Serviciile de informaţii militare ucrainene susțin că președintele rus Vladimir Putin și fondatorul grupului de mercenari Wagner Evgheni Prigojin sunt monitorizați permanent. Cu toate acestea, asasinarea liderului de la Kremlin nu este prioritatea numărul unu.

Vladimir PutinFoto: Gavriil Grigorov / AP / Profimedia

Locația lui Putin și a lui Prigojin sunt monitorizate de informațiile militare ucrainene în timp real, a declarat purtătorul de cuvânt Andrii Iusov.

Iusov susține că „în ciuda tuturor încercărilor și eforturilor de a ascunde aceste informații” și a utilizării „diverselor tehnologii, inclusiv a dublurilor”, locul în care se află cei doi „nu este ceva ce poate fi ascuns”, a declarat Iusov pentru Kyiv Post, citat de Sky News.

„Putin este păzit, este o persoană bine păzită. Prigojin este mai puțin protejat prin comparație și se comportă poate cel mai liber din rândul elitei ruse.

„Toate aceste informații sunt cunoscute de noi și de partenerii noștri și sunt adesea monitorizate în timp real", susține Iusov.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al serviciilor de informaţii militare ucrainene a insistat că în prezent nu există nicio dorință de a-i asasina pe Putin sau Prigojin.

„În ceea ce privește țintele prioritare, toți criminalii de război trebuie să fie pedepsiți", a spus el.

„În calitate de stat civilizat, Ucraina este interesată ca această pedeapsă să fie efectuată în cadrul dreptului internațional, la un tribunal internațional”, a subliniat Iusov.

Prioritatea numărul unu pentru Ucraina este aducerea lui Putin la Haga pentru a fi judecat de Curtea Internațională Penală, a precizat purtătorul de cuvânt al Direcției principale de informare a Ministerului Apărării din Ucraina.

Curtea Penală Internațională a emis în luna martie un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin, acuzându-l de crime de război de deportare ilegală a cel puțin 100 de copii din Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 462-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.