"Noul Cod Civil nu opereaza neaparat o armonizare a legislatiei romanesti cu legislatia europeana, neexistand, de altfel, o legislatie europeana unitara in materie civila. Explicatiile tin, in special de diferentele care exista intre sistemul de drept continental de origine franco-germana si sistemul de drept anglo-saxon reprezentat de Marea Britanie", a declarat Cornel Popa, avocat asociat Tuca Zbarcea & Asociatii.

Cornel Popa - Avocat Asociat Tuca Zbarcea & AsociatiiFoto: Tuca Zbarcea & Asociatii

Fragmente din inregistrarea realizata in studioul HotNews.ro:

  • Principalul model al Noului Cod Civil este Codul Civil existent in momentul de fata in teritoriul Quebec, in provincia Quebec, din Canada. De ce Quebec? Pentru ca este principala reglementare de drept civil, recenta, adoptata la nivel mondial. Codul lor Civil dateaza din anii' 90.
  • Avem de-a face, in primul rand, cu o modificare a sensului generale a notiunii de forta obligatorie a contractului. Acest lucru se poate vedea si ca un avantaj, dar si ca un dezavantaj. Depinde foarte mult de perspectiva.
  • Exceptiile de la principiul fortei obligatorii sunt numeroase si avem acum mult mai multe situatii prevazute de lege in care instantele judecatoresti pot interveni si pot declara ca un contract a fost incheiat, chiar daca partile nu s-au intalnit si nu au semnat respectivul contract, pe baza simplului acord asupra elementelor esentiale ale contractului.
  • Principala modificare cu privire la rezolutiune si la reziliere (...) este posibilitatea operarii, desfiintarii contractului pe baza unei simple declaratii unilaterale de rezolutiune sau dupa caz de reziliere, din partea creditorului. Este o noutate in acord cu evolutiile la nivel international, nu este o invenitie romaneasca.
  • Pe Noul Cod Civil exista aceasta posibilitate, de a emite o simpla notificare scrisa pe baza careia se opereaza desfiintarea contractului. Este un mare avantaj pentru creditor. Pe de alta parte, exista un anume risc pentru debitor deoarece el se poate confrunta cu situatii in care emiterea declaratiei unilaterale se face in mod abuzaiv. Debitorul nu are alte posibilitate de a proceda decat a mearge la instanta de judecata. Practic, pe baza noii legislatii, se rastoarna initiativa desfiintarii contractului. Ea trece, in fata instantei de judecata, de la creditor la debitor.
  • Foarte multa vreme vom avea practic doua Coduri Civile aplicabile in Romania. In materie contractuala, se aplica legea de punere in aplicare a Codului Civil, care dispune ca un contract ramane supus dispozitiilor legii in vigoare de la data incheierii sale. Practic, toate contractele incheiate inainte de data de 1 octombrie raman supuse vechiului Cod Civil si legislatiei speciale existenete la acea data.  

Urmariti integral interviul video: