Ucraina are dreptul de a lansa lovituri pe teritoriul Rusiei atunci când se califică drept autoapărare, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Hebestreit pentru Deutsche Welle pe 31 mai, relatează Kyiv Independent.

Atac cu drone la MoscovaFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Declarația vine la o zi după un atac cu drone asupra Moscovei care a deteriorat mai multe clădiri înalte. Rusia a acuzat Ucraina că a orchestrat atacul, dar oficialii ucraineni au negat responsabilitatea.

În acea dimineață, Rusia a lansat un alt atac cu drone împotriva Kievului, vizând capitala pentru a 17-a oară în mai. O persoană a fost ucisă, iar cel puțin alte 13 au fost rănite.

Potrivit Hebestreit, „dreptul internațional permite Ucrainei să efectueze lovituri pe teritoriul Rusiei în scopul autoapărării”.

Oficialii occidentali au avut răspunsuri mixte la atacurile cu drone pe teritoriul Rusiei.

În timpul unei conferințe de presă din 30 mai, ministrul de externe al Regatului Unit James Cleverly a recunoscut că Ucraina are „dreptul legitim de (a se apăra) în interiorul propriilor frontiere, dar are și dreptul de a trimite forța dincolo de granițele sale pentru a submina capacitatea Rusiei de a trimite forță în Ucraina”.

Coordonatorul pentru comunicații strategice a Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a spus că administrația Biden „a fost clară, în mod privat și public, cu ucrainenii că nu sprijinim atacurile pe pământul rus”.

„Vom continua să le oferim ceea ce au nevoie pentru a se apăra și a-și apăra teritoriul, pământul ucrainean, dar nu sprijinim atacurile asupra Rusiei”, a declarat Kirby pentru CNN.

„Suntem de acord că ucrainenii au dreptul la autoapărare – Doamne, în ultimele 15 luni, nu am făcut nimic altceva decât să-i ajutăm să se apere și să-și apere teritoriul împotriva acestei agresiuni rusești. Ceea ce am spus este că nu vrem să încurajăm sau să permitem atacuri în interiorul Rusiei, pentru că nu vrem să vedem războiul escaladând dincolo de violența care s-a abătut deja asupra poporului ucrainean”.

Rusia a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, devastând oraşe, forţând milioane de oameni să fugă din casele lor, iar mii de persoane și-au pierdut viața.

Moscova numeşte războiul „operaţiune militară specială" de „denazificare" a Ucrainei şi protejare a vorbitorilor de limbă rusă. Kievul şi aliaţii săi spun că este o acaparare neprovocată de teritorii.

Urmărește ultimele evoluții din a 462-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.