​Mina găsită în Marea Neagră de un pescador, joi, a fost detonată de specialiştii din cadrul Forţelor Navale, aceasta datând din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Mina marină descoperită în apropiere de Portul ConstanțaFoto: Forțele Navale Române

Forţele Navale Române au anunţat că scafandrii EOD ai Forţelor Navale au „neutralizat prin distrugere”, joi după-amiază, o mină marină care punea în pericol navigaţia şi activităţile de pescuit, în apropierea litoralului românesc, relatează News.ro.

„După ce a plecat din portul militar Constanţa, puitorul de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274), având la bord scafandrii EOD din Serviciul de Luptă Permanent de Intervenţie, a ajuns în raionul maritim în care se afla nava de pescuit „Flamingo 4”, în jurul orei 15.45-16.00. Puitorul 274 a rămas la o distanţă de siguranţă, iar de la bord a fost coborâtă o ambarcaţiune cu scafandrii EOD, care s-au deplasat la faţa locului, pentru a analiza obiectul suspect, prins în plasa pescadorului”, se arată în comunicat.

Sursa citată menţionează că, în urma cercetării, scafandrii EOD au constatat că obiectul este o mină marină din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a fost agăţată de traulerul navei „Flamingo 4”.

Mina marină a fost eliberată din plasa pescadorului şi a fost distrusă pe fundul apei, la adâncimea de 10 metri, prin detonare de la distanţă, după ce „Flamingo 4” s-a îndepărtat la o distanţă de siguranţă, au precizat Forţele Navale.

Detonarea minei din Marea Neagră ar fi fost resimţită în unele zone din municipiul Constanţa.

Garda de Coastă a fost anunţată, joi, de un pescador aflat în Marea Neagră, că a agăţat în traul un obiect care pare a fi o mină marină. Ulterior, Forţele Navale Române au confirmat că obiectul găsit este o mină, precizând că aceasta face parte din barajul istoric de mine.

Forţele Navale au intervinit pentru neutralizarea unui obiect asemănător unei mine marine

Forţele Navale Române au intervinit joi după-amiază pe Marea Neagră pentru neutralizarea unui obiect asemănător unei mine marine, văzut de echipajul unei nave de pescuit la circa 8 mile travers de Capu Midia.

Într-un comunicat remis presei, Forţele Navale Române au informat că nava de pescuit „Flamingo 4”, care desfășura activități specifice la o distanță de aproximativ 8 mile marine travers de Capu Midia, a raportat joi prezența unui obiect asemănător cu o mină marină în trauler.

  • „Conform procedurilor specifice, după primirea solicitării, șeful Statului Major al Forțelor Navale a ordonat intervenția cu puitorul de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274) și cu o grupă de scafandri EOD ambarcată la bord”.
  • „Nava a ieșit din portul militar Constanța în jurul orei 14.00, echipajul fiind pregătit să intervină pentru neutralizarea obiectului raportat”.

Conform sursei citate, aceasta este a şasea intervenţie a Forţelor Navale Române pentru neutralizarea unei mine marine. „De la începutul războiului din Ucraina, au fost confirmate şi distruse 68 de mine marine în Marea Neagră, 1 de Georgia, 4 de Bulgaria, 5 de România, 7 de Turcia și 51 de Ucraina”, arată Forţele Navale Române.