S-ar putea să nu fie posibilă trimiterea lui Vladimir Putin la Haga pentru a se confrunta cu acuzații de crime de război dacă el este singura persoană cu care Occidentul trebuie să negocieze încetarea războiului din Ucraina, a spus Emmanuel Macron, relatează The Guardian.

CPI a emis mandat de arestare al lui PutinFoto: Jonathan Raa/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
  • În cele mai sincere remarci de până acum ale unui lider european despre necesitatea de a negocia cu Putin, Macron a spus că „dacă în câteva luni vom avea o fereastră pentru negocieri, întrebarea va fi arbitrajul între un proces și o negociere, iar tu trebuie să negociezi cu liderii pe care îi ai de facto și cred că negocierile vor fi o prioritate... Te poți pune într-o poziție în care să spui: „Vreau să mergi la închisoare, dar tu ești singurul cu care pot negocia”.

El a spus că Rusia și-a pierdut toată legitimitatea, dar că, dacă viitoarea contraofensivă ucraineană nu și-a îndeplinit obiectivele militare, va trebui să existe o evaluare a naturii viitorului sprijin european pentru Ucraina. În același timp, el a spus că Ucraina își apără nu doar propriile granițe, ci și pe cele ale Europei.

Anterior, președintele francez a recunoscut miercuri că Franța a greșit în fața națiunilor din estul Europei spunând că țara sa ar fi trebuit să le acorde mai multă atenție pe fondul avertismentelor lor cu privire la o Rusie beligerantă înainte de invazia sa în Ucraina.

Într-un discurs la Bratislava, Macron a spus la forumul GLOBSEC că nu ar trebui să existe nicio divizare între „Vechea Europă” și „Noua Europă”, referindu-se la divergențele durabile dintre membrii Uniunii Europene de Est și cei de Vest în chestiuni precum Rusia.

În urma invaziei, țările din estul UE, cum ar fi Polonia, l-au criticat pe Macron pentru că a menținut canalele de comunicare deschise cu președintele rus Vladimir Putin sau pentru că a spus că Rusia nu trebuie „umilită” în cursul eforturilor internaționale de a pune capăt conflictului din Ucraina.

Totodată, Emmanuel Macron, care a declarat în 2019 că NATO este „în moarte cerebrală”, a afirmat miercuri că președintele rus Vladimir Putin a „trezit-o cu cel mai rău șoc electric” prin invadarea Ucrainei.

„Trebuie acum să ajutăm Ucraina în toate modurile posibile pentru a desfășura o contraofensivă eficientă”, a declarat șeful statului francez la Bratislava.

Reamintim că pe 17 martie Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin, acuzându-l de crima de război de deportare ilegală a cel puțin 100 de copii din Ucraina.

Un număr de 123 de state sunt parte ale acordului de la Roma. Aproximativ patruzeci de țări nu au semnat niciodată tratatul, printre acestea: China, Etiopia, India, Indonezia, Irak, Coreea de Nord, Arabia Saudită și Turcia. Alte câteva zeci au semnat statutul, dar legislativele lor nu l-a ratificat niciodată, printre ele: Egipt, Iran, Israel, Rusia, Sudan, Siria și Statele Unite.

Hotărârea obligă cele 123 de state membre ale curții să-l aresteze pe Putin și să-l transfere la Haga pentru judecată dacă va intra pe teritoriul lor.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în repetate rânduri că nu vrea să negociere cu Putin și mai ales nu vrea să negocieze în măsura în care trupele rusești sunt pe teritoriu ucrainean.

Urmărește ultimele evoluții din a 462-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.