Germania și-a dat acordul ca Polonia să transfere Ucrainei încă un lot de avioane MiG-29, cumpărate anterior de guvernul de la Varșovia din stocurile moștenite de Berlin de la fosta Republică Democrată Germană (RDG), relatează Der Spiegel, citând surse apropiate de guvernul german.

MiG-29Foto: Andreas Franke / DPA / Profimedia

Agenția de presă DPA a scris mai devreme în cursul zilei că guvernul condus de Olaf Scholz intenționează să ia rapid o decizie privind acordarea aprobării pentru Polonia, după ce executivul lui Mateusz Morawiecki a transmis o solicitare oficială în acest sens.

„Guvernul vrea să decidă joia aceasta dacă va acorda Poloniei consimțământul pentru a furniza Ucrainei avioane de luptă MiG-29 de fabricație sovietică”, a declarat ministrul german al Apărării Boris Pistorius în timpul unei vizite efectuate la trupele germane de menținere a păcii din Mali, aflate în țara africană sub egida ONU.

În 2002 Germania a vândut Poloniei 23 de avioane de luptă MiG-29, pe care Bundeswehr le-a moștenit de la forțele armate ale RDG, statul-satelit comunist creat de Uniunea Sovietică în estul Germaniei după al Doilea Război Mondial.

Jacek Siver, consilierul pe probleme de securitate al președintelui polonez Andrzej Duda, a declarat la sfârșitul lunii martie că în jur de o duzină de astfel de avioane de luptă se află încă în serviciul forțelor aeriene poloneze astăzi.

La fel ca în cazul tancurilor Leopard 2 sau a altor echipamente militare, contractele de vânzare de armament fabricat în Germania prevăd de regulă că guvernul de la Berlin trebuie să își dea acordul cu un eventual transfer către o terță parte.

Primul MiG-29 promis Ucrainei a ajuns în țară luna trecută

Președintele polonez Duda a declarat săptămâna trecută că țara sa a livrat Ucrainei opt avioane de luptă MiG-29, presa germană relatând însă că niciuna dintre acestea nu a făcut parte din lotul de aeronave cumpărate de la Bundeswehr în urmă cu două decenii.

Ucraina a primit primul avion MiG-29 promis de parteneri în data de 23 martie, acesta fiind însă livrat de Slovacia, nu Polonia.

Guvernul de la Bratislava a anunțat pe 17 martie, la o zi după cel de la Varșovia, că își va transfera forțelor armate ucrainene avioanele MiG-29 rămase.

Documentele clasificate ale SUA scurse pe internet în ultimele zile arată de asemenea că Bulgaria şi-a declarat disponibilitatea de a oferi Ucrainei flota sa de avioane de vânătoare MiG-29, formată dintr-o escadrilă de 16 aparate, deși nu a făcut niciun anunț oficial în acest sens.

Preşedintele bulgar Rumen Radev şi socialiştii bulgari, tradiţional mai apropiaţi de Rusia, au blocat ajutorul militar pentru armata ucraineană cerut de fostul premier pro-occidental Kiril Petkov, dar Bulgaria a trimis totuşi arme, muniţii şi combustibil Ucrainei în mod clandestin prin intermediari.

Urmărește ultimele evoluții din a 414-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.