Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat miercuri că decizia Curții Constituționale potrivit căreia există unui conflict constituțional între Ministrul justiţiei şi Preşedintele României ”îmbracă caracterul unei lovituri de stat”. De asemenea, acesta a spus că președintele ”nu poate fi determinat să ia o decizie împotriva voinței oamenilor care i-au acordat mandatul”.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Îmbracă caracterul unei lovituri de stat. Curtea Constituțională nu are calitatea să impună decizii președintelui României. Președintele este omul cel mai legitim care beneficiază din votul a jumătate plus unu a cetățenilor României cu drept de vot și care nu poate fi determinat să ia o decizie împotriva voinței oamenilor care i-au acordat mandatul. Nu poate o Curte Constituțională, în care membrii sunt numiți de Parlament pe un mandat limitat, încălcând Consituția să îl oblige pe președinte să facă ceva”, a declarat președintele PNL Ludovic Orban pentruCotidianul.md.

Reacția lui Orban vine după ce CCR a constat „existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministrul justiţiei şi Preşedintele României, generat de refuzul preşedintelui României de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi”.