Preşedintele american Joe Biden s-a declarat „preocupat”, joi, de scurgerea de documente americane clasificate, dar pare să respingă existenţa vreunui risc imediat, relatează AFP.

Joe BidenFoto: Saul Loeb / AFP / Profimedia Images

„Sunt preocupat de ce s-a întâmplat”, a declarat Joe Biden jurnaliştilor la scurt timp după întâlnirea cu preşedintele irlandez Michael Higgins la Dublin. „O anchetă este în curs”, care pare să fie pe punctul de a se încheia, a adăugat Biden.

Departamentul american al Justiţiei a deschis o anchetă penală după scurgerea acestor documente online, care detaliază opiniile Washingtonului despre războiul în Ucraina şi par să indice o colectare de informaţii despre aliaţii apropiaţi ai SUA.

Pentagonul a estimat că această divulgare reprezintă un „risc foarte grav” pentru securitatea naţională americană.

Autenticitatea acestor fotografii, care circulă pe diferite site-uri internet, nu a fost confirmată public de autorităţi şi nici nu a putut fi verificată independent, scriu France Presse și Agerpres.

Cine ar fi autorul Pentagon Leaks

Potrivit Washington Post, în spatele acestei scurgeri s-ar afla un tânăr care a lucrat la o bază militară şi a împărtăşit informaţiile unui grup privat online.

Având pseudonimul „OG”, el a publicat regulat timp de mai multe luni sute de pagini copiate din documente din baza militară unde lucra, conform publicaţiei americane, care adaugă că persoana intervievată a refuzat să precizeze despre care bază este vorba.

Documentele postate pe internet dezvăluie îngrijorările serviciilor de informaţii americane cu privire la viabilitatea unei contraofensive ucrainene împotriva forţelor ruse, din cauza problemelor de instruire şi aprovizionare.

Un document examinat de AFP relevă totodată preocupările SUA asupra capacităţii Ucrainei de a continua să se apere împotriva loviturilor ruseşti.

___