​Președintele SUA și premierul israelian au vorbit duminică, într-un moment complicat al conflictului din Gaza, în care Israelul se pregătește să ia cu asalt orașul sudic Rafah, în ciuda îngrijorării comunității internaționale pentru palestinienii care se adăpostesc acolo, iar negociatorii fac eforturi pentru a ajunge la un compromis pentru încetarea focului și eliberarea ostaticilor, scrie Reuters.

Joe Biden și Benjamin NetanyahuFoto: Miriam Alster / AP / Profimedia

Președintele american Joe Biden a discutat duminică la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu și „și-a reiterat poziția clară” privind o eventuală invazie a orașului Rafah din Gaza, a anunțat Casa Albă.

Washingtonul a declarat în repetate rânduri că nu poate susține o operațiune în Rafah fără un plan umanitar adecvat și credibil.

Vorbind anterior, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat că Israelul a fost de acord să asculte preocupările și gândurile SUA înainte de a lansa o invazie.

Biden și Netanyahu vorbiseră ultima dată pe 13 aprilie, după ce Iranul a lansat atacul fără precedent cu rachete și drone împotriva Israelului. Și de data aceasta, liderul de la Casa Albă l-a asigurat pe premier de susținerea SUA.

„Președintele și-a reafirmat angajamentul său ferm față de securitatea Israelului”, a precizat o declarație a Casei Albe.

Potrivit aceleiași surse, cei doi lideri au discutat despre stadiul negocierilor menite să asigure încetarea focului și eliberarea ostaticilor încă ținuți în Gaza după atacul Hamas din 7 octombrie 2023.

De asemenea, au discutat despre intensificarea livrărilor de ajutoare, inclusiv despre pregătirile pentru deschiderea unor noi puncte de trecere în Gaza.

Negocieri complicate Israel-Hamas

Cu o zi înainte de discuția celor doi lideri, un oficial de rang înalt din Qatar, intermediar cheie al negocierilor, a îndemnat Israelul și Hamas să dea dovadă de „mai mult angajament și mai multă seriozitate” în negocieri.

Comentariile făcute de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed al-Ansari, în interviurile acordate cotidianului liberal Haaretz și postului public israelian Kan, au fost publicate sâmbătă seara.

Qatarul, care găzduiește cartierul general al Hamas la Doha, a contribuit, alături de SUA și Egipt, la negocierea unei scurte opriri a luptelor în noiembrie, care a dus la eliberarea a zeci de ostatici. Însă, într-un semn de frustrare, Qatar a declarat luna aceasta că își reevaluează rolul de negociator.

Al-Ansari și-a exprimat dezamăgirea față de Hamas și Israel, spunând că fiecare parte a luat decizii bazate pe interese politice și nu cu gândul la bunăstarea civililor. El nu a dezvăluit detalii despre discuții, spunând doar că acestea „s-au oprit efectiv”, „ambele părți fiind blocate în pozițiile lor”.

În acest timp, secretarul de stat american Antony Blinken a sosit și el luni în Arabia Saudită pentru discuții diplomatice în marja Forumului Economic Mondial, dar și pentru a discuta despre negocierile de încetare a focului și despre asistența umanitară pentru Gaza.

O delegație israeliană este așteptată de asemenea în Egipt în zilele următoare pentru a discuta ultimele propuneri în cadrul negocierilor, iar un oficial de rang înalt al Hamas, Basem Naim, a declarat într-un mesaj pentru Associated Press că o delegație a grupului se va îndrepta, de asemenea, spre Cairo.

Oficialii egipteni și-au intensificat eforturile de mediere a discuțiilor dintre Hamas și Israel, după o nouă propunere care ar permite inițial eliberarea unui număr mic de ostatici deținuți în Gaza în schimbul posibilității ca palestinienii din teritoriu să se poată întoarce la casele lor.

Un oficial egiptean a declarat pentru Associated Press că mediatorii lucrează la o soluție de compromis care să răspundă principalelor preocupări ale ambelor părți, menită să pregătească terenul pentru negocieri ulterioare pentru a pune capăt complet războiului.

În ultimele zile, Hamas a difuzat noi clipuri cu trei ostatici, un aparent truc pentru a convinge Israelul să facă concesii.