Adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov, a dat de înţeles, joi, că Moscova ar putea fi dispusă să discute un posibil schimb de prizonieri pentru a-l elibera pe reporterul de la „Wall Street Journal” Evan Gershkovich, care este arestat pentru spionaj, după ce acesta îşi va primi sentinţa, relatează The Guardian, care citează agenţia rusă TASS.

​Serghei RiabkovFoto: Alexei Danichev / Sputnik / Profimedia

Riabkov a declarat pentru TASS că discuţiile despre un posibil schimb de prizonieri ar putea avea loc prin intermediul unui canal dedicat agenţiilor de securitate ruse şi americane, scrie News.ro.

„Avem un canal de lucru care a fost folosit în trecut pentru a obţine acorduri concrete, iar aceste acorduri au fost îndeplinite”, a spus el.

El a subliniat însă că Rusia va negocia un posibil schimb de prizonieri doar după ce o instanţă va da sentinţa în cazul acuzaţiei de spionaj împotriva lui Gershkovich, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul baschetbalistei Brittney Griner. Ea a stat încarcerată în Rusia aproape 10 luni înainte de a fi eliberată în schimbul traficantului de arme Viktor Bout, care ispăşea o pedeapsă de 25 de ani închisoare în SUA.

Un alt cetăţean american, Paul Whelan, fost puşcaş marin, este închis în Rusia de cinci ani. El a fost arestat în 2018 şi condamnat la 16 ani de închisoare pentru spionaj. Eforturile americane de a obţine eliberarea lui odată cu Griner s-au soldat cu un eşec, dar autorităţile americane au promis că au în vedere în continuare aducerea lui acasă.

Pe de altă parte, în ianuarie, serviciile de securitate ruse (FSB) au anunţat că au deschis o anchetă pentru „spionaj” împotriva unui cetăţean american, dar nu au precizat identitatea acestuia, nici dacă a fost arestat şi nici măcar dacă se află în Rusia sau în străinătate.

Moscova este acuzată în mod frecvent că face arestări arbitrare şi foloseşte cetăţenii străini drept pârghii de negociere.

___