Ministerul rus de interne l-a dat în urmărire pe șeful Statului Major Ucrainean, generalul Valeri Zalujnîi, după ce propagandiștii Moscovei afirmaseră mai devreme în cursul lunii mai că acesta a murit, relatează Ukrinform.

Generalul Valerii ZalujniiFoto: Ukraine Presidency / Zuma Press / Profimedia

Jurnaliștii de la site-ul independent de investigații Mediazona au fost cei care au anunțat primii că Rusia l-a dat în urmărire pe șeful forțelor armate ucrainene, descoperind că numele său a fost adăugat în baza de date aferentă a ministerului de interne de la Moscova.

Mutarea vine după ce marți dimineața capitala rusă Moscova a fost ținta unui atac cu drone pe care președintele Vladimir Putin l-a pus pe seama Ucrainei, acuzând într-o serie de declarații halucinante că Kievul încearcă să provoace Rusia.

Ucraina a negat că este implicată „direct” în organizarea atacului, sugerând că acesta a fost pus la cale de partizani ruși care i se opun lui Putin.

După apariția informației privind urmărirea lui Zalujnîi, agenția de stat rusă TASS a anunțat aceeași măsură a fost dispusă și în cazul generalului Oleksandr Sîrski, comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei.

În luna aprilie Rusia a emis un mandat de arestare și pe numele generalului Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, pe care îl acuză de organizarea unor atacuri teroriste pe teritoriul rus.

Cum l-a „omorât” propaganda rusă pe generalul Valeri Zalujnîi

Măsura luată acum de ministerul rus de interne pare cu atât mai hilară întrucât propaganda Moscovei a transmis insistent mai devreme în cursul lunii mai că acesta ar fi murit.

Informaţiile din mass-media ruse au apărut după ce s-a aflat că Zalujnîi nu va putea participa la reuniunea Comitetului Militar al NATO la care Ucraina a fost invitată.

În deschiderea reuniunii ce a avut loc pe 10 mai, şeful Comitetului Militar al alianței, Rob Bauer, a anunțat că generalul ucrainean nu va putea participa nici măcar prin apel video din cauza situaţiei operaţionale dificile de pe front.

Datele despre situaţia de pe frontul din Ucraina a fost în cele din urmă prezentată de către reprezentantul armatei ucrainene pe lângă NATO, general-maiorul Serghei Salkuţan.

Deși Ucraina a dezmințit imediat zvonurile privind moartea lui Zalujnîi, aceasta a continuat să fie speculată de unele canale media rusești și pe Telegram.

În cele din urmă Zalujnîi a apărut într-o înregistrare video difuzată joia trecută și care a fost filmată anume pentru a pune capăt speculațiilor din spațiul informațional rusesc.

„Veşti proaste pentru propagandiştii ruşi! Valeri Fedorovici se simte bine şi continuă să planifice eliberarea teritoriilor ucrainene de invadatorii ruşi”, a declarat un ofițer ucrainean, înainte ca aparatul de filmat să arate un Zalujnîi zâmbitor stând lângă el.

Urmărește ultimele evoluții din a 461-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.