​Un miting de amploare are loc duminică în centrul Chișinăului pentru a susține drumul european al Republicii Moldova. Adunarea „Moldova Europeană" a fost inițiată de președinta Maia Sandu, iar la eveniment a participat și lidera Parlamentului European, Roberta Metsola. Potrivit poliției, peste 75.000 de oameni au participat la manifestație.

Manifest pro-UE la ChișinăuFoto: Elena COVALENCO / AFP / Profimedia

Marele miting pro-UE din Chișinău:

16:15VIDEO Ce nu s-a văzut la TV la cel mai mare miting pro-UE din Moldova: „Actuala guvernare trebuie să mai demonstreze niște pași concreți”- corespondență de la Chișinău

16:00Aderarea la Uniunea Europeană este calea unică ce poate aduce pentru Republica Moldova stabilitate în faţa provocărilor şi unica şansă de dezvoltare care va permite generaţiilor următoare să-şi realizeze potenţialul, se arată în textul rezoluţiei adoptate simbolic de zecile de mii de participanţi la Adunarea „Moldova Europeană” desfăşurată duminică la Chişinău.

Rezoluţia poate fi citită integral pe site-ul Președinției Republicii Moldova.

14:57 Metsola a postat un mesaj pe Twitter după ce a vorbit la mitingul de la Chișinău: „Mulțumesc că ai încredere, Moldova. Fii puternică, ține-te tare. Noi nu te vom dezamăgi.”

14:12 Cetățenii prezenți la Adunarea Moldova Europeană au votat o Rezoluție, prin care au afirmat aspirația Republicii Moldova de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.

13:40 Poliția moldoveană a anunțat că la Adunarea „Moldova Europeană” au participat peste 75.000 de persoane, transmite TV8.md

VIDEO - Întreaga manifestare pro-europeană de la Chișinău:

13:00Mitingul a continuat cu interpretările mai multor artiști de muzică, dar și cu diferite discursuri de la mai multe personalități din Republica Moldova. Cristofor Aldea-Teodorovici, Tatiana Țîbuleac, Eugen Doga, Cătălin Josan, sunt doar câteva nume care au ucrat pe scena din PMAN din Chișinău.

11:51 Roberta Metsola:

 • (în română, primită cu urale de public) Dragi cetățeni ai Republicii Moldova, dragi Europeni. Am venit să aduc un singur mesaj: Europa este Moldova, Moldova este Europa
 • (în engleză) Europa este familia voastră și este dreptul vostru să vă alegeți destinul țării voastre. Voi ați ales Europa, iar Europa vă va primi cu brațele deschise și cu inima deschisă
 • Nu există țări mari sau mici în Europa, noi credem în egalitate și dreptate, Veți face Europa mai puternică Împreună putem face față la orice, pentru că Moldova este puternică.
 • (din nou în română) Moldova nu este singură!
 • Europa a văzut curajul vostru, cum ați ales libertatea în locul autocrației. Lumea a văzut extraordinara voastră generozitate cu ucrainenii, v-ați deschis casele și inimele pentru ei.
 • Suntem pregătiți să vă sprijinim cât este nevoie
 • Ați ales Europa, iar acum aveți dreptul și responsabilitatea să mergeți până la capăt. În ultimii ani ați făcut pași importanți, chiar și în aceste condiții, cu război la graniță, nu v-ați abătut de la cale

11:20 A luat cuvântul președinta Maia Sandu, care i-a salutat pe moldovenii veniți din toată țara și din străinătate pentru a susține „Calea Aleasă de Moldova, calea europeană”

 • Oriunde v-ați afla acum, vocea noastră este una acum, am venit să spunem răspicat: Moldovenii sunt europeni. Locul Moldovei este în Uniunea Europeană.
 • Proiectul nostru de țară este ca Moldova să fie în 2030 membru cu drepturi depline al familiei europene. Asta o cere poporul R Moldova și avem susținerea Europei.
 • Este șansa ca poporul nostru să trăiască în pace și în belșug. Pare un drum lung, dar este singur drum care poate asigura că viitorul copiilor noștri este în pace și bunăstare.
 • Noi sunt suntem rezistenți, în 34 de ani am rezista în pofida tuturor piedicilor, am rămas o țară care își merită locul în Uniunea Europeană.
 • Moldova europeană înseamnă că trebuie să construim instituții europene care să slujească cetățeanul, indiferent cine este la guvernare
 • Aud cum ne laudă străinii, iar acasă aud cum se critică moldovenii între ei. Nu suntem nici cei mai buni, dar nici cei mai răi, îmi doresc să ne apreciem pentru ceea ce suntem.
 • Suntem un popor plin de omenie, și suntem legați strâns unii de alții, ca oamenii care au trecut prin greutăți împreună. Știm să fim ospitalieri dar și să punem piciorul în prag când ni se încalcă dreptatea. Cu ele vom întări Europa.
 • Sunteți oameni buni, harnici, credeți în ceea ce faceți, să mergem înainte împreună.
 • Moldova se ridică, moldovenii se unesc, împreună vom ridica o Moldovă cu care ne vom mândri. Ne unește dorința noastră comună de a trăi într-un stat european.
 • Peste șapte ani ne vom uita mândri în ochii copiilor noștri și vom vedea optimism și mândrie, Cu siguranță, Moldova va fi în Uniunea Europeană
 • Războiul este astăzi departe de casele moldovenilor pentru că ucraineni își dau viața pentru casele lor. Acest război ne arată limpede că nu mai vrem să fim sub șantajul Kremlinului (este întreruptă de uralele publicului, iar ea a răspunde cu „Slava Ucrainei!”)
 • Moldovenii știu să facă alegerea corectă pentur că nue familie care să nu aibă frați, nepoți în Europa, știm că pacea și bunăstarea e în Europa. Moldova va adera la Uniunea Europeană, șia cest lucru trebuie să se întâmple până în 2030.

Vă îndemn pe toți să acționăm pentru Moldova Europeană în felul următor:

 • Să păstrăm unitatea, doar uniți vom reuși aderarea la UE
 • Să vorbim despre Uniunea Europeană cu prietenii, vecinii, colegii, să le spunem că UE înseamnă pace, bunăstare, libertatea de gândire și acțiune. Depinde de noi să-I convingem pe cei care au dubii că șansa noatră este aderarea la UE
 • Să continuăm să-i sprijim vecninii noștri, să ajutăm Ucraina în fața agresorului. Moldova nu este în măsură să copntribuie ca țările bogate, dar putem fi alături de femille și copii care fug de bombe
 • Să fim europeni zi de zi, să respectăm regulile în casele noastre și să punem steagul UE la ferestrele noastre și să ne ajutăm la nevoie
 • Să ne facem cu cinste lucrul acolo unde ne aflăm. European înseamnă lucrul bine făcut, înseamnă ordine și disciplină
 • Să păstrăm democrația, să mergem la alegeri, să cântărim bine când acordăm încrederea unor politicieni. Să ne informăm și să ne ferm de propaganda care vrea să dezbine.
 • Să începem să privim cu mândrie Moldova, avem campion, inventatori, avem moldoveni în toată lumea care au făcut companii de succes, avem tineri care impresionează prin capacitățile lor

11:11Este intonat imnul Republicii Moldova. Urmează apoi imnul Uniunii Europene.

11:08Președinta Maia Sandu a ajuns împreună cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, în Piața Marii Adunări Naționale, transmite TV8.md

11:00Metsola: „E important și pentru Uniunea Europeană să aibă R. Moldova ca membră”

„Înainte de toate, nu e doar decizia moldovenilor de a fi în Uniunea Europeană, dar e important și pentru Uniunea Europeană să aibă R. Moldova ca membră. Eu provin din cea mai mică țară membră și întotdeauna ne întrebam cu ce putem contribui noi. Pentru mine, apartenența la Uniunea Europeană continuă să protejeze independența, dar de asemenea aduce securitate și prosperitate. Eu sunt astăzi aici, în Moldova, pentru a transmite acest mesaj”, a răspuns Roberta Metsola atunci când a fost întrebată de ce susține aderarea R. Moldova la UE, relatează Ziarul de Gardă.

10:55Președintele Parlamentului, Igor Grosu, și fosta prim-ministră Natalia Gavrilița au fost surprinși de TV8.md, venind la Adunarea Națională. Oamenii din jur strigă „Diaspora-i cu noi!”.

-

10:37Europarlamentarul român Siegfried Mureșan a venit la Chișinău pentru Adunarea Națională Moldova Europeană organizată pe 21 mai. El s-a întâlnit cu mai mulți tineri în fața Parlamentului R. Moldova unde au vorbit „despre Europa, cu tinerii, la iarbă verde”.

„Tinerii din Moldova vor un viitor european. Ei sunt viitorul Republicii Moldova. Republica Moldova vrea în Uniunea Europeană. Republica Moldova va fi în Uniunea Europeană”, a declarat europarlamentarul pe pagina sa de Facebook, transmite Ziarul de Gardă.

10:30 La Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), oamenii au început să se adune. „Cu steagurile Moldovei și UE, oamenii se adună deja în centrul Capitalei. În PMAN răsună piese patriotice ale cantautorilor moldoveni. Participanții la eveniment sunt verificați cu detectorul de metale de către oamenii legii, înainte de a ajunge în PMAN.”, transmite TV8.md

10:15 La Chișinău a ajuns sâmbătă seară și Roberta Metsola, cu un mesaj către poporul moldovean ce privește spre Uniunea Europeană:

08:12 Maia Sandu a făcut apel către toți cetățenii R. Moldova să participe la manifestație pentru a transmite un mesaj ferm privind dorința poporului de a fi parte a familiei europene.

„Și oamenii din Găgăuzia, și oamenii din alte regiuni ale țării, toți oamenii care-și iubesc țara, care-și doresc ca în țara noastră să fie pace și care-și doresc ca țara noastră să se dezvolte, trebuie să vină pe 21 mai în Piața Marii Adunări Naționale.

Proiectul de integrare europeană este proiectul spre dezvoltare, siguranță și pace. Toți cetățenii, de la nord sau sud, indiferent dacă vorbesc limba găgăuză sau ucraineană, rusă, română, toți care își iubesc țara și vor ca ea să se dezvolte, trebuie să vină pentru că soarta țării o decidem împreună”, a spus Maia Sandu la postul public de televiziune, potrivit ipn.md.

Autoritățile de la Chișinău au dus o campanie intensă de mobilizare, evenimentul are și un site dedicat, moldovaeuropeana.md.

Maia Sandu a lansat numeroase mesaje în care îi cheamă pe oameni la adunarea de duminică: „Este nevoie de toți pentru a pune Moldova pe calea cea dreaptă. Calea europeană. O lume întreagă va vedea - stăpân în țara noastră este poporul. Moldovenii sunt europeni”.

Evenimentul este conceput ca un mesaj ferm transmis comunității internaționale privind dorința sinceră a cetățenilor Republicii Moldova de a fi parte a familiei europene. Adunarea este organizată în preajma Summitului Comunității Politice Europene care va avea loc în Republica Moldova la 1 iunie.

De asemenea, evenimentul are loc după ce președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a anunțat luni inițierea procedurii de retragere a Republicii Moldova din acordul privind constituirea Adunării Interparlamentare a Comunității Statelor Independente (CSI). Moscova a reacționat durs, spunând că este un joc politic numit „jur loialitate Occidentului”.