Ucraina ia în calcul să-şi amâne până către vară contraofensiva pentru eliberarea teritoriilor sale ocupate de Rusia, pentru a fi sigură că această operaţiune este sută la sută pregătită, a declarat premierul ucrainean Denis Şmihal, într-un interviu publicat de cotidianul american The Hill.

Război în UcrainaFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că acţiunile ucrainenilor „vor fi puternice”, fiind făcute pregătiri în acest sens. „Şi de abia aşteptăm livrările de arme promise de partenerii noştri. Aducem victoria cât mai aproape posibil”, adaugă el. Zelenski subliniază că obiectivul Ucrainei de a intra în Uniunea Europeană este „perfect realizabil”.
  • Pentagon Leaks: Suspectul scurgerii de documente a fost prins. FBI anunță arestarea sa. Un membru al Gărzii Naţionale Aeriene a SUA, suspectat că este autorul recentelor scurgeri de informaţii clasificate ale Pentagonului, fost arestat joi în Massachusetts (nord-estul Statelor Unite). Numele său este Jack Teixeira și are 21 de ani.
  • Jack Teixeira, tânărul în vârstă de 21 de ani din Garda Națională Aeriană din Massachusetts, arestat în legătură cu scurgerea de documente clasificate, a fost promovat recent.
  • Armata rusă a efectuat manevre cu rachete de croazieră Iskander în Kaliningrad. Flota rusă din Marea Baltică a efectuat joi manevre cu rachete de croazieră Iskander în enclava Kaliningrad, care se învecinează cu două ţări NATO, Polonia şi Lituania.
  • Polonia investighează fraude în importul cerealelor ucrainene. În urma protestelor fermierilor polonezi împotriva importurilor libere de cereale ucrainene care au distorsionat piaţa, guvernul de la Varşovia va crea o comisie de anchetă ce va investiga posibile fraude în operaţiunile de import.
  • Berlinul permite Poloniei să livreze Ucrainei 5 avioane de luptă MiG-29. Berlinul a dat joi undă verde Poloniei să livreze Ucrainei cinci avioane de vânătoare MiG-29 care au aparținut RDG, potrivit AFP.
  • ​Ucraina mulţumeşte României şi Republicii Moldova pentru sprijin şi solidaritate în lupta sa împotriva agresiunii Rusiei
  • Ungaria se va retrage din banca rusă cu sediul la Budapesta, vizată acum de sancțiunile americane, a anunțat joi guvernul, potrivit AFP. „Îi rechemăm pe cei pe care i-am numit în posturi în cadrul Băncii Internaționale de Investiții (IIB) și ne retragem din această organizație”, a precizat Ministerul ungar al Dezvoltării Economice.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 414, LIVETEXT:

01:30Volodimir Zelenski, în mesajul transmis joi seară: „Acţiunile noastre vor fi puternice. Îi pregătim pe băieţi. Şi de abia aşteptăm livrările de arme promise de partenerii noştri”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că acţiunile ucrainenilor „vor fi puternice”, fiind făcute pregătiri în acest sens. „Şi de abia aşteptăm livrările de arme promise de partenerii noştri. Aducem victoria cât mai aproape posibil”, adaugă el. Zelenski subliniază că obiectivul Ucrainei de a intra în Uniunea Europeană este „perfect realizabil”.

01:15G7 avertizează Elveția cu privire respectarea sancțiunilor impuse Rusiei

G7 și-a exprimat „îngrijorarea” față de guvernul federal elvețian cu privire la posibila eludare a sancțiunilor economice impuse de la invazia Rusiei în Ucraina și a întocmit un catalog precis de măsuri care trebuie luate, potrivit Tribune de Genève.

00:44 Pentagon Leaks: Jack Teixeira fusese promovat recent

Jack Teixeira, tânărul în vârstă de 21 de ani din Garda Națională Aeriană din Massachusetts, arestat în legătură cu scurgerea de documente clasificate, a fost promovat recent la Airman 1st Class, potrivit unei postări pe Facebook a 102nd Intelligence Wing, scrie CNN.

00:12Polonia investighează fraude în importul cerealelor ucrainene

În urma protestelor fermierilor polonezi împotriva importurilor libere de cereale ucrainene care au distorsionat piaţa, guvernul de la Varşovia va crea o comisie de anchetă ce va investiga posibile fraude în operaţiunile de import.

23:14Prima înfățișare în instanță a lui Jack Teixeira va avea loc mâine la Boston

Prima înfățișare în instanță a lui Jack Teixeira va avea loc mâine la Boston, potrivit biroului procurorului american. Momentul exact al înfățișării va fi anunțat mâine, potrivit CNN.

Pentagon Leaks: Suspectul scurgerii de documente a fost arestat

23:03Prețul petrolului a scăzut joi, influențat de temerile privind o recesiune în SUA, precum și de o scădere a cererii, și în ciuda unei noi scăderi a dolarului, potrivit AFP.

22:51Grupul rus Wagner, pe lista de sancțiuni a UE pentru activitățile sale în Ucraina

Uniunea Europeană a adăugat joi organizația paramilitară rusă Wagner pe lista persoanelor și entităților sancționate pentru „participarea activă la războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei”.

Grupul de mercenari, care luptă în estul Ucrainei în încercarea de a cuceri orașele Bahmut și Soledar, fusese deja inclus pe o altă listă de sancțiuni a UE în februarie pentru încălcarea drepturilor omului și „destabilizarea” țărilor din Africa.

22:35 Armata rusă a efectuat manevre cu rachete de croazieră Iskander în Kaliningrad

Flota rusă din Marea Baltică a efectuat joi manevre cu rachete de croazieră Iskander în enclava Kaliningrad, care se învecinează cu două ţări NATO, Polonia şi Lituania.

22:04Berlinul permite Poloniei să livreze Ucrainei 5 avioane de luptă MiG-29

Berlinul a dat joi undă verde Poloniei să livreze Ucrainei cinci avioane de vânătoare MiG-29 care au aparținut RDG, potrivit AFP.

Ungaria își anunță retragerea de la o bancă rusă afectată de sancțiunile americane

21:08 Pentagon Leaks: Suspectul scurgerii de documente a fost prins. FBI anunță arestarea sa

Un membru al Gărzii Naţionale Aeriene a SUA, suspectat că este autorul recentelor scurgeri de informaţii clasificate ale Pentagonului, fost arestat joi în Massachusetts (nord-estul Statelor Unite). Numele său este Jack Teixeira și are 21 de ani.

20:00Ucraina mulţumeşte României şi Republicii Moldova pentru sprijin şi solidaritate în lupta sa împotriva agresiunii Rusiei

Declarația a fost făcută joi la Bucureşti de ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, după Trilaterala România - Ucraina - Republica Moldova, dedicată problemelor de securitate.

19:45Ungaria își anunță retragerea de la o bancă rusă afectată de sancțiunile americane

Ungaria se va retrage din banca rusă cu sediul la Budapesta, vizată acum de sancțiunile americane, a anunțat joi guvernul, potrivit AFP.

„Îi rechemăm pe cei pe care i-am numit în posturi în cadrul Băncii Internaționale de Investiții (IIB) și ne retragem din această organizație”, a precizat Ministerul ungar al Dezvoltării Economice.

19:29Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, și omologul său chinez, Qin Gang, au discutat joi despre conflictul din Ucraina, în timpul unei întâlniri la Samarkand, Uzbekistan, a transmis ministerul chinez de Externe, conform The Guardian.

Qin i-ar fi spus lui Lavrov că nu există un „panaceu” pentru rezolvarea crizei, iar Beijingul va continua să joace un rol constructiv în promovarea unui acord politic și în reluarea discuțiilor de pace, mai arată sursa citată.

Declaraţie comună România - Ucraina - R. Moldova: Angajament pentru integritatea teritorială a Ucrainei, inclusiv apele teritoriale

19:20Miniştrii de Externe şi ai Apărării din România, Republica Moldova şi Ucraina subliniază angajamentul pentru „suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Republicii Moldova şi Ucrainei în cadrul frontierele lor recunoscute internaţional, inclusiv apele teritoriale”, în Declaraţia comună adoptată joi la Bucureşti.

  • „Statele noastre sunt conectate de istorie, geografie şi de viziunea noastră comună pentru un viitor paşnic şi prosper. Apreciem beneficiile dezvoltării legăturilor noastre puternice în domeniile politic, economic, al infrastructurii, securităţii, apărării şi ale legăturilor culturale, atât pentru ţările noastre, cât şi pentru întreaga regiune. Ca parteneri din partea estică a continentului european, împărtăşim preocupări similare de securitate şi avem acelaşi interes pentru o regiune a Mării Negre stabilă şi sigură”, arată aceştia în declarația adoptată joi.

În textul documentului se mai arată că invazia militară brutală, ilegală şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei din 2022, ca o continuare a agresiunii începute de Rusia asupra Ucrainei în 2014, a provocat suferinţe şi distrugeri pentru milioane de oameni, readucând din nou războiul pe continentul european.

  • „Pe lângă atacurile armate asupra Ucrainei, Rusia continuă să folosească tactici hibride variate, care urmăresc să intimideze în continuare Ucraina, Republica Moldova şi alte state din regiune. Ne exprimăm dorinţa de a încuraja cooperarea apropiată pentru a consolida capacităţile comune pentru a combate propaganda rusă şi a întări rezilienţa societăţilor noastre, inclusiv în ceea ce priveşte dezinformarea”, mai spun miniştrii celor trei ţări.

În document este menţionată şi Marea Neagră, care „rămâne o regiune de importanţă strategică pentru continentul european şi pentru regiunea euroatlantică”.

De asemenea, este reiterat sprijinul pentru aderarea Ucrainei şi a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

19:04Doi civili au fost uciși, iar alți doi au fost răniți în atacurile lansate de ruși în regiunea Herson din sudul Ucrainei, a declarat guvernatorul local Oleksandr Prokudin, citat de The Guardian.

El a spus că forțele ruse au lovit cu bombe aeriene ghidate o școală din Zmiivka, unde o persoană a fost ucisă, iar alta a fost rănită. Un alt bărbat a fost ucis în urma bombardării unui parc din orașul Herson, în acastă dimineață, iar o altă persoană a fost rănită într-un sat din altă zonă din regiune, conform sursei citate.

18:25Pentagon Leaks: Joe Biden se declară „preocupat”, dar nu consideră că ar exista vreun risc imediat

Preşedintele american Joe Biden s-a declarat „preocupat”, joi, de scurgerea de documente americane clasificate, dar pare să respingă existenţa vreunui risc imediat, relatează AFP.

Germania și-a dat acordul ca Polonia să transfere Ucrainei încă un lot de avioane MiG-29

18:14Germania și-a dat acordul ca Polonia să transfere Ucrainei încă un lot de avioane MiG-29, cumpărate anterior de guvernul de la Varșovia din stocurile moștenite de Berlin de la fosta Republică Democrată Germană (RDG).

17:55 ​Forţele Navale Române intervin, joi, pe Marea Neagră pentru neutralizarea unui obiect asemănător unei mine marine, văzut de echipajul unei nave de pescuit la circa 8 mile travers de Capu Midia.

Este a şasea intervenţie a Forţelor Navale Române pentru neutralizarea unei mine marine. „De la începutul războiului din Ucraina, au fost confirmate şi distruse 68 de mine marine în Marea Neagră, 1 de Georgia, 4 de Bulgaria, 5 de România, 7 de Turcia și 51 de Ucraina”, arată sursa citată.

17:33Moscova dă de înțeles că ar putea fi dispusă la negocieri pentru un schimb de prizonieri, ca să-l elibereze pe reporterul Evan Gershkovich

Adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov, a dat de înţeles, joi, că Moscova ar putea fi dispusă să discute un posibil schimb de prizonieri pentru a-l elibera pe reporterul de la „Wall Street Journal” Evan Gershkovich, care este arestat pentru spionaj, după ce acesta îşi va primi sentinţa.

17:01Președintele Finlandei, Sauli Niinistö, a avertizat joi că noul statut al țării de membru NATO „nu rezolvă toate problemele”, spunând că Helsinki nu ar trebui să lase garda jos în chestiunile de securitate.

„Încă avem responsabilitatea principală pentru propria noastră securitate. Oriunde detectăm eventuale lacune sau vulnerabilități, acestea trebuie remediate”, a spus Niinistö, într-un discurs adresat parlamentarilor, reuniți pentru prima dată de la alegerile din 2 aprilie.

El a adăugat că Finlanda, care împarte o graniță de 1.340 de kilometri cu Rusia, s-a concentrat pe securitatea regională în ultimul an, după invazia declanșată de Moscova în Ucraina.

„Nu trebuie să lăsăm acest nivel de vigilență să scadă. Ar trebui să înțelegem mai bine cât de organic sunt legate pericolele și tensiunile la care asistăm aici cu presiunile geopolitice în creștere”, a spus președintele Finlandei, scrie The Guardian, citând Associated Press.

16:55Procurorii din Suedia au pus sub acuzare un bărbat de 52 de ani care ar fi răspândit informații secrete despre instalații militare, putând afecta astfel securitatea națională, scrie The Guardian.

„Consider că este o infracțiune gravă, deoarece se referă la un număr mare de instalații militare care au un rol semnificativ în capacitatea Suediei de a se apăra în caz de război. Dezvăluirea informațiilor poate afecta securitatea națională”, a declarat procurorul general Lars Hedvall, citat într-un comunicat.

16:27Fiecare cetăţean al Republicii Moldova este afectat de agresiunea Rusiei contra Ucrainei, a declarat, joi, ministrul de Externe moldovean, Nicu Popescu, după Trilaterala România - Ucraina - Republica Moldova, care a avut loc la Bucureşti.

O mină rusească a explodat lângă un reactor al centralei Zaporojie - Energoatom

16:01Ministerul Educației din Rusia a anunțat că a creat împreună cu ministerul Apărării și alte departamente un „concept holist” de pregătire pentru serviciul militar.

15:50Șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, afirmă că este „prea devreme” pentru a spune că forțele ruse au înconjurat orașul Bahmut, contrazicând astfel ministerul condus de Serghei Lavrov.

Prigojin, ale cărui forțe au condus o mare parte a luptei crâncene pentru Bahmur, a reacționat astfel la o declarație a ministerului rus al apărării, care a susținut că forțele Moscovei „blochează” forțele ucrainene să intre sau să iasă din Bahmut, conform The Guardian.

„Trupele aeropurtate oferă sprijin pentru avansarea trupelor de asalt, blocând transferul rezervelor armatei ucrainene în oraș și posibilitatea de retragere a unităților inamice. Unitățile de asalt Wagner continuau operațiuni de luptă pentru a îndepărta inamicul din cartierele centrale ale orașului”, a susținut Ministerul Apărării de la Moscova.

Aceste informaţii au fost dezminţite și de către Ucraina. „Nu corespunde realităţii”, a declarat pentru AFP un reprezentant militar al Zonei de Est, Serghii Cerevatî.

El a dat asigurări că armata ucraineană are în continuare posibilitatea să livreze în Bahmut produse alimentare, muniţie și medicamente şi „să recupereze” răniţii.

15:30 O mină rusească a explodat lângă un reactor al centralei Zaporojie, susţine compania ucraineană Energoatom

O mină rusească a explodat joi în apropierea sălii motoarelor unui reactor de la centrala nucleară Zaporojie, a anunțat compania ucraineană de stat Energoatom, citată de CNN şi The Guardian.

  • „O mină rusească a explodat în apropierea camerei de control a celei de-a patra unităţi energetice de la centrala nucleară Zaporojie. Ocupanţii ruşi continuă să transforme centrala nucleară într-o bază militară prin minarea perimetrului din jurul centralei, iar aceste acţiuni nu pot să nu aibă consecinţe”, a transmis Energoatom.

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului României, spune că, potrivit informațiilor obținute de CNCAN de la reprezentanții IAEA, recentul incident generat de explozia unei mine a avut loc în afara perimetrului de siguranță al centralei de la Zaporojie și nu a afectat siguranța reactoarelor nucleare.

Centrala, ocupată de forţele ruse încă din primele luni ale războiului, este cea mai mare din Europa, are şanse reactoare, dar niciunul nu este în prezent funcţional.

14:56Norvegia a anunţat joi expulzarea a 15 angajaţi ai ambasadei Rusiei la Oslo pe care îi consideră „agenţi de informaţii” operând sub acoperirea posturilor diplomatice.

14:48Procuratura Generală a Rusiei susține că a deschis o anchetă cu privire autenticitatea videoclipurilor brutale cu soldați ucraineni decapitați.

„Pentru a evalua credibilitatea acestor materiale și pentru a lua o decizie adecvată, acestea (imaginile - n.r.) au fost transmise autorităților de anchetă pentru verificare”, a scris joi pe Telegram Procuratura rusă, citată de The Guardian.

„Niciodată”: Reacție vehementă a Kremlinului după declarațiile făcute la București de șeful diplomației ucrainene

14:28Kremlinul a declarat joi că Marea Neagră nu va fi niciodată o „mare NATO” după ce șeful diplomației ucrainene Dmitro Kuleba a îndemnat în cadrul unui eveniment organizat la București ca alianța să joace un rol mai important în ceea ce privește securitatea în regiune.

14:15Finlanda a anunţat joi că a desfăşurat primul exerciţiu militar de la aderarea la NATO, cu două nave germane şi portugheze acostate simbolic în portul Helsinki.

13:50Situația cerealelor ieftine din Ucraina a fost discutată în CSAT, guvernul fiind însărcinat să găsească soluțiile astfel încât să nu fie afectați fermierii, a declarat joi, președintele Klaus Iohannis.

13:39Alexei Navalnîi, cel mai cunoscut disident rus, suferă de o boală necunoscută în închisoare care ar putea fi rezultatul unei noi otrăviri, a declarat joi Kira Yarmysh, purtătoarea sa de cuvânt.

13:05 Noi justificări ale propagandiștilor ruși pentru imaginile șocante cu decapitarea unui soldat ucrainean: războiul îi brutalizează pe soldați. „Nu îi voi condamna niciodată pe băieții noștri”, afirmă într-un nou monolog jurnalistul Anton Krasovski, cel care a provocat consternare inclusiv în rândul propagandiștilor ruși după ce a vorbit anul trecut despre posibilitatea înecării copiilor ucraineni.

12:50Luptele interne din interiorul guvernului rus par mai ample şi mai profunde decât se credea până acum. FSB şi ministerul condus de Serghei Şoigu se ceartă în legătură cu numărul de morţi şi răniţi de pe frontul din Ucraina, agenţia rusă de informaţii internă acuzând armata că ascunde amploarea pierderilor pe care le-a suferit Rusia, arată un nou set de documente descoperite de The New York Times (NYT) între materialele secrete care s-au scurs de la Pentagon.

12:10 Autoritățile din Rusia ar fi identificat un alt suspect în explozia care l-a ucis pe bloggerul militar pro-război Vladlen Tatarki, într-o cafenea din Sankt Petersburg, scrie agenția de presă de stat rusă Tass, citată de The Guardian.

11:40Campania de „rusificare” dusă de Kremlin în Ucraina are repercusiuni și în Rusia, amplificând și întărind vocile și ideologiile ultranaționaliste, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA în ultimul său raport asupra războiului declanșat de Vladimir Putin.

Cel mai cunoscut dezertor al „wagneriților” afirmă că i-a recunoscut pe mercenarii care au decapitat un soldat ucrainean

11:23Ucrainenii au distrus un nou vehicul de luptă pe care militarii ruși au încercat să îl protejeze cu o „cușcă” improvizată care să îl facă mai puțin susceptibil atacurilor cu sisteme antitanc portabile precum cele Javelin sau NLAW. În cazul de față blindatul BMP-2 deja avariat a fost scos definitiv din luptă cu o muniție lansată din dronă.

10:54 Andrei Medvedev, fostul comandant Wagner care a dezertat şi s-a refugiat în Norvegia, afirmă că a recunoscut vocile militarilor ruși din înregistrarea video care arată decapitarea unui soldat ucrainean şi a cărei autenticitate este în prezent investigată.

10:36 Sărbătorirea „Zilei Victoriei” în al Doilea Război Mondial a dat naștere unei probleme delicate de comunicare pentru Kremlin din cauza situației din Ucraina, notează ministerul britanic al Apărării în ultima sa evaluare asupra războiului.

10:30În timp ce Occidentul nu a avut nicio strategie consistentă legată de Marea Neagră, Rusia a avut mereu una - agresivă, revanşardă, a declarat, joi, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

10:03Problemele de securitate din Marea Neagră nu sunt doar o chestiune regională, ci au aspect global, a declarat, joi, adjuncta ministrului ucrainean de Externe, Emine Dzhaparova, la Conferinţa privind securitatea regiunii Mării Negre sub egida Platformei Internaţionale Crimeea, care are loc la Bucureşti, conform Agerpres.

„Credem că problemele de securitate din Marea Neagră nu sunt doar o chestiune regională, ci au aspect global. Şi există o lecţie învăţată din cazul Crimeea, care a dus la un război mai mare, pe 24 februarie (2022 - n.r.): atunci când răul nu este oprit, acesta se amplifică”, a mai spus Dzhaparova.

Autorităţile ucrainene, a subliniat ea, au tras un semnal de alarmă în 2014, când Crimeea a devenit bază militară a Rusiei şi când Marea Neagră şi Marea Azov „au devenit practic lacuri ale Federaţiei Ruse, când Rusia a început să blocheze vasele comerciale care veneau din porturile ucrainene din 2017”.

Cine ar fi autorul Pentagon Leaks

09:52Persoana ce a divulgat documente clasificate ale serviciilor secrete americane care au dus la declanşarea unei anchete de securitate naţională ar fi un tânăr pasionat de arme, care are în jur de 20 de ani și care a lucrat la o bază militară, scrie The Washington Post, citând membri ai unui grup de discuţii online pe care îl folosea şi presupusul autor, conform Reuters.

09:30VIDEO Cum se vede explozia unei mine antitanc când treci peste ea. Filmarea de pe un blindat rusesc

09:14La această oră are loc, la București, prima Conferinţă privind securitatea Mării Negre sub egida Platformei Internaţionale Crimeea, organizată de Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Apărării Naţionale din România, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Apărării din Ucraina, în parteneriat cu Centrul pentru Strategii de Apărare al Ucrainei. Este primul eveniment de asemenea amploare dedicat Mării Negre co-organizat de cele două ţări, sub egida Platformei Internaţionale Crimeea.

La reuniune vor mai lua parte, alături de Bogdan Aurescu, ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, ministrul Apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi, şi primul adjunct al ministrului de Externe al Ucrainei, Emine Dzapharova.

09:09 Imagini în premieră cu ucraineni care trag cu un tun de artilerie calibru 152mm ce ar fi proveni din Finalnda, deși acest ajutor militar nu a fost comunicat oficial până acum:

08:40Lituania a trimis un grup de instructori militari în Germania pentru a instrui soldații Forțelor Armate ale Ucrainei, scrie Tagesschau. Împreună cu instructori germani și belgieni, militari din statele baltice, UE și NATO vor lua parte la programul de pregătire al Bundeswehr, care va dura până pe 15 mai. Misiunea face parte din Misiunea Europeană de Instruire (EUMAM) pentru Forțele Armate Ucrainene, decisă de miniștrii de externe ai statelor membre UE în noiembrie. În timpul vizitei omologul său german Boris Pistorius în Lituania, în martie, ministrul Apărării Arvydas Anushauskas a anunțat că aproximativ 40 de instructori lituanieni vor participa la diferite cursuri pentru soldații ucraineni în Germania. De asemenea, Cipru va instrui Ucraina în domeniul minării și deminării

08:27HotNews.ro a intrat, incognito, în contact cu reprezentanți Wagner. și a aflat cum se face recrutarea mercenarilor și ce salarii primesc aceștia

08:17Imagini cu un soldat ucrainean care folosește o ramură de copac să declanșeze o mină antipersonal de pe un drum în pădure:

Cât ar fi pierdut, de fapt, fiecare armată? Informațiile din scurgerile de date de la Pentagon

07:54 Pentagon Leaks: Numărul total al victimelor ucrainene și rusești s-ar ridica la 354.000 / Cât a pierdut fiecare armată?

07:30Ruși au mărit numărul de baraje rutiere și de patrule în teritoriile ocupate din regiunea Donețk și întreprind, de asemenea, „măsuri de verificare a populației locale”, notează agenția Ukrinform.

06:59 „Apărătorii noștri au doborât în ultimele 24 de ore 2 drone inamice de tip Orlan, lovind 4 depozite de armament și tehnică militară precum și o stație radar.” – a informat Statul Major al armatei ucrainene. În cursul zilei trecute, inamicul a lansat mai multe rachete și peste 30 de lovituri aeriene atacând pozițiile trupelor noastre și infrastructura civilă din zonele populate. Există civili morți și răniți. Pe parcursul zilei, peste 45 de atacuri inamice au fost respinse”, se mai arată în rezumat.

06:33 Prin adâncirea cooperării energetice cu Rusia, Ungaria sprijină financiar uciderea ucrainenilor, a declarat Oleg Ustenko, consilier al președintelui Ucrainei pe probleme economice, într-un interviu pentru Politico.

Rezumatul ultimelor 24 de ore de război

  • Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe liderii mondiali să acționeze după ce miercuri a apărut un videoclip în care soldații ruși păreau să decapiteze un prizonier de război ucrainean întins la pământ. Președintele Ucrainei a spus că lumea nu poate ignora aceste filmări.
  • Belarus a extrădat un bărbat rus care a fost separat de fiica sa și condamnat la doi ani de închisoare după ce aceasta a desenat imagini împotriva războiului la școală. Alexei Moskalyov, un părinte singur în vârstă de 54 de ani, din orașul Yefremov, la 240 de mile sud de Moscova, a fugit luna trecută din arestul la domiciliu, cu câteva ore înainte ca instanța să-i dea o pedeapsă de doi ani pentru „discreditarea” armatei ruse.
  • Ucraina ia în calcul să îşi amâne contraofensiva. „Trebuie să fii sută la sută pregătit”. Ucraina ia în calcul să-şi amâne până către vară contraofensiva pentru eliberarea teritoriilor sale ocupate de Rusia, pentru a fi sigură că această operaţiune este sută la sută pregătită, a declarat premierul ucrainean Denis Şmihal, într-un interviu publicat miercuri de cotidianul american The Hill.
  • UE s-a angajat să-i tragă la răspundere pe cei responsabili pentru crimele de război din Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt, în timp ce ONU s-a declarat „îngrozită de videoclipurile înspăimântătoare” care circulă pe rețelele de socializare.
  • Banca Mondială a declarat miercuri că va finanța cu 200 de milioane de dolari repararea infrastructurii de energie a Ucrainei, partenerii și alții care vor oferi încă 300 de milioane de dolari pe măsură ce proiectul se extinde.
  • Guvernul Regatului Unit a impus sancțiuni celor care i-ar fi ajutat pe oligarhii ruși Roman Abramovici și Alisher Usmanov să-și ascundă bunurile.
  • Armata Ucrainei a respins din nou afirmațiile Rusiei conform cărora trupele ruse au capturat mai mult de 80% din orașul asediat Bakhmut. Serhiy Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al comandamentului militar din est, a insistat miercuri că forțele ucrainene controlează „considerabil” mai mult decât 20%.
  • Rusia a înăsprit legea recrutării, noul proiect aprobat de Duma de Stat îngreunând semnificativ posibilitatea ca rușii să evite recrutarea și interzicând recruților să părăsească țara.
  • Mandantul internaţional de arestare pe numele lui Vladimir Putin pune „beţe-n roate” Africii de Sud, care urmează să găzduiască în august un summit BRICS în prezenţa preşedintelui rus, declară miercuri un purtător de cuvânt al preşedintelui sud-african Cyril Ramaphosa.
  • Rusia și China se află în „discuții secrete avansate” cu Iranul pentru a aproviziona această țară cu perclorat de amoniu, o substanță chimică folosită pentru propulsia rachetelor, a relatat miercuri Politico. Unele dintre aceste rachete ar putea fi folosite pentru a ataca Ucraina dacă acordul va fi aprobat, au adăugat diplomații.
  • Forțele de ocupație rusești au transportat peste 100.000 de copii ucraineni din regiunile Donețk și Luhansk pentru „tratament medical”, susține Centrul Național de Rezistență din Ucraina, citat de Kyiv Independent. Potrivit centrului, Rusia a alocat 1,4 miliarde de ruble (17 milioane de dolari) pentru așa-numitul „program de examinare medicală”.
  • Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, aflat în vizită la Madrid, a cerut miercuri Spaniei ajutor naval, în special împotriva minelor, şi mai multă muniţie de artilerie, mai exact de calibrele 155 şi 105.
  • Fondatorul Wagner face apel la societatea rusă să fie pe deplin mobilizată pentru război. Fondatorul și finanțatorul companiei militare private Wagner, Evgheni Prigojin, a cerut mobilizarea întregii societăți rusești, afirmând că oamenii sunt pregătiți să contribuie la efortul de război al Moscovei în Ucraina, potrivit CNN.

01:30Volodimir Zelenski, în mesajul său de miercuri seară: „Bunurile ruşilor să meargă către reconstrucţie. Războiul ar trebui să fie cel mai costisitor tocmai pentru agresor”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, în mesajul său de miercuri seară, că reconstrucţia completă a Ucrainei va reprezenta o dovadă a înfrângerii complete a „statului terorist”. El a menţionat că bunurile ruşilor care au susţinut agresiunea şi s-au îmbogăţit ar trebui să fie folosite pentru reconstrucţia Ucrainei.

00:44Un document militar american divulgat dezvăluie că grupul Wagner a încercat să cumpere arme și echipamente de la un membru NATO.

Wagner, care luptă în Ucraina în numele lui Vladimir Putin, a încercat să cumpere arme și echipamente de la o sursă puțin probabilă: Turcia, membră NATO, potrivit unui document al serviciilor secrete americane de informații care a fost dezvăluit și obținut de CNN.

Documentul scurs pare să arate până unde a mers grupul militar privat rus Wagner pentru a încerca să își consolideze în continuare capacitățile, în timp ce războiul din Ucraina - în care joacă un rol cheie - continuă fără semne de diminuare.

00:14Politico: Iranul negociază cu China și Rusia pentru refacerea rezervei de combustibil pentru rachete

Rusia și China se află în „discuții secrete avansate” cu Iranul pentru a aproviziona această țară cu perclorat de amoniu, o substanță chimică folosită pentru propulsia rachetelor, a relatat miercuri Politico.

Unele dintre aceste rachete ar putea fi folosite pentru a ataca Ucraina dacă acordul va fi aprobat, au adăugat diplomații.