Ultimul atac masiv asupra Kievului, în care s-au folosit drone iraniene de tip Shahed, rachete supersonice Kalibr și Kinjal, nu a însemnat decât o umilire de ultimă speță pentru Putin, scrie colonelul Richard Kemp, fost comandant de infanterie, pentru The Telegraph.

Ucrainenii au doborât racheta Kinjal despre care rușii susțineau că e „de neoprit”Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Am văzut cum forțele aeriene ucrainene, dotate cu sisteme Patriot americane și cu Gheparduri germane, păreau să fi reușit să respingă fiecare rachetă rusească de pe cer. La lumina zilei, orașul a revenit la normal, ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat.

Acest eveniment simbolizează dârzenia ucraineană și slăbiciunea rusească. Mai ales aceasta din urmă.

Planul B al lui Putin a eșuat

După ce Putin a trebuit să dea înapoi în urma eșecului neașteptat al invaziei sale din februarie trecut, el a venit cu un pripit Plan B. Asta a însemnat o investiție în Wunderwaffe („armament-minune”), la fel cum a făcut și Hitler în a doua jumătate a celui de-Al Doilea Război Mondial, întărindu-și forțele în vederea unei noi ofensive programate în această primăvară.

Acest atac atât lăudat nu s-a materializat însă, armata rusă reușind până acum să înainteze doar cîțiva kilometri în vreo regiune sau două – și asta, cu prețul unor mari pagube.

Un comandat ucrainean proaspăt venit după luptele din Bahmutspunea că Ucraina ar trebui să ridice un monument în memoria corupției armatei ruse, căreia el îi atribuie incapacitatea de a-și consolida forțe suficiente sau de a învăța de pe urma repetatelor sale gafe tactice și strategice.

Eșecul celui de-al doilea plan al lui Putin – cel referitor la armamentul-minune – este, probabil, și mai păgubos. Când a pomenit pentru prima oară de Kinjal, în 2018, el a pretins că aceste rachete pot penetra toate sistemele de apărare antirachetă actuale și viitoare.

Chiar înaintea invaziei, el a pretins că Rusia este lider mondial în privința rachetelor supersonice și că, în timp ce alte țări încearcă să o ajungă din urmă, Rusia ar pune la punct o tehnologie și mai avansată ca să poată respinge asemenea arme noi.

După toate cele șase rachete Kinjal lansate asupra Kievului, cruda realitate a repus sub semnul întrebării capacitatea Rusiei ca putere militară, inclusiv în privința arsenalului său nuclear – factorul cel mai determinant în vederea întăririi sprijinului pe care Occidentul îl acordă Ucrainei.

Temerile americanilor și europenilor, potrivit cărora donarea acestor arme atât de necesare ar putea duce la o agravare a situației, se dovedesc neîndreptățite, având în vedere faptul că incapacitatea Rusiei devine tot mai evidentă.

Recentul transport birtanic de rachete cu rază lungă de acțiune de tip Storm Shadow și deciziile britanicilor și francezilor din această săptămână, vizând instruirea piloților ucraineni și colaborarea cu alte țări în vederea livrării unor avioane F-16, reprezintă cele mai recente semnale care demonstrează hotărârea tot mai puternică de a ajuta.

„Dar ar fi o nebunie ca toate astea să fie luate drept un semn că victoria Ucrainei este garantată. Kievul se luptă în continuare să supraviețuiască și nimic nu dă de înțeles că Rusia ar renunța. Nu e nici pe departe clar că armata ucraineană ar dispune de suficiente resurse ca să poată lansa contrafensiva hotărâtoare despre care se spune că ar fi iminentă.”, scrie colonelul Richard Kemp.

Comandanții de la fața locului subliniază nevoia sporită de tancuri, avioane de război, muniție, rachete, obuze de artilerie și drone. După mai bine de un an de război, moralul forțelor ucrainene rămâne ridicat. Curajul și profesionalismul lor sunt indubitabile. Dar, în definitiv, ele nu pot învinge decât dacă Occidentul își va grăbi ajutorul militar.

S-ar putea ca ultimul dezastru provocat de Putin la Kiev să vină în sprijinul acestui deziderat. (Rador)