea, şi a spus că aşteptata contraofensivă este în pregătire, iar priorităţile pe termen scurt sunt de a obţine „sisteme suplimentare de apărare aeriană, rachete suplimentare, pregătire şi avioane, arme cu rază lungă de acţiune”.
  • Ucraina a folosit rachetele Storm Shadow furnizate de Marea Britanie împotriva forțelor rusești, a declarat joi un oficial britanic din domeniul apărării.
  • Norvegia va furniza Ucrainei până la opt sisteme de lansare multiplă de rachete (MLRS) și trei radare Arthur de localizare a artileriei, a declarat ministrul norvegian al apărării, Bjørn Arild Gram, pe 18 mai, potrivit Kyiv Independent.
  • Nu există nicio îndoială că Rusia are „intenția și capacitatea” de a viza energia subacvatică și liniile de comunicații ale Occidentului, a spus secretarul britanic al apărării, Ben Wallace.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 449, LIVETEXT:

01:15Summitul G7 de la Hiroshima: SUA anunță noi sancțiuni „semnificative” împotriva Rusiei / PLUS: La ce ne putem aștepta și ce speră liderii care vor participa

00:30 Zelenski: Priorităţile noastre pentru viitorul apropiat sunt sisteme suplimentare de apărare aeriană, rachete, instruire şi avioane, arme cu rază lungă de acţiune

Preşedintele Volodimir Zelenski a reafirmat joi seara că obiectivul Ucrainei este de a elibera întreg poporul şi teritoriul ocupat de ruşi, inclusiv Crimeea, şi a spus că aşteptata contraofensivă este în pregătire, iar priorităţile pe termen scurt sunt de a obţine „sisteme suplimentare de apărare aeriană, rachete suplimentare, pregătire şi avioane, arme cu rază lungă de acţiune”, potrivit News.ro.

23:40Zelenski spune că trupele ofensive se pregătesc de luptă, dar nu oferă detalii

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut joi o întâlnire cu comandanții de rang înalt, lăsând să se înțeleagă după aceea că trupele ofensive ale armatei sale se pregătesc de luptă, dar nu a oferit informații concrete, potrivit CNN.

23:18Bateria de rachete Patriot avariată de un un atac rusesc de rachete pe frontul din Ucraina a fost reparată, a declarat joi Pentagonul.

22:50Ucraina a folosit rachetele Storm Shadow furnizate de Marea Britanie împotriva forțelor rusești, a declarat joi un oficial britanic din domeniul apărării.

"Tot ceea ce pot confirma este că a fost folosită cu succes, aceasta este informația pe care am primit-o de la ucraineni și mă bucur că îi ajută să își apere țara", a declarat secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, pentru CNN.

Rusia are „intenția și capacitatea” de a viza energia subacvatică și liniile de comunicații ale Occidentului

22:14Trei nave noi autorizate pentru transportul cerealelor ucrainene

Trei noi nave au fost autorizate joi să ia parte la un acord care permite exportul în siguranță de cereale din Ucraina în Marea Neagră, a anunțat Organizația Națiunilor Unite, în timp ce prețurile globale la grâu au scăzut și mai mult, la o zi după ce Rusia a acceptat să prelungească pactul pentru încă 60 de zile, potrivit Reuters.

21:50Norvegia va furniza Ucrainei până la opt sisteme de lansare multiplă de rachete (MLRS) și trei radare Arthur de localizare a artileriei, a declarat ministrul norvegian al apărării, Bjørn Arild Gram, pe 18 mai, potrivit Kyiv Independent.

Sistemul radar mobil Arthur, dezvoltat în comun de Norvegia și Suedia, este conceput pentru a detecta artileria de câmp a inamicului pentru a o distruge.

20:59Nu există nicio îndoială că Rusia are „intenția și capacitatea” de a viza energia subacvatică și liniile de comunicații ale Occidentului, a spus secretarul britanic al apărării, Ben Wallace.

20:42Scăderi spectaculoase ale prețurilor la gazele naturale / Pe drumul cel bun pentru refacerea stocurilor de iarnă

Prețul gazelor naturale din Europa a continuat să scadă, atingând joi un nou minim al ultimilor aproape doi ani, în condițiile în care nivelurile confortabile de depozitare din Europa și temperaturile în creștere au redus cererea, potrivit AFP.

20:07Marea Britanie și Norvegia își unesc forțele pentru a proteja infrastructura subacvatică de amenințarea rusă

Miniștrii britanic și norvegian ai apărării au semnat joi un parteneriat strategic pentru a proteja infrastructura subacvatică de amenințarea rusă, potrivit AFP.

"Utilizarea tot mai mare a fundului mării pentru energie și comunicații creează mai multe oportunități pentru adversari de a amenința infrastructura subacvatică națională critică, așa cum s-a văzut în cazul avarierii conductei Nord Stream", se arată într-un comunicat al apărării britanice, precizând că Londra și Oslo au "sporit împreună patrulele de securitate în regiune".

Ucraina spune că a mai avansat în Bahmut

19:44Ucraina a declarat că a respins joi o zi de atacuri rusești în și în jurul orașului Bahmut și a obținut câștiguri de un kilometru în unele locuri, câștigând timp pentru „anumite acțiuni planificate”, relatează Reuters.

Adjunctul ministrului ucrainean al apărării Hanna Maliar a declarat într-o postare pe Telegram că forţele Kievului au respins joi atacurile Rusiei în oraşul Bahmut, care au durat întreaga zi.

"Inamicul şi-a adunat cea mai mare parte a rezervelor la Bahmut şi a întărit semnificativ grupul", a spus ea.

"Astăzi, inamicul a atacat Bahmut pe parcursul întregii zile. Toate atacurile au fost respinse", a transmis oficialul ucrainean.

19:30Pentagonul a supraevaluat echipamentele americane pe care le-a trimis Ucrainei cu aproximativ 3 miliarde de dolari, a declarat joi un consilier al Senatului și un oficial al apărării, o eroare care deschide posibilitatea ca mai multe arme să fie trimise Kievului pentru apărarea împotriva forțelor ruse, relatează Reuters.

19:02Papa Francisc speră să trimită emisari de pace președinților Ucrainei și Rusiei pentru a încerca să negocieze o încetare a focului, a raportat joi un site catolic, relatează Reuters.

18:04Coridorul cerealelor de la Marea Neagră, conceput pentru a asigura aprovizionarea cu produse ucrainene pe piețele mondiale, nu și-a reluat încă funcționarea, în ciuda declarațiilor Turciei și Rusiei privind prelungirea acordului, a declarat joi un înalt oficial ucrainean, citat de Reuters.

Acordul a fost prelungit cu încă două luni, secretarul general al ONU, António Guterres, anunțând miercuri „vești bune pentru lume”.

„Acest lucru a fost anunțat ieri, dar până acum aceste declarații nu au dus la reluarea activității, iar centrul comun din Istanbul nu a inspectat navele pentru intrare ieri sau astăzi. Ne așteptam să fie ieri, imediat după declarațiile partenerilor noștri. Ne așteptăm la poziția partenerilor astăzi și credem că vor putea rezolva această problemă”, a declarat pentru Reuters Yuri Vaskov, ministrul adjunct al Infrastructurii din Ucraina.

El a adăugat că 62 de nave sunt pregătite pentru inspecție, iar unele dintre ele sunt în așteptare de câteva luni.

„Armata de drone” a Ucrainei, finanțată de „bani murdari”

17:45Premierul japonez, Fumio Kishida, le-a declarat reporterilor că el și președintele SUA, Joe Biden, au convenit să continue impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei și sprijinirea Ucrainei, în timp ce cei doi lideri se întâlnesc astăzi în orașul japonez Hiroshima, scrie Reuters.

Kishida a părut, de asemenea, să confirme că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu va merge în Japonia pentru summitul G7 care va avea loc între 19 și 21 mai. Zelenski urmează să se alăture unei sesiuni G7 duminică, prin teleconferință.

16:58Fostul premier britanic Boris Johnson l-a descris pe Emmanuel Macron drept „greţos” și „lingăul lui Putin”, afirmă un consilier al lui Johnson din perioada în care acesta era șeful guvernului de la Londra.

16:10Evgheni Prigojin, şeful grupului de mercenari Wagner din Rusia, a acuzat joi unităţile regulate ale armatei ruse că s-au retras 570 de metri la nord de oraşul Bahmut din estul Ucrainei, lăsând expuse flancurile propriilor luptători, relatează Reuters. Nu este prima dată când face astlfel de învinuiri.

15:00Turiștii ruși au început să cumpere masiv sejururi în Muntenegru în condițiile în care alte destinații tradiționale din Europa i-au repudiat din cauza războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, relatează Lenta.

14:28Armata ucraineană a achiziționat sute de drone în acest an folosind banii colectați de agențiile anticorupție din soluționări în cazuri de corupție, au declarat joi oficiali citați de Reuters.

14:09Între timp, România merge mai departe cu o serie de achiziții militare impresionante: 2 miliarde de euro pentru 2 submarine Scorpene de la francezii de la Naval Group / 1 miliard de euro pe 54 de tancuri Abrams M1A2 din SUA / Vânătoare de mine second-hand din Marea Britanie și rachete antinavă „stealth” NSM pentru navele purtătoare de rachete din marină

13:57Preşedintele chinez Xi Jinping îi primeşte joi pe omologii săi din cinci foste republici sovietice din Asia Centrală în cadrul unui summit istoric destinat să strângă legăturile regionale și înlocuiască influența rusă în Asia Centrală.

Putin are o nouă prioritate

13:31 Kremlinul a declarat joi că decizia de a îngheța conturile bancare ale ambasadelor și consulatelor Finlandei din Rusia a fost un răspuns la actele neprietenoase ale „Occidentului colectiv”, care ar fi de fapt responsabil de situație.

12:54Eșecurile rusești din grădina din spate. Disperarea lui Putin arată vulnerabilitățile Moscovei

Rusia a lansat al noulea atac masiv asupra Ucraina de la începutul lunii mai, sugerând că Moscova este speriată de mult-așteptata contraofensiva ucraineană și de ajutorul militar pe care aliații Kievului l-au anunțat recent. În acest context, Vladimir Putin pare să aibă o nouă prioritate, care poate ajuta Occidentul să-i studieze tehnologia de vârf.

12:48NATO va avea un moment de tip „înapoi în viitor” la următorul său summit care va avea loc în luna iulie la Vilnius, unde liderii vor aproba mii de pagini de planuri militare secrete care vor detalia pentru prima dată de la Războiul Rece modul în care alianța ar răspunde unui atac rusesc.

11:24Rusia a emis miercuri un mandat de arestare pe numele ucraineanului Iuri Denisov în calitate de complice la atacul cu explozibili care l-a ucis, la 2 aprilie, pe bloggerul militar rus Maxim Fomin, cunoscut sub numele de Vladlen Tatarski, transmite EFE.

11:14VIDEO Armata ucraineană a notat miercuri că o armă autopropulsată pe care primit-o de la partenerii occidentali încă de anul trecut este „probabil” cea mai bună din lume și că rușii nu au nimic comparabil cu ea.

11:06Rusia a pierdut 201.100 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei, a declarat Statul Major General al forțelor armate ucrainene, potrivit The Kyvi Independent. 510 de militari ruși au murit în ultimele 24 de ore, susține armata ucraineană.

Moldova nu mai folosește gaz rusesc

10:57Republica Moldova nu mai folosește gaze naturale sau energie electrică din Rusia, după ce și-a redus dependența de la începutul războiului declanșat de Moscova Ucrainei, a declarat joi premierul Dorin Recean, citat de Reuters.

10:13 Apărarea aeriană a doborât 29 de 30 de rachete de crozieră lansate în cursul nopții de Rusia de pe mare, din aer și de la sol asupra Ucrainei, a declarat comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, potrivit Meduza.

De asemnea, au fost distruse 4 drone.

09:45Ofensiva de dinaintea ofensivei. La începutul acestei luni, patru drone au atacat o rafinărie de petrol rusească, aflată la circa 400 km. de Ucraina. În ziua următoare, instalația a fost atacată de o altă dronă, iar asta s-a întâmplat la puțin timp după ce o altă dronă bombardase un depozit de combustibil din partea celalată a Rusiei, în apropiere de Belarus.

09:39 Traficul feroviar a fost suspendat între Simferopol, capitala peninsulei Crimeea, și orașul Sevastopol, a anunțat joi liderul regiunii, instalat în Rusia, transmite Reuters.

Guvernatorul regiunii, susținut de Rusia, Serghei Aksyonov, a declarat că vagoane încărcate cu cereale au deraiat și că nu există răniți.

Anterior, canalul Telegram Baza, care are legături cu serviciile de securitate rusești, raportase o explozie pe o linie de cale ferată din regiune, care a fost anexată de Rusia în 2014.

08:05Japonia va primi soldați ucraineni răniți la un spital din Tokyo administrat de armată, a declarat joi un membru important al coaliției de guvernare din Japonia, cea mai recentă măsură de sprijin a Tokyo în urma invaziei Rusiei, relatează Reuters.

Ar fi pentru prima dată când Spitalul Central al Forțelor de Autoapărare a tratat soldați străini, a declarat parlamentarul pentru Reuters, sub protecția anonimatului deoarece acordul nu este încă public.

Detaliile vor fi decise la o întâlnire între ministrul japonez al Apărării Yasukazu Hamada și ambasadorul ucrainean în Japonia Sergiy Korsunsky, care va avea loc mai târziu în cursul zilei de joi, dar costurile vor fi probabil suportate în cea mai mare parte de niponi, a precizat parlamentarul.

Rușii susține că au o altă „super-armă”

07:35Rușii amenință cu o altă „super-armă”: Va învinge toate sistemele de apărare

06:45Fostul comandant Wagner care a cerut azil în Norvegia vrea să se întoarcă în Rusia, chiar dacă crede că acest lucru ar putea reprezenta un risc pentru viaţa sa, relatează Reuters.

06:31Rusia a lansat un nou atac în cursul nopții. Mai multe explozii s-au auzit, joi în zori, la Kiev şi în alte regiuni ale Ucrainei, unde populaţia a fost rugată să rămână în adăposturi, potrivit autorităţilor militare, conform AFP. Șeful administrației militare din Kiev, Serghei Popko, a declarat că Kievul a fost atacat de rachete de croazieră și că toate au fost doborâte de apărarea aeriană, potrivit Reuters.

06:10Ungaria va bloca următoarea tranşă de sprijin militar al Uniunii Europene destinat Ucrainei şi orice nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, dacă Kievul nu va scoate banca ungară OTP de pe lista sponsorilor războiului, a declarat miercuri ministrul de externe Peter Szijjarto, citat de Reuters.

06:00Autoritățile americane au anunțat arestarea unui om de afaceri grec sub acuzația că a ajutat Rusia să obțină o serie de secrete tehnologice legate de domeniile calculului cuantic și testelor nucleare, scrie presa elenă.

01:15Zelenski: Avem nevoie de mai multă forţă pentru luptătorii noştri şi de o mai mare consolidare a lumii pentru a pune presiune asupra Rusiei.

Abia întors din turneul său european unde a obţinut mai mult armament pentru Ucraina, dar nu şi avioane, preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus miercuri seara compatrioţilor că atacurile recente ale Rusiei demonstrează că este nevoie de şi mai multă întărire a apărării şi de o mai mare mobilizare a comunităţii internaţionale pentru a face presiuni asupra Moscovei.

00:58Londra și Amsterdamul conduc "coaliția internațională" pentru a ajuta Kievul să obțină avioane F-16.

Marea Britanie, care "nu folosește F-16" – avioane "fabricate de compania americană de apărare Lockheed Martin în Carolina de Sud" – va trebui în primul rând "să convingă Statele Unite", care are o flotă de aproape 800 de avioane de acest tip, amintește "The Guardian".

00:35Contrabalansarea parteneriatului China-Rusia: Marea Britanie este gata să semneze un acord de cooperare în domeniul apărării cu Japonia.

Premierul britanic Rishi Sunak va semna joi un "Acord de la Hiroshima" istoric, atunci când se va întâlni cu premierul japonez Fumio Kishida înaintea unei reuniuni G7, pentru a intensifica cooperarea în domeniul apărării cu Japonia în vederea menținerii stabilității în zona Indo-Pacific, potrivit unei declarații a guvernului britanic, potrivit Reuters.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Cele 2 componente ale sistemului Patriot care au fost avariate în atacul rusesc. Două componente ale unei baterii Patriot au fost avariate într-un atac rusesc marți, dar sistemul "nu a fost niciodată deconectat", potrivit unui oficial american familiarizat cu această chestiune, potrivit CNN.
  • Imagini din satelit dinainte ca Bahmut să devină centrul celor mai sângeroase bătălii ale războiului Rusiei în Ucraina și imagini din satelit recente arată gradul avansat de distrugere al orașului Bahmut, din estul Ucrainei, puternic afectat în ultimul an.
  • Zaharova comentează alegerile din Găgăuzia: „Locuitorii au spus un NU ferm ruperii legăturilor cu Rusia. Autorităţile moldoveneşti sunt obligate să respecte alegerea locuitorilor”.
  • Efectul avut asupra lui Putin de contraofensiva ucraineană ar putea schimba cursul războiului - oficial occidental. „Aș spune că mai important, fără îndoială, decât deschiderea unei breșe prin liniile rusești până la granița rusă, va fi efectul mental asupra celor de la Kremlin. Aceasta este o șansă, am evalua noi, pentru Ucraina de a-i arăta președintelui Putin că nu poate pur și simplu să câștige prin neprezentare, așteptând războiul în spatele liniilor de tranșee defensive”, a subliniat un oficial occidental pentru Sky News.
  • Abia întors din turneul său european unde a obţinut mai mult armament pentru Ucraina, dar nu şi avioane, preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus miercuri seara compatrioţilor că atacurile recente ale Rusiei demonstrează că este nevoie de şi mai multă întărire a apărării şi de o mai mare mobilizare a comunităţii internaţionale pentru a face presiuni asupra Moscovei.
  • Belarus, unul dintre cei mai apropiați aliați ai Rusiei, a reinstaurat parțial controalele la granița cu țara sa vecină, a declarat miercuri ministrul de externe din Belarus, Serghei Aleinik, relatează The Guardian, citând Associated Press.
  • Serhii Cerevatii, purtătorul de cuvânt al districtului estic al Forţelor Militare ucrainene, a susținut la TV că armata ucraineană a făcut noi progrese în apropierea orașului Bahmut, relatează Reuters.
  • Rusia: PIB-ul s-a contractat cu 1,9% în T1 / Principalele cauze. Produsul intern brut (PIB) al Rusiei s-a contractat cu 1,9% în primul trimestru din 2023, a anunțat miercuri Agenția rusă de statistică (Rosstat), potrivit unei evaluări preliminare. Primul trimestru a fost marcat de introducerea embargoului european asupra produselor petroliere rusești.
  • Stimulentele fiscale introduse de guvernul rus pentru reconstrucția zonelor ocupate din Ucraina au generat profituri mari pe piața neagră și au dus la declanșarea unei anchete penale privind o fraudă pe scară largă în Mariupol.
  • Mai mulți oficiali de rang înalt de la Kremlin și din regiunile rusești au vrut să își dea demisia, însă li s-a interzis să-și părăsească posturile, susține publicația independentă IStories, potrivit CNN.

--------------

Evenimentele de miercuri, ziua 448 a războiului, au fost LIVE aici pe HotNews.ro