Ungaria se va retrage din banca rusă cu sediul la Budapesta, vizată acum de sancțiunile americane, a anunțat joi guvernul, potrivit AFP.

Budapesta, UngariaFoto: Ferenc Isza / AFP / Profimedia

„Îi rechemăm pe cei pe care i-am numit în posturi în cadrul Băncii Internaționale de Investiții (IIB) și ne retragem din această organizație”, a precizat Ministerul ungar al Dezvoltării Economice.

„Banca și-a pierdut rațiunea de a fi din cauza sancțiunilor”, a adăugat el, referindu-se la instituția acuzată de spionaj de Washington, care s-a mutat de la Moscova în 2019 în capitala ungară.

Doi ruși și un ungur care conduc entitatea au fost plasați miercuri, alături de IIB, pe lista de sancțiuni a OFAC, Biroul american de control al activelor străine, care urmărește să limiteze accesul Rusiei la sistemul financiar internațional.

De la începutul războiului, Bulgaria, Cehia, România și Slovacia au ieșit din capitalul băncii, fondată în 1970 de Uniunea Sovietică și deținută în prezent majoritar de statul rus, cu participare din Cuba, Mongolia și Vietnam.

Potrivit ambasadorului american la Budapesta, David Pressman, anunțul sancțiunilor „demonstrează că Washingtonul este gata să acționeze ca răspuns la alegerea liderilor ungari, care sunt dornici să își extindă legăturile cu Rusia în pofida agresiunii brutale împotriva Ucrainei”.

Ungaria este membră a NATO și a Uniunii Europene (UE). Dar liderul său naționalist Viktor Orban s-a apropiat de Vladimir Putin din 2014 și a extins acordurile energetice cu Rusia după invazia Ucrainei, atrăgându-și critici din partea aliaților săi.