Berlinul a dat joi undă verde Poloniei să livreze Ucrainei cinci avioane de vânătoare MiG-29 care au aparținut RDG, potrivit AFP.

Un avion MiG-29 al Ucrainei, zboară deasupra Kievului pe 26 februarieFoto: Aleksandr Gusev / SOPA Images / Profimedia Images

La 5 aprilie, președintele polonez Andrzej Duda a anunțat, în timpul unei vizite la Varșovia a omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, că Polonia este pregătită să livreze Kievului „în viitor” întreaga sa flotă de avioane de vânătoare MiG-29 de concepție sovietică, în total aproximativ 30 de aparate.

Această livrare ar putea fi făcută „sub rezerva unui acord cu aliații săi” din NATO, a precizat el.

Varșovia a trebuit să ceară aprobarea Berlinului pentru reexportul acestor cinci avioane, deoarece acestea au fost deținute anterior de Germania de Est.

În declarația sa, Ministerul german al Apărării a precizat: „Guvernul nu știe dacă vor mai exista alte cereri din partea guvernului polonez pentru permisiunea de a livra alte avioane - care trebuie încă adaptate la standardele actuale, n.r. -”.

Slovacia și Polonia au început să livreze la Kiev avioane de luptă Mig-29 de concepție sovietică la sfârșitul lunii martie și, respectiv, la începutul lunii aprilie.

Încă nu au fost livrate avioane occidentale moderne, așa cum a solicitat Kievul, deși mai multe țări occidentale, precum Danemarca, au făcut propuneri în această direcție.

___