Guvernul german a anunțat miercuri că va închide 4 dintre cele 5 consulate pe care Rusia le are pe teritoriul țării, ca măsură de retorsiune față de decizia Moscovei de a limita la 350 numărul de oficiali germani în țară, relatează Reuters.

Cancelarul german Olaf Scholz alaturi de Joe Biden si Rishi SunakFoto: No10 Crown Copyright / Eyevine / Profimedia Images

Executivul condus de cancelarul Olaf Scholz a precizat că Rusiei îi va fi permis să își mențină deschise ambasada de la Berlin și un consulat general, dar că Germania se așteaptă ca restul oficiilor diplomate ruse de pe teritoriul său să își înceteze activitatea până la sfârșitul acestui an.

Totodată, Germania își va închide propriile consulate din Kaliningrad, Ekaterinburg și Novosibirsk, rămânând astfel cu un singur consulat pe teritoriul Rusiei, cel din Sankt Petersburg. Ambasada germană de la Moscova va rămâne la rândul ei deschisă.

Mutarea Berlinului subliniază deteriorarea puternică a relațiilor bilaterale dintre Rusia și Germania după declanșarea invaziei rusești în Ucraina anul trecut.

Tensiunile au fost exacerbate de decizia Moscovei de a limita numărul de oficiali germani cărora le este permis să lucreze în Rusia.

Germania denunță o decizie nejustificată a Rusiei

„Această decizie nejustificată forțează guvernul federal să facă tăieri foarte semnificative în toate domeniile legate de prezența sa în Rusia”, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Berlin.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, a anunțat că Moscova va veni cu o replică la decizia Berlinului.

Relațiile tradițional apropiate dintre Germania și Rusia, cel mai mare furnizor de gaze naturale și petrol al Berlinului înainte de începerea războiului din Ucraina, s-au destrămat după ce președintele Vladimir Putin a declanșat cel mai mare conflict militar din Europa după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Guvernul german a făcut acum planuri pentru retragerea a sute de angajați ai săi din Rusia după decizia Moscovei de a impune o limită maximă asupra numărului lor, printre aceștia numărându-se și angajați ai prestigiosului Institut Goethe.

Urmărește ultimele evoluții din a 462-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.