Președintele francez Emmanuel Macron a recunoscut miercuri că Franța a greșit în fața națiunilor din estul Europei spunând că țara sa ar fi trebuit să le acorde mai multă atenție pe fondul avertismentelor lor cu privire la o Rusie beligerantă înainte de invazia sa în Ucraina, relatează Reuters.

Emmanuel Macron alaturi de soldati franceziFoto: Ludovic Marin / AFP / Profimedia Images

Într-un discurs la Bratislava, Macron a spus la forumul GLOBSEC că nu ar trebui să existe nicio divizare între „Vechea Europă” și „Noua Europă”, referindu-se la divergențele durabile dintre membrii Uniunii Europene de Est și cei de Vest în chestiuni precum Rusia.

"Unii au spus că ați ratat o ocazie de a rămâne tăcuți. Cred că și noi am pierdut o ocazie de a vă asculta. Timpul acesta s-a încheiat", a spus Macron în aplauzele persoanelor din sală.

El a făcut aluzie la o remarcă din 2003 a președintelui francez de atunci Jacques Chirac, care spunea că națiunile est-europene care s-au alăturat Statelor Unite și Marii Britanii în decizia lor de a invada Irakul în acel an, împotriva unor aliați importanți occidentali, inclusiv Franța și Germania, a ratat o „ocazie bună de a rămâne tăcuți”.

Remarca a șocat țările est-europene și a contribuit la o neîncredere durabilă în rândul celor mai noi membri ai UE, care a reapărut de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

În urma invaziei, țările din estul UE, cum ar fi Polonia, l-au criticat pe Macron pentru că a menținut canalele de comunicare deschise cu președintele rus Vladimir Putin sau pentru că a spus că Rusia nu trebuie „umilită” în cursul eforturilor internaționale de a pune capăt conflictului din Ucraina.

Totodată, Emmanuel Macron, care a declarat în 2019 că NATO este „în moarte cerebrală”, a afirmat miercuri că președintele rus Vladimir Putin a „trezit-o cu cel mai rău șoc electric” prin invadarea Ucrainei.

„Trebuie acum să ajutăm Ucraina în toate modurile posibile pentru a desfășura o contraofensivă eficientă”, a declarat șeful statului francez la Bratislava.

Macron a mai declarat miercuri că o „Europă a apărării”, un „pilon european în cadrul NATO”, este „esențială dacă vrem să fim credibili pe termen lung”, făcând apel la europeni să se doteze cu o „capacitate de atac în adâncime” și să cumpere arme europene.