Emmanuel Macron, care a declarat în 2019 că NATO este „în moarte cerebrală”, a afirmat miercuri că președintele rus Vladimir Putin a „trezit-o cu cel mai rău șoc electric” prin invadarea Ucrainei, potrivit AFP.

Emmanuel MacronFoto: LUDOVIC MARIN-POOL / Sipa Press / Profimedia

„Trebuie acum să ajutăm Ucraina în toate modurile posibile pentru a desfășura o contraofensivă eficientă”, a declarat șeful statului francez la Bratislava.

„Acest lucru este esențial. Asta este ceea ce facem. Trebuie să o intensificăm pentru că miza următoarelor luni este chiar posibilitatea unei păci dorite și, prin urmare, durabile”, a adăugat el.

h2. „Cumpărați arme europene”

Macron a mai declarat miercuri că o „Europă a apărării”, un „pilon european în cadrul NATO”, este „esențială dacă vrem să fim credibili pe termen lung”, făcând apel la europeni să se doteze cu o „capacitate de atac în adâncime” și să cumpere arme europene.

„Depinde de noi, europenii, să avem în viitor propria noastră capacitate de a ne apăra și de a ne gestiona vecinii”, a declarat președintele francez la forumul Globsec de la Bratislava.

„Geografia noastră nu se va schimba”, „Rusia va rămâne Rusia cu aceleași granițe” și „trebuie să construim un spațiu” care ”să ne permită să conviețuim în modul cel mai pașnic, fără nicio naivitate, cu Rusia de mâine”, a pledat el.