Fostul premier britanic Boris Johnson l-a descris pe Emmanuel Macron drept „greţos” și „lingăul lui Putin”, afirmă un consilier al lui Johnson din perioada în care acesta era șeful guvernului de la Londra, relatează The Guardian și News.ro.

Emmanuel Macron alaturi de Boris JohnsonFoto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Guto Harri, şef al biroului de comunicare al lui Boris Johnson în perioada mandatului său de premier, a făcut comentariile în ultimul episod al podcastului său „Unprecedented”, în care vorbeşte despre perioada petrecută la Downing Street 10.

„Au existat tensiuni la început, când oameni precum Emmanuel Macron din Franţa a mers la Moscova pentru a vorbi cu Putin. Cred că Boris a descris (vizita - n.r.) în privat ca fiind greţoasă. Şi, între timp, cred că Macron simţea tensiunea provocată de Boris, care făcea treabă cu ajutorul militar pentru Ucraina”, a povestit Guto Harri despre comentarii făcute de fostul său șef cu ocazia vizitei făcute de Macron la Moscova pe 7 februarie 2022, pentru a încerca să-l convingă pe Putin să nu invadeze Ucraina.

Fostul consilier spune că Macron a căutat să-i plătească poliţa fostului premier britanic.

Comentariile acide pe care le-ar fi făcut Johnson la adresa președintelui francez

„Astfel, când presa britanică îi făcea guvernului britanic zile fripte din cauza răspunsului nostru la criza refugiaţilor, Macron a turnat gaz peste foc criticându-l destul de direct pe Boris, iar cuvintele sale au fost pe prima pagină a ziarului The Guardian, într-o zi de vineri, cred. Şi, deşi Boris nu este predispus să se enerveze cu adevărat şi nici să folosească un limbaj deosebit de dur, acesta a fost unul din momentele în care şi-a ieşit cu adevărat din minţi şi, la întâlnirea noastră de dimineaţă, cred că eram un mic grup, s-a lansat pur şi simplu într-un atac violent la adresa lui Emmanuel Macron”, a relatat Harri.

„Practic, a spus: 'Este un cuvânt din patru litere care începe cu C, este un ciudat, este un lingău al lui Putin. Trebuie să ne punem cu crampoanele pe ăsta' - un termen de rugby care înseamnă, practic, să te porţi fără mănuşi. Trebuie să dăm cu broscoiul (termen periorativ dat de englezi francezilor - n.r.) de pământ. Va trebui să-i dau un pumn în cap". În orice caz, a fost o chestie destul de puternică", a mai povestit Guto Harri.

Fostul colaborator a spus însă că peste câteva săptămâni cei doi s-au împăcat.

„Se înţelegeau foarte bine. Chiar au ieşit la un whisky împreună la summitul G7”, a menţionat Guto Harri.

Urmărește ultimele evoluții din a 449-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.