Guvernatorul regiunii ruse Belgorod a declarat luni că un „grup de sabotaj" al armatei ucrainene a intrat pe teritoriul rus în localitatea Graivoron, care se învecinează cu Ucraina, informează Reuters. Serviciile secrete militare ucrainene susțin că ruși s-ar afla în spatele atacului, în timp ce președintele rus Vladimir Putin a fost informat.

Rusia susține că forțele ucrainene au atacat sate din regiunea BelgorodFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

19:34 Bilanțul răniților în urma bombardamentelor din districtul Graivoronsky din Belgorod a crescut la 8, potrivit guvernatorul regiunii Vyacheslav Gladkov, în timpul unei transmisiuni în direct pe rețeaua de socializare rusă VKontakte. Potrivict acestuia, nu s-a înregistrat niciun deces, relatează The Guardian.

17:08 Guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia a declarat luni că cel puțin trei persoane au fost rănite și trei case și o clădire administrativă locală au fost avariate în timpul unui atac transfrontalier din Ucraina, relatează Reuters.

Într-o declarație pe Telegram, Viaceslav Gladkov a declarat că armata rusă, gărzile de frontieră, gărzile prezidențiale și serviciul de securitate FSB iau măsuri pentru a respinge incursiunea „sabotorilor”.

El a precizat că niciun civil nu a fost rănit și că nu există nicio evacuare în curs de desfășurare.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele rus Vladimir Putin a fost informat despre incursiune și că se lucrează pentru a-i alunga pe „sabotori", a relatat agenția de știri de stat RIA Novosti.

Anterior, publicația rusă Baza, care are legătură cu serviciile de securitate ruse, publicase imagini care arătau aparent un vehicul blindat ucrainean avansând spre punctul de control de frontieră Graivoron.

Publicația a afirmat că există indicii de lupte în trei localități de pe drumul principal care duce din Ucraina în Rusia.

Canalul de Telegram „Open Belgorod" a declarat că energia electrică și apa au fost întrerupte în mai multe sate.

Presa ucraineană a citat serviciile de informații militare ucrainene care au declarat că Legiunea Libertatea Rusiei și Corpul Voluntarilor Ruși, ambele formate din cetățeni ruși, au fost în spatele atacului.

Un grup care se autointitulează Legiunea Libertatea Rusiei, care susține că plănuiește atacuri în interiorul Rusiei, a declarat pe Twitter că a „eliberat complet" orașul de frontieră Kozinka, iar unitățile sale înaintate au ajuns în centrul districtului Graivoron, mai la est.

„Mergem mai departe. Rusia va fi liberă!", a scris Legiunea Libertatea Rusiei.

La începutul zilei de luni, grupul a publicat un videoclip în care apar cinci luptători puternic înarmați: „Suntem ruși, ca voi. Suntem oameni ca voi. Vrem ca copiii noștri să crească în pace", a spus unul dintre ei cu fața la cameră.

„Este timpul să punem capăt dictaturii Kremlinului".

Reuters nu a putut verifica informațiile, iar armata ucraineană nu a fost disponibilă imediat pentru comentarii.

Urmărește ultimele evoluții din a 453-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.