Norvegia a anunţat joi expulzarea a 15 angajaţi ai ambasadei Rusiei la Oslo pe care îi consideră „agenţi de informaţii” operând sub acoperirea posturilor diplomatice, informează agențiile Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Manifestatie anti-Rusia in fata ambasadei ruse de la OsloFoto: Heiko Junge / AFP / Profimedia

„Aceşti 15 agenţi de informaţii sunt declaraţi indezirabili pentru că desfăşoară activităţi care sunt incompatibile cu statutul lor diplomatic”, a declarat ministrul norvegian de externe Anniken Huitfeldt într-un comunicat.

„Decizia guvernului este ca răspuns la schimbarea situaţiei de securitate în Europa, care a condus la creşterea ameninţării informatice din Rusia”, a adăugat Ministerul de Externe norvegian într-un comunicat.

„Ofiţerii (de informaţii n.r.) în cauză trebuie să părăsească Norvegia în curând”, potrivit comunicatului. Ambasada Rusiei la Oslo nu a fost imediat disponibilă pentru comentarii, contactată de Reuters.

Norvegia, membră a alianţei militare NATO, are graniţă cu Rusia în zona arctică.

„Acesta este un pas important în contracararea şi reducerea nivelului activităţii (serviciilor de) informaţii ruse în Norvegia şi, prin urmare, în apărarea intereselor noastre naţionale”, a mai spus ministrul de externe Anniken Huitfeldt.

Moscova, la rândul ei, a anunţat joi, prin Ministerul rus de Externe citat de agenţia oficială de presă TASS preluată de Reuters, că va răspunde la expulzarea de către Norvegia a celor 15 diplomați.

Norvegia, îngrijorată de spionajul rusesc

În luna octombrie a anului trecut Rusia a acuzat Norvegia de „spionită” după ce serviciile norvegiene de contraspionaj au anunțat arestarea unui bărbat care s-a prezentat ca fiind un cercetător brazilian care lucrează la Universitatea din Tromsø, dar despre care se crede că este un agent rus.

În luna februarie a acestui an agenția de securitate a Norvegiei a avertizat în raportul său anual că Rusia va încerca să adune şi mai multe informaţii despre infrastructura de petrol şi gaze a țării ca parte a unui efort de a pune presiune asupra aprovizionării cu energie a Europei.

„Am asistat la apariţia ambiţiilor Rusiei de a exercita presiuni asupra securităţii energetice europene. Prin urmare, PST se aşteaptă ca, în 2023, Rusia să încerce să adune informaţii despre majoritatea aspectelor legate de sectorul petrolului, gazelor şi energiei din Norvegia”, a notat agenția de securitate de la Oslo în raport.

Potrivit acestuia, deşi este „puţin probabil” ca Rusia să efectueze acte de sabotaj pe teritoriul norvegian în 2023, situaţia s-ar putea schimba dacă Moscova va dori să-şi intensifice conflictul cu NATO şi cu Occidentul.

Urmărește ultimele evoluții din a 414-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.