Dosare Juridice

Video Cornel Popa: Multa vreme vom avea practic doua Coduri Civile aplicabile in Romania

de     Smile Media
Marţi, 22 mai 2012, 13:16 Dosare Juridice - Noul Cod Civil


Cornel Popa - Avocat Asociat Tuca Zbarcea & Asociatii
Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii
"Noul Cod Civil nu opereaza neaparat o armonizare a legislatiei romanesti cu legislatia europeana, neexistand, de altfel, o legislatie europeana unitara in materie civila. Explicatiile tin, in special de diferentele care exista intre sistemul de drept continental de origine franco-germana si sistemul de drept anglo-saxon reprezentat de Marea Britanie", a declarat Cornel Popa, avocat asociat Tuca Zbarcea & Asociatii.

Fragmente din inregistrarea realizata in studioul HotNews.ro:
 • Principalul model al Noului Cod Civil este Codul Civil existent in momentul de fata in teritoriul Quebec, in provincia Quebec, din Canada. De ce Quebec? Pentru ca este principala reglementare de drept civil, recenta, adoptata la nivel mondial. Codul lor Civil dateaza din anii' 90.
 • Avem de-a face, in primul rand, cu o modificare a sensului generale a notiunii de forta obligatorie a contractului. Acest lucru se poate vedea si ca un avantaj, dar si ca un dezavantaj. Depinde foarte mult de perspectiva.
 • Exceptiile de la principiul fortei obligatorii sunt numeroase si avem acum mult mai multe situatii prevazute de lege in care instantele judecatoresti pot interveni si pot declara ca un contract a fost incheiat, chiar daca partile nu s-au intalnit si nu au semnat respectivul contract, pe baza simplului acord asupra elementelor esentiale ale contractului.
 • Principala modificare cu privire la rezolutiune si la reziliere (...) este posibilitatea operarii, desfiintarii contractului pe baza unei simple declaratii unilaterale de rezolutiune sau dupa caz de reziliere, din partea creditorului. Este o noutate in acord cu evolutiile la nivel international, nu este o invenitie romaneasca.
 • Pe Noul Cod Civil exista aceasta posibilitate, de a emite o simpla notificare scrisa pe baza careia se opereaza desfiintarea contractului. Este un mare avantaj pentru creditor. Pe de alta parte, exista un anume risc pentru debitor deoarece el se poate confrunta cu situatii in care emiterea declaratiei unilaterale se face in mod abuzaiv. Debitorul nu are alte posibilitate de a proceda decat a mearge la instanta de judecata. Practic, pe baza noii legislatii, se rastoarna initiativa desfiintarii contractului. Ea trece, in fata instantei de judecata, de la creditor la debitor.
 • Foarte multa vreme vom avea practic doua Coduri Civile aplicabile in Romania. In materie contractuala, se aplica legea de punere in aplicare a Codului Civil, care dispune ca un contract ramane supus dispozitiilor legii in vigoare de la data incheierii sale. Practic, toate contractele incheiate inainte de data de 1 octombrie raman supuse vechiului Cod Civil si legislatiei speciale existenete la acea data.  
Urmariti integral interviul video:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4789 vizualizari

 • Comment sters de user (Marţi, 22 mai 2012, 17:54)

  Erasm [anonim]

  • Raspuns (Joi, 24 mai 2012, 12:09)

   Cornel Popa [hotnews.ro] i-a raspuns lui Erasm

   1.Cu privire la rezolutiune, principala modificare este aparitia posibilitatii de a emite o declaratie unilaterala de rezolutiune care sa duca la desfiintarea contractului, fara interventia instantei judecatoresti. Aceeasi regula se aplica si in materie de reziliere a contractului.
   Pentru ca o asemenea declaratie unilaterala sa aiba efecte juridice, este necesar ca neexecutarea contractului sa fie una de insemnatate mare( sau repetata in cazul contractelor cu executare succesiva), iar debitorul, de regula, sa fie pus in intarziere. Formalitatea punerii in intarziere este una foarte importanta din perspectiva Noului Cod Civil si ea presupune ca debitorului aflat in culpa sa ii fie trimisa o notificare scrisa prin care acesta sa fie somat sa isi indeplineasca obligatiile contractuale in interiorul unui termen rezonabil. Exista si posibilitatea ca debitorul sa fie pus in intarziere in mod automat, de drept, in cazul in care exista dispozitii legale sau contractuale exprese in acest sens.

   Cu privire la denuntarea contractului, principala modificare consta in prevederea expresa a posibilitatii de a denunta un contract cu durata nedeterminata, cu singura conditie a acordarii unui termen de preaviz rezonabil.

   2. Teoria impreviziunii se aplica, in principiu, numai cu privire la contractele incheiate dupa data de 1 octombrie 2011, cand a intrat in vigoare Noul Cod Civil. Vechea legislatie nu prevedea expres aplicarea teoriei impreviziunii. Cu toate acestea, chiar si pe baza vechiului Cod Civil, au existat hotarari judecatoresti si arbitrale care au procedat la adaptarea unui contract la noi imprejurari survenite dupa incheierea acestuia pe temeiuri de drept diferite cum ar fi buna credinta sau respectarea echitatii.
   Recunosterea legala a teoriei impreviziunii are precedent in legislatiile civile ale altor state, existand o tendinta generala de acceptare a acesteia ca exceptie de la principiul fortei obligatorii a contractului.
 • "Puterea Contractului" (Miercuri, 23 mai 2012, 2:27)

  Vasile Bunda [anonim]

  Un contract poate fi nerespecta ( articole din el ), daca dupa incheirea Contractului a intervenit o modificare a legii ?
  Unde trebuie sa ma adresez pentru nerespectarea contractului?
  Cu respect,
  Multumesc !
  • Raspuns (Joi, 24 mai 2012, 12:19)

   Cornel Popa [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vasile Bunda

   In caz de nerespectare a contractului, in principiu, trebuie sa va adresati instantei judecatoresti sau arbitrale in vederea obtinerii de daune interese din partea debitorului sau, dupa caz, obligarea acestuia la executarea obligatiilor contractuale.
   In situatia in care contractul incheiat are caracterul de titlu executoriu potrivit unei dispozitii legale in acest sens va puteti adresa direct unui executor judecatoresc in vederea executarii silite.
   In situatia in care doriti sa desfiintati contractul se aplica regulile cu privire la rezolutiune descrise in raspunsurile la primele intrebari.

   In principiu, un contract ramane supus dispozitiilor legale de la data incheierii lui asa incat modificarea ulterioara a legislatiei nu influenteaza raporturile dintre parti. Cu toate acestea, pot exista si exceptii, dar ,de regula, acestea trebuie prevazute in mod expres in legislatia aplicabila.
 • aplicarea in timp (Miercuri, 23 mai 2012, 18:30)

  dorin [anonim]

  Care sunt situațiile în care dispozițiile legii noi se aplică unui contract încheiat înainte de intrarea în vigoare a noului cod civil? Contractul de locațiune încheiat înainte de noul cod este titlu executoriu în prezent dacă respectă condițiile din noul cod ?
  • Raspuns (Joi, 24 mai 2012, 12:24)

   Cornel Popa [hotnews.ro] i-a raspuns lui dorin

   In principiu, contractul ramane supus dispozitiilor legale in vigoare la data incheierii lui. Legea de punere in aplicare a Noului Cod Civil prevede unele exceptii, una dintre ele fiind aplicarea regulilor cu privire la punerea in intarziere a debitorului aflat in culpa contractuala. Cu privire la caracterul de titlu executoriu al contractelor de locatiune incheiate anterior datei de 1 octombrie 2011, nu exista prevederi exprese. Cu toate acestea, fiind vorba de o norma procedurala, se poate interpreta ca aceste dispozitii vor fi de imediata aplicare asa incat caracterul de titlu executoriu se poate extinde si la vechile contracte de locatiune.
 • Partaj (Miercuri, 23 mai 2012, 20:02)

  Albert [anonim]

  Buna ziua, intrebarea mea este urmatoarea : Care este ratiunea atribuirii unui efect translativ partajului operand doar pentru viitor, in detrimentul efectului declarativ care opera retroactiv, conform Vechiului Cod?
  Va multumesc anticipat
  • Raspuns (Joi, 24 mai 2012, 12:26)

   Cornel Popa [hotnews.ro] i-a raspuns lui Albert

   Intrebarea vizeaza aspecte care exced temei in discutie care se refera la contractele comerciale.
 • regimul probelor si dovezile (Miercuri, 23 mai 2012, 22:26)

  nikolai [anonim]

  1. Care este regimul probelor in noul cod civil, si cum se aplica ele in periaoada 01.10.2011, pana in prezent?(ma refer la valoarea probatorie, reglementare, ... etc. )Doar in noul cod de procedura civila sunt reluate reglementarile, cod de procedura care are toate sansele sa intarzie

  2. In acest context, cum se rezolva conflictul dintre dispozitiile referitoare la :
  - suficienta probatorie a platii - doar prin prezentarea ordinului de plata vizat de banca,
  in contradictoriu cu articolul mai sus, care impune
  - ca dovada platii se va face prin "alimentarea contului creditorului".
  • Raspuns (Joi, 24 mai 2012, 12:33)

   Cornel Popa [hotnews.ro] i-a raspuns lui nikolai

   1. In mod normal, Noul Cod Civil urma sa intre in vigoare la aceeasi data cu Noul Cod de Procedura Civila. Cu toate acestea, datorita faptului ca Noul Cod de Procedura Civila ridica o serie de probleme logistice si organizatorice care necesitau un termen mai lung de rezolvare, Codul Civil a intrat in vigoare mai devreme. Dispozitiile cu privire la probe urmau sa fie incluse in Noul Cod de Procedura Civila. Datorita faptului ca acesta nu este inca in vigoare, s-a optat pentru pastrarea in vigoare a unor dispozitii din Vechiul Cod Civil cu privire la aspectele probatorii. In consecinta, Noul Cod Civil are o influenta relativ limitata cu privire la regimul probatoriu.

   2. Noul Cod Civil are 2 categorii de dispozitii care sunt de interes din perspectiva dovezii platii. In primul rand se dispune ca data platii este data alimentarii contului creditorurului. In al doilea rand, debitorul va face dovada platii cu extrasul de cont bancar care dovedeste creditarea contului. Debitorul are dreptul de a solicita un astfel de extras de cont bancar chiar de la banca la care este deschis contul creditorului.
 • cesuine de creanta si daune (Miercuri, 23 mai 2012, 22:33)

  nikolai bis [anonim]

  Care este reglementarea "stransei relatii dintre dreptul de creanta si creditor" care obliga partile sa aiba si acceptul (si nu doar notificarea) debitorului cedat intr-un contract de cesiune de creanta? Ma refer la explicitarea "stransei relatii", in contextul in care tot capitolul obliga la notificare, in contradictoriu cu creanta acceptata de debitor

  Care este regimul daunelor interese evaluate anticipat, pentru care Legiuitorul a dat dispensa de a mai proba existenta, ce nu mai trebuie demonstrata? Sanctionatoriu?Despagubire? Reactualizare?Garantie?Dauinele interese (fata de vechiul cod) fiind definite explicit ca fiind "paguba suferita efectiv de catre creditor" .
  Felicitari maestre pentru curaj!

  PS Cu siguranta ca imi veti raspunde chair daca am dublat numarul intrebarilor
  • Raspuns (Joi, 24 mai 2012, 12:41)

   Cornel Popa [hotnews.ro] i-a raspuns lui nikolai bis

   De regula, notificarea debitorului va fi suficienta pentru asigurarea opozabilitatii cesiunii de creanta fata de acesta. Intrebarea dvs se refera la situatia obligatiilor care sunt asumate in considerarea stricta a persoanei creditorului. De exemplu, in situatia unui contract de sponsorizare in favoarea unei organizatii care lupta pentru apararea drepturilor omului, aceasta nu va putea cesiona creanta sa unei alte entitati cu activitate diferita, fara acordul debitorului sponsor.

   Daunele interese, indiferent de modalitatea de evaluare, au functie reparatorie, de despagubire a creditorului pentru prejudiciul suferit de acesta.

   In unele situatii s-ar putea vorbi si despre existenta unor functii sanctionatorii sau de garantie a executarii obligatiilor contractuale, dar, chiar si in aceste cazuri, trebuie sa existe o concordanta intre daunele suferite si valoarea despagubirilor. Nu intamplator, instanta de judecata are acum posibilitatea reducerii clauzelor penale ( de despagubiri) care sunt excesive.
 • despre adevar si neaplicarea dispozitiilor (Joi, 24 mai 2012, 8:31)

  (tot)nikolai [anonim]

  comerciale din codul fiscal

  Pot fi reglementarile din codul fiscal aplicate in dreptul comercial (adica poate contine Codul fiscal prevederi comerciale)? Si ma refer la regimul juridic - si nu fiscal - al facturilor, si al inregistrarlor contabile, cel putin in probarea obligatiilor, prin (ne)inregistrarea lor. Intreb aceasta, intrucat practica este neunitara, foarte multe instante comerciale (in secial Jud) au admis ca din punct de vedere comercial, factura nu mai este obligatorie pentru obligatiile de plata pret (disparand C.com. a disprut aparent si proba de la art. 46 C.com) . Nu vorbesc de penalitati sau daune, ci de facturi contravaloare pret. Este normala aceasta diferentiere nedorita, intre Stat (expresia sociala a propriilor sai cetateni)- proprii sai cetateni ? Este normala diferentierea de obligatii intre persoanele de drept privat?Este normala diferentierea cetatenilor?

  S-a schimbat vechea teorie a adevarului juridic (altceva decat realitatea juridica)? Sau sunt toate acestea :
  - doar nuantari ale contintului adevarului, ale veritatii, si
  - exceptii (inevitabile) de la teoria adevarului, care nu il confirma, dar il intaresc empiric.
  S-au suplimentat modalitatile concrete de verificare a adevarului prin noib tipuri de probe (si in curand prin noul C.pr.civ. mijloace de proba)?

  Cu deosebita stima !
  • Raspuns (Joi, 24 mai 2012, 12:48)

   Cornel Popa [hotnews.ro] i-a raspuns lui (tot)nikolai

   Articolul 46 din Codul Comercial a ramas temporar in vigoare pana la data intrarii in vigoare a Noului Cod de Procedura Civila. De regula, obligatia de plata a pretului se naste din contractul partilor, independent de emiterea facturii. Aceasta din urma capata relevanta numai in imprejurari speciale cand fie nu a fost incheiat un contract in forma scrisa (asa incat existenta acestuia trebuie dovedita prin alte mijloace de proba) sau daca in contractul incheiat se prevede ca scadenta obligatiei de plata este legata de data emiterii facturii. Dispozitiile din Codul fiscal cu privire la emiterea facturii au relevanta numai din perspectiva relatiilor cu organele fiscale.

   Cu privire la probe, am dat raspunsul mai sus. Discutia cu privire la adevarul juridic este una foarte interesanta, dar tine mai degraba de Teoria Generala a Dreptului.
 • contracte comerciale sau contracte civile (Joi, 24 mai 2012, 9:54)

  gxg [anonim]

  Codul fiscal prevede la articolul 52 retinerea la sursa de catre platitorul de venituri a impozitului aplicând o cotă de impunere de 10% la venitul brut din care se deduc contribuţiile sociale obligatorii reţinute la sursă potrivit titlului IX2, in cazul veniturilor obtinute din activităţi desfăşurate în baza contractelor civile încheiate potrivit Codului civil.
  1. Odata cu intrarea in vigoare a Codului Civil pot fi interpretate contractele comerciale aflate in derulare la data intrarii in vigoare a codului civil, ca fiind contracte civile?
  2. Toate contractele incheiate dupa data de 01.10.2011 pot fi considerate din perspectiva art. 52 Cod Fiscal ca fiind contracte civile?

  Va multumesc anticipat.
  • Raspuns (Joi, 24 mai 2012, 12:52)

   Cornel Popa [hotnews.ro] i-a raspuns lui gxg

   In principiu, Codul Civil se aplica in domeniul dreptului privat (cu eventuala rezerva privind domenii cum ar fi cel al contractelor de achizitii publice), in vreme ce Codul Fiscal tine de dreptul public. Interpretarea extensiva a articoluluil 52 din Codul Fiscal care sa cuprinda in sfera acestuia si vechile contracte comerciale ar fi greu de justificat. Intentia legiuitorului fiscal a fost de a cuprinde in sfera impozitarii contracte care erau incheiate ca substitut al contractelor de munca.
 • Exceptii procesuale (Joi, 24 mai 2012, 13:03)

  Daniel Mihalcea [anonim]

  Buna ziua.

  Intrebarea mea se refera la exceptiile procesuale.
  In Noul Cod de procedura Civila este specificat mai clar decat in art 137 din Codul pr.civ. curent modul si circumstantele in care Exceptiile de procedura pot fi unite cu fondul?

  Multumesc


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by