Zgomotul mediatic din jurul cazului corespondentului „The Wall Street Journal” Evan Gershkovich, arestat în Rusia pentru presupus spionaj, nu ajută cauzei acestuia, a declarat miercuri Ministerul de Externe de la Moscova, relatează agențiile EFE și Agerpres.

Maria ZaharovaFoto: - / Sputnik / Profimedia

„Observăm o dinamică neobişnuită pentru crearea de zgomot în jurul situaţiei (lui Gershkovich) din partea autorităţilor americane şi a altor structuri”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în cadrul briefingului său săptămânal de presă.

Ea a adăugat că aparent se crede că mai mult zgomot „îl va ajuta” pe reporter.

„Posibil ca ei să fi uitat de cazurile anterioare, când acest lucru nu a ajutat”, a spus Zaharova.

„Acţionăm în deplină conformitate cu legile noastre”

Rusia a recunoscut anterior că încă nu a acordat consulatului SUA la Moscova permisiunea ca un reprezentant să îl viziteze în închisoare pe Gershkovich, precizând că cererea este în analiză.

„În această situaţie, acţionăm în deplină conformitate cu legile noastre, ţinând cont, desigur, de dispoziţiile corespondente ale Convenţiei (de la Viena) privind Relaţiile Consulare. Ne ghidăm, de asemenea, după experienţa practică acumulată în acest domeniu, aşa că nu vom tolera nicio încercare de a exercita presiuni”, a declarat ministrul adjunct de Externe rus, Serghei Riabkov.

Pe 7 aprilie, Serviciul Federal de Securitate (FSB, fost KGB) l-a acuzat oficial de spionaj pe jurnalistul american.

Avocaţii reporterului au făcut apel la detenţia sa, în timp ce zeci de jurnalişti ruşi independenţi au semnat o scrisoare în care cer eliberarea sa şi califică drept gratuită acuzaţia de spionaj prevăzută la articolul 276 din codul penal, o acuzaţie care se pedepseşte cu până la 20 de ani de închisoare.

Atât Casa Albă, cât şi The Wall Street Journal au negat acuzaţiile forţelor de securitate ruse la adresa corespondentului american şi au cerut eliberarea sa imediată.

___