Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut joi o întâlnire cu comandanții de rang înalt, lăsând să se înțeleagă după aceea că trupele ofensive ale armatei sale se pregătesc de luptă, dar nu a oferit informații concrete, potrivit CNN.

Volodimir ZelenskiFoto: Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Brigăzile ofensive se descurcă bine, ne pregătim, dar nu oferim detalii”, a declarat Zelenski.

Ucraina a obținut câștiguri semnificative de-a lungul liniilor de front ale conflictului în ultimele zile, ceea ce a stârnit speculații potrivit cărora contraofensiva sa foarte așteptată ar putea fi deja în curs de desfășurare.

Ucraina a declarat că a respins joi o zi de atacuri rusești în și în jurul orașului ruinat Bahmut și a făcut câștiguri de un kilometru în unele locuri, câștigând timp pentru „anumite acțiuni planificate”, relatează Reuters.

Șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, care conduce atacul rusesc asupra Bahmutului, a declarat că forțele sale au avansat până la 400 de metri, a spus el într-o înregistrare audio pe canalul său Telegram.

Un oficial american de rang înalt a declarat pentru CNN că „operațiunile de modelare” au început săptămâna trecută, dar Ucraina nu a declarat încă că contraatacul său a început în mod oficial.

După mai multe zile de atacuri grele cu rachete rusești asupra Kievului și a altor părți ale Ucrainei, Zelenski a declarat că armata sa va avea ca prioritate consolidarea sistemelor de apărare aeriană și a stocurilor de rachete, antrenarea trupelor și achiziționarea mai multor arme cu rază lungă de acțiune.

Zelenski a comemorat, de asemenea, deportarea de către Stalin a tătarilor din Crimeea în 1944.

„Onorăm memoria tuturor victimelor deportării poporului tătar din Crimeea”, a declarat liderul ucrainean în discursul său nocturn.

„A fost una dintre cele mai grave crime ale secolului al XX-lea - o întreagă națiune a fost deportată cu forța din țara sa natală și forțată să trăiască zeci de ani într-o țară străină. Iar când oamenii s-au întors la căminele lor, Rusia și-a adus din nou răul la ei acasă”.