Oleksandr Sîrski, comandantul forţelor terestre ucrainene, a spus că trupele sale controlează doar o mică parte din Bahmut, dar aceasta va fi o „trambulină” pentru a reintra în oraș, potrivit armatei ucrainene.

General-colonelul Oleksandr SirskîiFoto: Roman Chop / AP / Profimedia

De asemenea, temutul general ucrainean a spus că trupele sale se apropie de o încercuire tactică a orașului și au în raza de artilerie pozițiile inamice.

Ce a spus generalul Oleksandr Sîrski despre Bahmut:

„În ciuda faptului că acum controlăm doar o mică parte din Bahmut, importanța apărării ei rămâne. Aceasta ne oferă posibilitatea de a intra în oraș în cazul în care situația se schimbă. Iar acest lucru se va întâmpla cu siguranță.

Continuăm să avansăm de-a lungul flancurilor în suburbiile din Bahmut și ne apropiem efectiv de încercuirea tactică a orașului.

Acest lucru ne va permite avem sub controlul artileriei toate clădirile ocupate de inamic și să le distrugem treptat. Acest lucru privează inamicul de controlul asupra căilor de acces în oraș și ne oferă anumite avantaje tactice.

În cursul activității noastre cu comandanții, am analizat în detaliu acțiunile noastre și procedura de distrugere a inamicului. Prin urmare, ne continuăm apărarea. Situația este dificilă, dar sub control.”

Rușii se felicită pentru cucerirea orașului, ucrainenii spun că mint

Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a susținut încă de sâmbătă că trupele sale au controlul total al orașului, idee respinsă însă de ucraineni.

Duminică, Vladimir Putin i-a felicitat pe mercenarii Wagner pentru „eliberarea” Bahmutului și a spus că „toți cei care s-au distins în luptă vor primi medalii”.

Zelenski a subliniat duminică, din nou, că Bahmut nu a fost cucerit de Rusia și că trupele ucrainene rămân în oraș, dar că nu poate dezvălui mai multe detalii.

„Luptăm datorită curajului poporului nostru, al războinicilor noștri. Știu clar ce s-a întâmplat în Bahmut. Nu pot să vă împărtășesc viziunea tactică a militarilor noștri. Bahmut nu este ocupat de Federația Rusă în prezent. Nu există două sau trei interpretări ale acestor cuvinte”, a răspuns el în Japonia la întrebări pe această temă.