NOUL COD CIVIL
Anca Puscasu_Tuca Zbarcea & Asociatii
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice

Asocierea in participatie. Cateva aspecte de drept civil si fiscal

de Anca Puscasu Tuca Zbarcea & Asociatii
Regimul legal aplicabil asocierilor in participatie - referite ca asociatiuni sau asocieri in participatiune, in vechea terminologie a Codului Comercial 1887, precum si in anumite acte normative inca in vigoare - a facut, de-a lungul timpului, obiectul unor ample controverse doctrinare si practice. Desi beneficiaza de o consacrare legala succinta in noul Cod Civil (art. 1949-1954), fiind reglementata ca o variatiune a contractului de societate, asocierea in participatie are o aplicabilitate practica extinsa. Astfel, este deseori considerata drept modalitatea optima de implementare a unor parteneriate de afaceri sau a unor colaborari intra-grup pentru realizarea in comun a unor lucrari, fara a fi necesara parcurgerea unor ample formalitati de inregistrare sau autorizare.
​Dosare Juridice

Efectele nulitatii contractelor de achizitie publica in contextul Noului Cod Civil

de Mariana STURZA Tuca Zbarcea & Asociatii
Contractele de achizitie publica reprezinta o categorie de contracte din ce in ce mai des intalnita in practica. Suntem adesea bombardati cu stiri privind, indeosebi, neregularitatile constatate in legatura cu atribuirea si incheierea acestor contracte. In acest context, se ridica intrebarea fireasca: ce se intampla cu acele contracte de achizitie publica care au fost incheiate cu nerespectarea dispozitiilor legale?
Tudor Alexandru Craciun
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice

Obtinerea de despagubiri in cazul intarzierii sau pierderii bagajului de avion

de Tudor Alexandru Craciun Tuca Zbarcea & Asociatii
Raspunderea transportatorului aerian si limitele compensarii daunelor survenite in situatia intarzierii sau pierderii bagajului transportat pe avion sunt reglementate in principal prin doua acte normative internationale: (i) Conventia adoptata la Montreal la 28 mai 1999 pentru unificarea anumitor reguli referitoare la transportul aerian international, ratificata de Romania prin Ordonanta Guvernului nr. 107/2000 si (ii) Regulamentul (CE) nr. 2027/97 privind raspunderea operatorilor de transport aerian, privind transportul aerian al pasagerilor si al bagajelor acestora.
Mihaela Truica_Tuca Zbarcea & Asociatii
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice

​Despagubirile in proces de divort

de Mihaela Truica Tuca Zbarcea & Asociatii
Spre deosebire de vechiul Cod al familiei care nu oferea posibilitatea soțului nevinovat să solicite celuilalt soț o reparare a prejudiciului provocat prin desfacerea căsătoriei, actualul Cod civil introduce dreptul la despăgubiri de care beneficiază soțul nevinovat, care a fost prejudiciat prin divorț. Dreptul la despăgubiri este apreciat ca având un rol atât preventiv, cât și sancționator în ceea ce privește comportamentele neglijente şi dăunătoare ale soților, care în final duc la destrămarea relațiilor de căsătorie. Despăgubirile care se pot solicita în acest temei se acordă separat față de alte drepturi patrimoniale care pot fi solicitate de soțul interesat în cazul divorțului, cum ar fi posibilitatea de a cere partajarea bunurilor comune, dreptul la anularea actelor încheiate în frauda celuilalt soț ori dreptul la pensie de întreținere (care poate aparține, după caz, soțului divorțat sau copilului minor).
Anca Puscasu_Tuca Zbarcea & Asociatii
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice

Mandatul si alte contracte derivate in Noul Cod Civil

de Anca Puscasu Tuca Zbarcea & Asociatii
​Spre deosebire de legislaţia anterioară, contractul de mandat şi celelalte contracte derivate sau asemănătoare (contractele de comision, consignaţie, expediţie, agenţie şi intermediere) se bucură în prezent de o reglementare distinctă şi detaliată în Noul Cod Civil. Totuşi, practica ne demonstrează că există, încă, dificultăţi în diferenţierea acestor tipuri de contracte.
Dosare Juridice

Conventia de nulitate

de Ana Pârvu Tuca Zbarcea & Asociatii
Nulitatea reprezinta sanctiunea care intervine atunci cand sunt incalcate normele juridice de rangul legii, ce reglementeaza conditiile sale de validitate (de fond sau forma). In principiu, efectul fundamental al acestei sanctiuni consta, printre altele, in lipsirea actului de acele efecte juridice contrare normei incalcate.
Dosare Juridice

Clauza de preciput din noul Cod civil

de Mihaela Băiculescu Tuca Zbarcea & Asociatii
Art. 333 Noul Cod Civil (NCC): "Clauza de preciput (1) Prin conventie matrimoniala se poate stipula ca sotul supravietuitor sa preia fara plata inainte de partajul mostenirii, unul sau mai multe dintre bunurile comune, detinute in devalmasie sau in coproprietate. Clauza de preciput poate fi stipulata in beneficiul fiecaruia dintre soti sau numai in favoarea unuia dintre ei. (2) Clauza de preciput nu este supusa raportului donatiilor, ci numai reductiunii, in conditiile art. 1096 alin (1) si (2). (3) Clauza de preciput nu aduce nicio atingere dreptului creditorilor comuni de a urmari, chiar inainte de incetarea comunitatii, bunurile ce fac obiectul clauzei.
Dosare Juridice

Dreptul la compensatie intre soti

de Mihaela Băiculescu Tuca, Zbarcea & Asociatii
Dreptul la compensatie intre soti este reglementat de art. 328 din Noul Cod Civil ("NCC") si este o institutie juridica nou introdusa in NCC, de inspiratie din Codul Civil din Quebec. Sub titulatura de "prestation compensatoire", Codul civil din Quebec creeaza in articolul 427 bazele celor doua drepturi. In alineatul 1 vorbeste despre compensatia ce poate fi primita in caz de divort, separare sau nulitate a casatoriei, iar in alineatul al doilea reglementeaza prestatia compensatorie fondata pe baza contributiei unuia dintre soti la activitatea celuilalt.
Dosare Juridice

Cat sa-ntindem coarda? Reguli de buna-purtare in cadrul negocierilor

de Ioana Gelepu, Avocat asociat Tuca Zbarcea & Asociatii
Vechiul Cod Civil nu trata problema negocierii contractelor. Cat priveste institutia bunei-credinte, aceasta nu avea un sediu al materiei, dedicat exclusiv. Respectiva configuratie a Codului Civil a facut ca, in ciuda tendintei belicoase a romanilor, conduita profund inadecvata din timpul negocierilor sa nu fie sanctionata de instantele de judecata. De altfel, ideea ca negocierile reprezinta un taram al conchistadorilor, unde orice era permis, a fost atat de incetatenita, incat nu am intalnit nici macar un litigiu care sa priveasca sanctionarea modului in care o parte a inteles sa negocieze.
Dosare Juridice

Noutatile introduse de Codul de Procedura Civila in materia executarii silite. Urmarirea silita asupra bunurilor imobiliare ale debitorului

de Ionut Serban Tuca Zbarcea & Asociatii
Prin Noul Cod de Procedura Civila (NCPC) se asigura o mai buna sistematizare a dispozitiilor cu caracter general aplicabile in materia executarii silite. De asemenea, spre deosebire de reglementarea anterioara NCPC organizeaza, in cadrul unui singur titlu (Titlul I) prevederile care reglementeaza scopul, principiile, formele, partile sau conditiile de realizare a executarii.
Dosare Juridice

Simulatia - Comparatie sintetica intre reglementarea din Codul civil de la 1864 si cea din Noul Cod civil

de Nicolaie Adam Tuca Zbarcea & Asociatii
Chiar daca la o prima vedere ar putea parea improbabil, atat legea noua, cat si cea veche agreeaza, in anumite limite, minciuna. Daca reglementarea anterioara se distingea, totusi, sub acest aspect, prin timiditate, Noul Cod civil consacra nu mai putin de sase articole institutiei simulatiei, un mecanism care serveste oricui doreste sa mistifice realitatea juridica.
Dosare Juridice

Protectia drepturilor omului consacrata de noul cod civil: intre doua curti europene

de Ana Parvu Tuca Zbarcea & Asociatii
Raporturile de drept civil au fost modificate de Noul Cod Civil,  intrat in vigoare la data de 1 octombrie 2011, ("NCC"), nu doar pentru a corespunde realitatii juridice actuale ori pentru a codifica curente jurisprudentiale si doctrinare consacrate, dar si pentru a corela legislatia nationala cu cerintele dreptului european.
Dosare Juridice

Negocierile precontractuale - la granita dintre libertatea de a contracta si rigorile bunei-credinte

de Gabriela Anton, Raluca Sanucean Tuca Zbarcea & Asociatii
In vederea incheierii unui contract, partile trec aproape invariabil prin etapa negocierilor. Partea care ia initiativa poate purta negocierile cu una sau mai multe parti deodata, dupa cum se poate razgandi si renunta la incheierea contractului. Sunt multe situatii, mai ales atunci cand negocierile au ajuns intr-o faza avansata, ca o parte sa se considere afectata de neincheierea contractului si sa doreasca compensatii sau chiar obligarea celeilalte parti la incheierea contractului.
Dosare Juridice

Respectul vietii private si al demnitatii persoanei umane in reglementarea Noului Cod Civil

de Smile Media
Drepturile privitoare la viata privata si demnitate, astfel cum au fost conturate odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod Civil ("NCC") , sunt  drepturi indisolubil legate de existenta insasi a fiintei umane si se circumscriu ideii generale de "drepturi ale personalitatii". Ca o prefata a noii reglementari in materie, art. 58 NCC enumera urmatoarele drepturi ale personalitatii: "dreptul la viata, la sanatate, la integritate fizica si psihica, la demnitate, la propria imagine, la respectarea vietii private, precum si alte asemenea drepturi recunoscute de lege".
Cornel Popa - Tuca Zbarcea & Asociatii
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Articol webPR

Peste 100 de reprezentanti ai mediului de afaceri transilvanean, judecatori, avocati si consultanti fiscali au discutat la Cluj despre executarea silita a obligatiilor si cesiunea de creante

de Tuca Zbarcea & Asociatii
Seminarul "Probleme si solutii privind executarea silita a obligatiilor si cesiunea de creanta. Efecte ale Noului Cod Civil si Noului Cod de Procedura Civila. Implicatii fiscale" a pus in discutie problemele legate de cesiunea de creanta in lumina noii legislatii civile si procesual civile, precum si prin prisma Codului Fiscal. (articol webPR)
Cornel Popa - Avocat Asociat Tuca Zbarcea & Asociatii
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
Dosare Juridice

Video Cornel Popa: Multa vreme vom avea practic doua Coduri Civile aplicabile in Romania

de Smile Media
"Noul Cod Civil nu opereaza neaparat o armonizare a legislatiei romanesti cu legislatia europeana, neexistand, de altfel, o legislatie europeana unitara in materie civila. Explicatiile tin, in special de diferentele care exista intre sistemul de drept continental de origine franco-germana si sistemul de drept anglo-saxon reprezentat de Marea Britanie", a declarat Cornel Popa, avocat asociat Tuca Zbarcea & Asociatii.
Dosare Juridice

Caracterul executoriu al contractelor de inchiriere - inregistrarea la organele fiscale

de Andreea Lisievici Tuca Zbarcea & Asociatii
Noul Cod Civil ("NCC") consacra caracterul de titlu executoriu al contractelor de inchiriere incheiate in forma autentica, precum si al celor incheiate prin  inscris sub semnatura privata dar inregistrate la organele fiscale, in ceea ce priveste obligatia de plata a chiriei (art. 1798 NCC) si obligatia de restituire a bunului care face obiectul contractului (art. 1809 alin. 2 si 3 si art. 1816 alin. 3 NCC).
Dosare Juridice

Regimurile matrimoniale in Noul Cod Civil

de Levana Zigmund, Sandra Anca Tuca Zbarcea & Asociatii
Una dintre cele mai importante noutati introduse de Noul Cod Civil (NCC) o constituie cele doua regimuri matrimoniale noi, si anume:  comunitatea conventionala si regimul separatiei de bunuri. Acestea constituie alternative la regimul comunitatii de bunuri (art. 339-359 NCC), singurul existent anterior in sistemul nostru de drept si care ramane regula si in noua reglementare. De mentionat ca si sotii din casatorii incheiate inainte de intrarea in vigoare a NCC pot sa aleaga unul dintre regimurile matrimoniale noi (art. 330 alin. (3) NCC), cu respectarea conditiilor de forma si fond impuse de lege.
Dosare Juridice

Pactul comisoriu - o relicva inutila in noul cod civil?

de Cornel Popa Tuca Zbarcea & Asociatii
Se cunoaste ca in practica aplicarii vechii legislatii, in special in materie comerciala, pactele comisorii au reprezentat veritabile clauze de rigoare contractuala. In functie de iscusinta juridica a partilor sau avocatilor acestora, pactele comisorii se regaseau in mai toate contractele si aveau ca obiectiv obisnuit posibilitatea desfiintarii pe cale extra-judiciara a unui contract, in caz de neexecutare culpabila a obligatiilor de catre una dintre parti. Printre diversele grade de pacte comisorii, rolul de super-star ii era atribuit in mod incontestabil asa-numitului pact comisoriu de grad IV, care, daca era scris in mod corect, asigura desfiintarea de drept a contractului. Nu staruim in detalii, pentru ca exista o literatura juridica bogata si accesibila  asupra acestui subiect.
Dosare Juridice

Modificari de procedura civila cu impact asupra duratei de solutionare a cauzelor

de Oana Cornescu Tuca Zbarcea & Asociatii
Duminică, 22 Apr 2012 Dosare Juridice - Noul Cod Civil
Unul dintre obiectivele urmarite de Noul Cod de Procedura Civila (NCPC) este acela de a imprima eficienta principiului celeritatii procesului civil. In acest sens, legiuitorul a pastrat mijloace si proceduri judiciare reglementate in actuala legislatie pe care le-a modificat, dar a introdus si institutii si reguli noi, toate acestea cu scopul de a eficientiza actul de justitie. Astfel de modificari vor avea, pe langa rolul de a conduce, cel putin la nivel teoretic, la reducerea timpului de solutionare a cauzelor si un efect pozitiv asupra mediului de afaceri, in sensul reducerii costurilor suportate de justitiabili.

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by