Sinteza zilei: Decizia Curții Constituționale: Klaus Iohannis trebuie să o revoce pe Laura Codruța Kovesi / Procurorii sunt puși practic în subordinea politicului / Mii de oameni au ieșit în stradă

de I.B.     HotNews.ro
Joi, 31 mai 2018, 2:42 Actualitate | Esenţial


CCR si revocarea lui Kovesi
Foto: Colaj foto
Curtea Constituțională a constat „existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministrul justiţiei şi Preşedintele României, generat de refuzul preşedintelui României de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi”. Președintele Klaus Iohannis „urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi”, se arată în comunicatul CCR.

Cei șase judecători care au votat pentru această soluție au apreciat că „prerogativa Preşedintelui României de a revoca procurorul din funcţia de conducere se circumscrie exclusiv unui control de regularitate şi legalitate a procedurii. Astfel, Preşedintele României nu are competenţa constituţională de a opune argumente de oportunitate în raport cu propunerea de revocare din funcţie, iniţiată, în condiţiile legii, de ministrul justiţiei”.

Peste 2.000 de oameni au protestat miercuri seară în Piața Victoriei, iar alte câteva sute la Timișoara și Sibiu, după ce Curtea Constituțională a României a stabilit că există conflict între Președinte și Guvern în cazul respingerii revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Apelul la protest a fost făcut de comunitățile Corupția Ucide, Rezistenta, Insistăm și Asociația Civică ProFest pe pagina de Facebook ”Nucedăm!Apărăm Democrația!”

Procurorii sunt puși în subordinea politicului

Cristi Danilet
Foto: Arhiva personala
CCR a pronunțat astăzi o decizie extrem de importantă prin care este interpretată Constituția în legătură cu puterile ministrului asupra procurorilor. Ținând cont și de o altă decizie de acum două luni a CCR, pot spune că ministrul justiției a devenit șeful procurorilor, un lucru la care se renunțate în anul 2004. Care e argumentul constituțional folosit de CCR în decizia sa? Constituția nu reglementează cine anume numește și revocă înalții procurori. În mod surprinzător, CCR folosește însă un text constituțional care se referă la orice procuror. Este vorba de art. 132 alin. (1) din Constituție care spune că „procurorii își desfășoară activitaea sub autoritatea ministrului justiției”. Dar acesta nu privește, încă o dată o spun, funcțiile de conducere din parchete. Acestea din urmă sunt reglementate prin legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, scrie Cristi Dănileț pe Cotributors.ro.

Clarice Dinu
Foto: Facebook
Curtea Constituțională a pus astăzi Justiția pe tava PSD. Astăzi, pentru că astăzi PSD este la putere. Interpretând însă politic Constituția, CCR dă o lovitură devastatoare independenței autorității judiciare de acum înainte. Practic, procurorii au fost puși în subordinea politicului, prin consacrarea unei „competențe constituționale speciale și exprese” a Ministrului Justiției... Dincolo de rolul decorativ pe care i-l atribuie președintelui, Curtea Constituțională consacră și inutilitatea Consiliului Superior al Magistraturii, care, constituțional, este garantul independenței justiției. Este adevărat că, în cazul procedurii de revocare, avizul CSM este unul consultativ, însă, cu toate acestea, el este relevant în economia deciziei, ca o garanție într-un proces început și încheiat de doi oameni politici: ministrul Justiției și președintele, scrie Clarise Dinu pe HotNews.ro.

Daniel Horodniceanu, seful DIICOT
Foto: Agerpres
Și procurorul-șef DIICOT, Daniel Horodniceanu credejudecătorii Curții au plasat de fapt parchetele sub exercițiul potențial discreționar al ministrului Justiției.

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii anunță miercuri că a luat act de decizia Curții Constituționale și așteaptă cu interes motivarea acesteia, în principal pentru clarificarea naturii avizului CSM în procedura revocării din funcția de conducere a unui procuror șef.

De ce înalții procurori nu ar trebui sa fie subordonați ministrului Justiției?

În context, merită amintită o recomandare din Carta de la Roma, potrivit căreia „recrutarea și cariera procurorilor, inclusiv promovarea, mobilitatea, procedurile disciplinare și demiterea lor, ar trebui să fie reglementate prin lege și ar trebui să aibă la bază criterii transparente și obiective, conform unor proceduri imparțiale, excluzând orice discriminare și putând fi supuse unui control independent și imparțial”. Carta de la Roma a fost elaborată de Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni, însărcinat de către Comitetul Miniştrilor al Consiliului Europei, al cărui organ consultativ este Comisia de la Veneția care a remarcat constant riscul interferenței politice în sistemul judiciar, prin conferirea unui rol important ministrului Jusției.

Augustin Zegrean
Foto: Agerpres
Fostul judecător CCR, Augustin Zegrean, a declarat„Nu am mai văzut așa ceva. Nu poți să îi dai dispoziții președintelui”. Solicitarea Curții Constituționale adresată președintelui Klaus Iohannis de emitere a unui decret de revocare a Codruței Kovesi este o practică nouă, precizând însă că nu CCR este cea care spune cum se rezolvă un astfel de conflict, relatează Mediafax. "Nu am mai văzut așa ceva (ca judecătorii CCR să dea indicații - n.r.). Eu am participat la soluționarea unor conflicte juridice de natură constituțională, dar de fiecare dată, Curtea s-a limitat să constate existența conflictului. Nu Curtea este cea care spune cum se rezolvă conflictul pentru că lucrurle sunt simple: dacă ar fi spus că este conflict, partea care a intrat în conflict trebuie să iasă cumva din conflict, nu Curtea trebuie să găsească și soluția. Este o practică nouă, probabil că de acum înainte așa vor merge. Vorbim totuși de președintele României. Este persoana aleasă cu cea mai mare legitimare electorală, nu poți să îi dai dispoziții președintelui. Dispozițiile președintelui sunt scrise în Constituție, el nu are altă fișă a postului decât Constituția. Nu se poate merge chiar atât de departe, toate au o limită.", a declarat Augustin Zegrean, la Digi 24.

Opinii pentru decizia CCR

Dana Girbovan, președinte al UNJR, consideră insă că Decizia Curtii Constitutionale NU da dreptul Ministrului Justitiei sa revoce procurorii sefi dupa bunul sau plac, asa cum afirma unii. La fel, argumentul ca Presedintele este votat de milioane de persoane este complet irelevant in acest context, deoarece procurorii nu sunt nici subordonati si nici sub autoritatea Presedintelui, mai spune Girbovan. Ceea ce spune azi Curtea Constitutionala este ca "Preşedintele României, în temeiul prevederilor art.94 lit.c) din Constituţie, nu are o putere discreţionară proprie în cadrul procedurii de revocare, ci o putere de verificare a regularităţii acesteia. Rezultă că prerogativa Preşedintelui României de a revoca procurorul din funcţia de conducere se circumscrie exclusiv unui control de regularitate şi legalitate a procedurii. Astfel, Preşedintele României nu are competenţa constituţională de a opune argumente de oportunitate în raport cu propunerea de revocare din funcţie iniţiată, în condiţiile legii, de ministrul justiţiei."

Tudorel Toader
Foto: Stirile ProTV

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat miercuri că se așteaptă ca președintele Klaus Iohannis să respecte decizia Curții Constituționale și să emită decretul de revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Comentând că „președintele e om și el”, Toader a invocat și o a doua variantă, cea a refuzului șefului statului, echivalent în opinia sa cu nerespectarea Constituției.

Variantele președintelui Iohannis și ce ar fi necesar de lămurit

Întrucât deciziile şi hotărârile CCR sunt irevocabile şi direct executorii, nu pot fi supuse niciunei căi de atac, nici măcar Curtea însăşi nu poate reveni asupra lor, şi au valoare de precedent judiciar, credem că obţinerea unor opinii ale Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia) este un obiectiv actual şi necesar. O astfel de opinie sau set de opinii ar putea clarifica în ce măsură CCR poate acţiona aproape ca un legiuitor pozitiv sau ce părţi din deciziile sale au caracter obligatoriu ori de recomandare, inclusiv cum s-ar putea contracara situaţia în care însăşi Curtea Constituţională este cea care, abuzând de prerogativele sale, încalcă grav Constituţia, scrie Alexandru Cristian Surcel pe HotNews.ro.

Klaus Iohannis
Foto: Presidency.ro

Mingea este acum în terenul președintelui Iohannis. Variantele sale nu sunt multe:

1. Poate semna decretul de revocare a șefei DNA, o decizie care însă îl poate costa enorm din punct de vedere politic. În plus, prin asta legitimează controlul politic asupra justiției. 

2. Poate refuza să o revoce pe Kovesi. Consecința ar putea fi suspendarea, preluarea interimatului de Șeful Senatului și revocarea șefei DNA. Mai mult, în acest caz ar transmite mesajul clar că, în România, statul de drept și, implicit, democrația, garantate în teorie de principiile constituționale, se află în disoluție. 

3. Poate aștepta pur și simplu să vadă ce se întâmplă, fără a anunța nicio decizie și forțând o altă decizie a CCR. 

4. Poate invoca faptul că adresa trimisă ministrului Justiției este un act administrativ care a produs efecte juridice, adică șefa DNA a rămas în funcție. Într-un atare scenariu s-ar putea relua procedura de revocare, dacă președintele nu-și revocă propriul act sau acesta nu ar fi atacat în contencios administrativ.

Reacții politice:

Florin Iordache
Foto: Hotnews

Deputatul PSD Florin Iordache a declarat miercuri că decizia Curții Constituționale este clară: „Codruța go home!”. „Decizia este clara. În trei cuvinte: Codruța go home!, dacă tot vorbește engleza”, a spus acesta, la Palatul Parlamentului.

Dacian Cioloș, fondatorul Platformei România 100, scrie pe Facebook că prin decizia Curții Consituționale privind revocarea șefei DNA instituția a devenit un ”jucător politic”, iar ” susținerea partidului și nu legea a devenit cel mai important factor în decizie”, motiv pentru care ”Curtea Constituțională trebuie depolitizată complet pentru a-și relua rolul”.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat miercuri că decizia Curții Constituționale potrivit căreia există unui conflict constituțional între Ministrul justiţiei şi Preşedintele României ”îmbracă caracterul unei lovituri de stat”. De asemenea, acesta a spus că președintele ”nu poate fi determinat să ia o decizie împotriva voinței oamenilor care i-au acordat mandatul”.


Monica Macovei
Foto: Parlamentul European

Monica Macovei spune că ministrul Justiției, un politician din partidul sau coaliția aflată la putere, va decide singur asupra carierei procurorilor șefi DNA, PG și DIICOT, subordonându-i politic. Președintele este scos din joc, a devenit o “ștampilă”. Deși a fost votat de peste 6 milioane de oameni, astăzi președintele a fost subordonat deciziei unui ministru numit politic de o coaliție care a primit cca. 3,6 milioane de voturi. Și CSM este, practic, eliminat din procedura de revocare a procurorilor șefi. De altfel, nici avizul consultativ al CSM nu a mai contat pentru ministrul Justiției.

Serban Nicolae
Foto: Agerpres

Senatorul PSD Șerban Nicolae a declarat, pentru agenția Mediafax, că în cazul în care președintele Klaus Iohannis va refuza să o demită pe Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA se poate vorbi „serios” despre o suspendare a șefului statului, din cauza încălcării unei decizii a CCR.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea susține că, după anunțul Curții Constituționale privind conflictul între Guvern și Președinte pe tema revocării șefei DNA, președintele ar putea fi obligat să o revoce sau să fie refăcută motivarea refuzului.


Cine sunt judecătorii care îl obligă pe Iohannis să o revoce pe șefa DNA și ce partide i-au susținut

Mona Pivniceru si Valer Dorneanu
Foto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

Decizia Curții Constituționale a României de a-l obliga pe șeful statului să o revoce pe șefa DNA, formulată în termeni tranșanți și fără precendent în jurisprudența instituției, a fost luată cu o majoritate de 6 la 3. Cei care au impus o astfel de hotărâre au fost susținuți politic de PSD și UDMR. Cei trei care s-au opus sunt Livia Stanciu (numită la propunerea președintele Klaus Iohannis), Daniel Morar (numit la propunerea fostului președinte Traian Băsescu) și Ștefan Minea (numit la propunerea PDL).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3667 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Cum se fac alegeri anticipate? (Joi, 31 mai 2018, 7:48)

  BEDE [utilizator]

  Singura sansa sa se mai dreaga ceva ar fi alegerile anticipate. Dar prea mari speranta nu am nici de la asa ceva. In cine sa ai incredere? Sigur nu in P$D.
  Voi vota numai ca sa fie contra P$D, dar nu ca as avea incredere in careva
 • -4 (4 voturi)    
  eu inteleg (Joi, 31 mai 2018, 7:56)

  victor L [utilizator]

  ca sinteti revoltat (dar chiar stiti dece?), dar nici asa "Procurorii sunt puși practic în subordinea procurorilor"
  Sigur prin articol nu mai sint si alte enormitati?
 • +6 (6 voturi)    
  În noi au lovit (Joi, 31 mai 2018, 8:23)

  c.radu [utilizator]

  În cei care nu ne simțim reprezentați de actuala putere și al căror singură speranță rămăsese președintele. Prin mutarea asta a CCR, toată puterea trece de partea lor, a cellor care preferă să se descurce, să primească bani de la buget (puțini sau mulți), în loc să îi căștige muncind, care preferă să fie slugarnici pentru a obține o funcție sau un contract, în loc să fie demni și să-l obțină pe merit.
  În ultimele zeci de ani România începea să-și formeze o clasă de mijloc, mai independentă, cu principii, cel puțin economic, sănătoase. În ei lovesc acum cei de la putere,, luându-le speranța că cinstea ar putea deveni o valoare apărată de instituțiile statuui, de magistrați. Lovind în independența procurorilor, lovesc în tot ce înseamnă interes public. Ne disprețuiesc pe noi și valorile noastre. Cum ei nu sunt capabili să gândească pe termen lung, pe termen scurt le convine să ne alunge din țară. Când vor rămâne doar cu pensionari, asistați și bugetari, nu pe ei îi va durea, căci își vor fi strâns până atunci averi, iar dacă țara se va prăbuși, iar lumea se va trezi, ei vor putea oricând să fugă ... în Madagascar sau în Costa Rica.
  • +1 (3 voturi)    
   corect (Joi, 31 mai 2018, 8:51)

   falcoind [utilizator] i-a raspuns lui c.radu

   și din păcate șansele ca in următori 25 de ani sa se mai schimbe situația tind spre zero.
  • +2 (2 voturi)    
   Felicitari pentru comantariu...! (Joi, 31 mai 2018, 9:15)

   scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui c.radu

   ...///..
 • +3 (3 voturi)    
  Sa plece hotii din Parlament ,nu Kovesi . (Joi, 31 mai 2018, 8:26)

  bal71 [utilizator]

  Grupul dragnea a ajuns de la ordonanta 13 la dna Codruta Kovesi.
  Am analizat cu atentie personajele hidoase care au aparut la tv Latrina3(inclusiv ziaristii voiculescieni) , siteul luju, toti sustinatori sau componenti ai grupului dragnea.
  La inceput nu mi-a venit sa cred, apoi am analizat din nou, concluzia la care am ajuns : urmaresc ei imbogatirea lor rapida prin afaceri de jefuire a Romaniei, fara opreliste deoarece au subjugat Justitia in proportie de aproape 95%.
  Pentru ce sa plece Kovesi?, pentru ca este urata de multi parlamentari hoti(de la psd alde, udmr, si alti parlamentari de la alte partide) care au frica de DNA.
  Pentru ce sa plece Kovesi?, pentru ca au fost sabotaje chiar si din interiorul DNA impotriva ei?
  Pentru ce sa plece Kovesi? pentru ca este inteligenta, educata, corecta, pentru ca are o locuinta iar Steluta Cataniciu alde 11 locuinte?
  Pentru ce sa plece Kovesi?, pentru ca doneaza banii castigati in proces(a fost terfelita in 2014 la tv latrina3, a castidat procesul cu ei) la copii nevoiasi, iar dragnea fura banii de la copii nevoiasi(vezi procesul bombonica)?
  Pentru asta am luptat la revolutia 1989, ca dupa 29 de ani o grupa de smecherani hoti, obraznici sa-si bata joc cinic de noi poporul roman?
  Fiica mea tanara a murit trecand prin spitale(spitale in care a fost infectata de bacterii), spitale jalnice datorita guvernarilor hotesti PSD.
  Asa ca :tudorel toader , gasca dragnea, latrina3, luju, pt mine sunteti niste criminali.
 • -6 (6 voturi)    
  Refuzul inseamna suspendarea statului de drept. (Joi, 31 mai 2018, 8:41)

  gv [utilizator]

  Daca penalul hot de case de la Cotroceni refuza sa puna in aplicare sentinta Curtii Constitutionale si sa o demita pe sefa politiei politice, asta ar fi cea mai grosolana incalcare a legii si Constitutiei, si ar echivala practic cu suspendarea statului de drept in Romania si declararea dictaturii statului paralel mafiot.
  Singura solutie pentru reinstaurarea statului de drept ar fi suspendarea retardatului penal si apoi demiterea lui prin referendum.
  • 0 (0 voturi)    
   Ți-au întors mintea pe dos ... (Joi, 31 mai 2018, 10:07)

   c.radu [utilizator] i-a raspuns lui gv

   ... profesioniștii dezinformării, pervertitorii conștiințelor din presa aservită bătrânilor securiști.
   Ei, urmașii interesați ai celor care se ocupau în comunism cu poliția politică, au înțeles repede că ura pe care au stârnit-o în români, atunci când faptele le-au fost date pe față, o pot folosi în favoarea lor, direcționând-o către cei care îi bagă pe ei la închisoare, acum când vremurile se schimbaseră, acuzându-i pe aceștia (pe procurori și judecători) exact de faptele pe care ei înșiși le-au făcut în trecut. Dar cine iubește adevărul și dreptatea poate observa că procurorii de astăzi apără interesul public, al meu și al tău, băgându-i la pușcărie pe cei care fură bani europeni (= autostrăzi, șosele; = dezvoltare), care fură voturi, care toată viața n-au muncit, ci doar au tras sfori ca să-și sporească averea și puterea, care mint complice, ca cei ce își însușesc pădurile, lacurile, terenurile noastre să nu fie pedepsiți.
   Voi, care îi susțineți pe cei care surpă zi de zi democrația, libertatea și dreptatea, nu înțelegeți încă ce deservicii vă faceți vouă înșivă? Copiii voștri sunt deposedați de propria lor țară, plecând cu dezgust și cu durere să caute un tratament mai corect în afară. Trenurile voastre, căile ferate, drumurile pe care circulați, nepăsarea, mizeria, lipsa de profesionalism în administrația publică etc. - toate sunt rezultatul corupției care a favorizat creșterea, ca o metastază, a acestui partid mafiot care invadează, zi de zi, toată țara. Tristă aniversare de 100 de ani.
 • +2 (2 voturi)    
  Bataia pestelui e in alta parte (Joi, 31 mai 2018, 8:41)

  ady77 [utilizator]

  Nu de revocarea lui Codruta e miscarea asta, ca ea oricum mai avea avea aproape un an de mandat, ci la judecatori , mai ales la completul care judeca pe dragnea, daca ii da cu executare putem spera la o justitie libera, daca nu , nu mai are sens sa iesim la intalnire in Pta. Victoriei.
  Este un mesaj pentru judecatori, ca vor urma si ei sa se supuna politicului.
  Completul care il judeca pe dragnea, e acelasi care la achitat pe calin.
  La cum se ciuntesc legile justitiei, e cam imposibil pentru un procuror sa se mai ia de cineva din zona politica.
  Totul pentru salvarea unui om.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by