Sute de ofițeri de poliție din regiunea franceză Normandia îl caută miercuri pentru a doua zi pe bărbatul care a evadat dintr-o dubă de poliție după o ambuscadă în care au fost uciși doi ofițeri de poliție. Potrivit unei biografii făcute de BBC, Mohamed Amra, poreclit „Musca”, are legături cu o grupare interlopă din Marsilia, oraș care se confruntă cu o creștere a violențelor legate de traficul de droguri.

Operațiuni de amplore pentru prinderea deținutului evadat în FranțaFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Amra era dus marți cu duba de la penitenciar la un tribunal din Rouen, în apropiere de Paris, când o mașină a intrat violent în dubă, iar mai multe persoane au deschis focul.

Procurorii spun că interlopul, în vârstă de 30 de ani, a fost condamnat pentru o spargere în 10 mai și mai era anchetat de procurorii din Marsilia pentru o răpire care s-a încheiat cu decesul victimei.

El era încarcerat la închisoarea Val de Reuil, lângă Rouen, și trebuia dus la o instanță din apropiere în legătură cu ultimele acuzații în momentul în care s-a produs ambuscada.

Amra nu era un „deținut supravegheat îndeaproape”, a spus procurorul Laura Beccuau, folosind un termen pentru deținuții extrem de periculoși. Cu toate acestea, transportul lui a necesitat o „escortă de nivel trei”, ceea ce înseamnă că cinci ofițeri călătoreau alături de el.

Avocatul său, Hugues Vigier, a spus că Amra a mai încercat să evadeze în weekend când a tăiat gratiile celulei sale, dar este șocat de gradul de violență „de nescuzat” și „nebunesc”.

„Nu corespund cu impresia pe care o aveam despre el”, a declarat avocatul pentru BFMTV. El a precizat că asistentul său s-a întâlnit cu el chiar în dimineața evadării.

„A fost o întâlnire scurtă, de aproximativ o oră care era plănuită pentru acea dimineață și asistentul meu a spus că Amra s-a purtat perfect normal”, a precizat Vigier. „Știa despre transfer și este posibil să fi spus altor persoane”.

Mama lui Amra a declarat că nu avea niciun indiciu că fiul său va încerca să evadeze. „Nu vorbea cu mine. Este fiul meu, dar nu vorbea cu mine despre nimic niciodată”. Ea a precizat că a fost să-l viziteze în mai multe penitenciare în care a fost încarcerat dar nu îi spunea nimic niciodată.

Când a aflat de ambuscada, ea a izbucnit în lacrimi. „Am clacat, am plâns – mă simțeam atât de rău – cum pot fi luate vieți în acest fel?” a spus ea pentru RTL.

Ea a descris, de asemenea, viața fiului ei în sistemul penitenciar, spunând că acesta a fost „mutat din stânga în dreapta”. „Ei l-au pus în izolare în loc să-l condamne odată”.

Amra a fost ținut în închisori separate din Marsilia, Paris și Rouen în timpul procesului în care este judecat pentru furt, care în cele din urmă s-a încheiat cu o sentință de 18 luni de închisoare.

El a avut 13 condamnări anterioare pentru infracțiuni în mare parte minore, inclusiv conducere fără permis, furt și refuz de a opri la solicitarea poliției, potrivit BFMTV.

Cu toate acestea, implicarea sa în moartea unui bărbat din Dreux, lângă Rouen, care a fost răpit la Marsilia în acte legate de traficul de droguri sugerează implicarea cu grupări criminale serioase.

Ieri, Nicolas Bessone, procurorul pentru regiunea Marsilia, a declarat pentru postul France 2 că bandele care se ocupă cu traficul de droguri au devenit atât de bogate și puternice încât se infiltrează cu succes în sistemul judiciar din Marsilia, corupând funcționarii publici.

Aproximativ 50 de persoane au fost ucise în cadrul unor împușcături legate de traficul de droguri în Marsilia, anul trecut.

Cum s-a produs ambuscada

Procurorii au precizat că, cu puțin înainte de ora locală 11:00, duba care-l transporta pe Amra a trecut bariera de taxare din Incarville, în regiunea Eure din nordul Franței și „imediat, un vehicul Peugeot a lovit-o din față pentru a o opri”.

„Au ieșit bărbați cu arme lungi, alături de alți bărbați înarmați care au coborât dintr-un vehicul Audi, care probabil urmărea duba închisorii”, precizează autoritățile.

Au „tras de mai multe ori” în cele două vehicule care însoțeau duba, ucigând și rănind polițiștii, înainte de a părăsi locul cu Amra.

Procurorii au spus că două vehicule despre care se crede că au fost folosite de criminali au fost găsite incendiate, în locații diferite.

Aproximativ 200 de jandarmi au fost mobilizați în căutarea evadatului. Ei efectuează verificări ale vehiculelor în locații cheie.