Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, aflat într-un turneu în Africa, a declarat marţi că Occidentul „susţine genocidul” din Ucraina prin sprijinul acordat planului de pace al preşedintelui Volodimir Zelenski, despre care a afirmat că va „distruge tot ce este rusesc” în estul Ucrainei şi în Crimeea, relatează agențiile Reuters și News.ro.

Serghei LavrovFoto: Alexander Vilf / Sputnik / Profimedia

Rusia a acuzat de mult timp Occidentul că ignoră ceea ce ea susţine că ar fi persecutarea vorbitorilor de limbă rusă din regiunea estică Donbas şi din alte părţi.

„Concluzia este foarte simplă - Occidentul sprijină direct genocidul”, a declarat Lavrov în timpul unei conferinţe de presă cu omologul său din Burundi.

Planul de pace al lui Zelenski prevede retragerea forţelor ruseşti de pe întreg teritoriul ucrainean, inclusiv din peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o cu forţa în 2014.

Vorbind în ziua în care Rusia a acuzat Ucraina că a lansat cel mai mare atac cu drone asupra Moscovei, Lavrov a declarat că Occidentul ajută în mod direct Kievul să efectueze astfel de atacuri „teroriste”, furnizându-i arme şi echipamente militare.

„Declaraţia Occidentului că armele pe care le furnizează (Ucrainei) nu trebuie să fie folosite împotriva teritoriului Federaţiei Ruse este doar o altă minciună”, a spus el.

De asemenea, Lavrov a criticat comentariile senatorului american Lindsey Graham, spunând că acestea ar putea fi înţelese ca încurajând uciderea ruşilor.

Într-o înregistrare video editată, publicată vinerea trecută de biroul lui Zelenski, Graham a fost arătat spunând, în timpul unei întâlniri cu preşedintele ucrainean la Kiev, că „ruşii mor” şi că sprijinul SUA a reprezentant „banii pe care i-au cheltuit cel mai bine vreodată” Statele Unite.

După ce Rusia a criticat remarcile, Ucraina a publicat duminică o înregistrare video integrală a întâlnirii, care arată că cele două remarci nu au o legătură directă. La rândul său, Graham a declarat că a lăudat pur şi simplu spiritul ucrainenilor de a rezista unei invazii ruseşti cu ajutorul asistenţei oferite de Washington.

Citește și: Rusia l-a dat în urmărire pe senatorul american Lindsey Graham

___