Evgheni Prigojin, șeful grupului Wagner, a declarat miercuri că a cerut procurorilor să investigheze „crimele" comise de înalți oficiali ruși din domeniul apărării înainte și în timpul campaniei militare a Moscovei în Ucraina, informează Reuters.

Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor din grupul rus WagnerFoto: AFP / AFP / Profimedia

„Astăzi am trimis scrisori Comitetului de anchetă și Procuraturii Federației Ruse cu solicitarea de a verifica dacă o serie de funcționari de rang înalt din Ministerul Apărării au comis infracțiuni în timpul pregătirii și în timpul desfășurării „operațiunii militare speciale (n.r. așa cum se referă rușii la război)", a declarat Prigojin.

„Aceste scrisori nu vor fi publicate din cauza faptului că autoritățile de anchetă se vor ocupa de acest lucru", a mai spus fondatorul Wagner.

Ministerul rus al Apărării a refuzat să comenteze imediat.

Prigojin l-a acuzat în repetate rânduri pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, dar și pe alți oficiali de rang înalt de sabotarea efortului de război al Rusiei.

Prigojin învinuiește „lepădăturile” din ministerul lui Șoigu pentru atacul asupra Moscovei

Liderul grupării paramilitare ruse Wagner a avut marţi o reacţie furioasă la adresa Ministerului rus al Apărării, acuzând „lepădăturile” din această instituţie că au permis atacul ucrainean cu drone efectuat anterior asupra Moscovei.

Arătându-se îngrijorat de atacul cu drone de marţi, pe care Ministerul rus al Apărării l-a atribuit direct Ucrainei, Prigojin a deplâns faptul că Rusia a rămas în urmă cu „ani, dacă nu cu decenii”, în dezvoltarea dronelor.

Unele dintre dronele folosite în atacul asupra Moscovei au căzut în cartierele rezidenţiale ale ofiţerilor armatei ruse, în special în Rubliovka, un cartier prestigios din vestul Moscovei şi aflat aproape de reşedinţa lui Putin de la Novo-Ogariovo.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, în total opt drone au fost folosite în acest atac şi toate au fost doborâte, iar pagubele sunt „minore” şi numai două persoane au fost uşor rănite.

Consideră că ar trebui să i se spună mai degrabă „măcelarul lui Putin”

Fondator al grupării Wagner, Evgheni Prigojin a devenit, în cele 15 luni de când Rusia a pornit războiul contra Ucrainei, cel mai vizibil membru al cercului apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Fost furnizor de servicii de catering pentru preşedinţia rusă, supranumit de aceea „bucătarul lui Putin”, Prigojin a afirmat în glumă că ar trebui să i se spună mai degrabă „măcelarul lui Putin”, în urma succeselor înregistrate pe front de gruparea sa, care a fost în prima linie a asediului asupra oraşului ucrainean Bahmut, pe care a reuşit să-l ocupe luna aceasta după lupte sângeroase cu armata ucraineană.

Urmărește ultimele evoluții din a 462-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.