​Mitingul pro-european de la Chișinău a adunat un număr record de oameni, peste 75 mii, după confirmările poliției. Corespondenta HotNews.ro a stat de vorbă cu câțiva participanți pentru a afla de ce au participat la eveniment.

Miting pro-UE în Moldova, 21 mai 2023Foto: Elena COVALENCO / AFP / Profimedia

Participanții au început să se adune în Piața Marii Adunări Naționale cu vreo două ore înainte de începerea evenimentului, care era anunțat pentru ora 11.

Urmărește aici materialul video realizat la Chișinău:

Președinta Maia Sandu a venit pe scena din centrul Chișinăului, alături de șefa Parlamentului European, Roberta Metsola. Maia Sandu a declarat că scopul autorităților Republicii Moldova este ca țara să adere la Uniunea Europeană până în 2030, iar o Moldova europeană înseamnă o economie mai dezvoltată, o viață mai bună pentru toți cetățeni și posibilitatea ca diaspora să revină acasă.

Maia Sandu a transmis și un mesaj în limba ucraineană, în semn de recunoștință pentru că aceasta țară luptă pentru pace în toată Europa. Drept răspuns, moldovenii au scandat în centrul Chișinăului “Slava Ucrainei”.

Ulterior, cuvântul a fost luat președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care i-a salutat pe moldovenii în limba română și i-a asigurat, tot în limba română, că Moldova nu este singură și că aceasta țară este așteptată în marea familie europeană.

Participanții cu care am stat de vorbă spun că nu au dubii că viitorul țării lor este în Uniunea Europeană. Unii și-au exprimat încredere totală actualei guvernări, în timp ce alții i-au sfătuit pe reprezentanților acestora să întreprindă mai multe măsuri concrete și să stea “mai puțin în televizor”.

„Actuala guvernare trebuie să mai demonstreze niște pași concreți”, a declarat unul dintre participanți.

Adunarea “Moldova Europeană” s-a desfășurat concomitent în 33 orașe din Europa, unde locuiesc moldoveni.

În același timp, formațiunea pro-rusă, Partidul “ȘOR” a anunțat că aproximativ 60 de mii de oameni au participat la mitingurile de la Orhei, Comrat și Bălți, în susținerea organizării unui referendum privind vectorul extern al Moldovei. Numărul participanților încă nu a fost confirmat oficial de poliție.