Seminarul "Probleme si solutii privind executarea silita a obligatiilor si cesiunea de creanta. Efecte ale Noului Cod Civil si Noului Cod de Procedura Civila. Implicatii fiscale" a pus in discutie problemele legate de cesiunea de creanta in lumina noii legislatii civile si procesual civile, precum si prin prisma Codului Fiscal.

Cornel Popa - Tuca Zbarcea & AsociatiiFoto: Tuca Zbarcea & Asociatii

La seminarul organizat de firmele de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii si Nistorescu, Somlea & Asociatii, impreuna cu societatea de consultanta fiscala Tuca Zbarcea & Asociatii Tax SRL au participat peste 100 de directori juridici, executori judecatoresti, avocati, judecatori, economisti si contabili. Seminarul a adus, in premiera, o abordare integrata si multidisciplinara asupra problematicii expuse, clarificand o serie de aspecte de interes larg in contextul economic actual, dar si in lumina unor noi reglementari civile, procesual civile si fiscale cu impact asupra raporturilor contractuale.

Liviu Pop, Prof. Univ. Dr. in cadrul Facultatii Babes-Bolyai, autor prestigios al numeroase tratate de drept, a prezentat elementele legate de cesiunea de creanta si cesiunea contractului, punctand principalele aspecte teoretice ale noutatilor cuprinse in Noul Cod Civil legate de aceste materii.

Cornel Popa _ Tuca Zbarcea & Asociatii

Cornel Popa _ Tuca Zbarcea & Asociatii

Foto: Tuca Zbarcea & Asociatii

Cornel Popa, Avocat asociat in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii, a discutat despre buna-credinta in executarea obligatiilor contractuale si indatoririle partilor in diverse etape ale unor relatii de afaceri, cum ar fi negocierea, incheierea si executarea contractului. Potrivit avocatului, "actiuni precum fixarea unui termen foarte scurt pentru acceptarea unei oferte, invocarea abuziva a personalitatii juridice separate a unei entitati din acelasi grup de societati pentru a scuza neexecutarea obligatiilor, refuzul nejustificat si sistematic de a raspunde cererilor partenerilor contractuali, sistarea de catre o banca, in mod brusc si inexplicabil, a relatiilor de creditare sunt toate exemple posibile de comportament contrar bunei-credinte."

Implicatiile fiscale ale cesiunii de creanta si executarii silite au fost prezentate de Alexandru Cristea, Tax Partner al Tuca Zbarcea & Asociatii Tax. Astfel, in functie de scopul cesiunii, pana la 1 ianuarie 2012 au existat implicatii adverse din perspectiva TVA. In acest sens, se putea considera ca primitorul creantelor efectueaza o prestare de servicii taxabila TVA. Totusi, din 2012, problema a fost clarificata de o maniera pozitiva pentru contribuabili prin implementarea in legislatia romaneasca a deciziei Curtii Europene in cazul GFKL. In ceea ce priveste impozitul pe profit, tratamentul fiscal urmeaza tratamentul contabil, afectand semnificativ cesionarul prin recunoasterea unui venit impozabil raportat la valoarea nominala a creantei. In schimb, incepand cu 1 iulie 2012, daca proiectul de modificare a Codului Fiscal va fi adoptat in forma actuala, se va acorda o deducere la calculul profitului impozabil a cheltuielii cu provizionul (ajustarea) creantei in limita diferentei dintre valoarea nominala a creantei si pretul platit pentru aceasta. Consultantul fiscal din cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii Tax a atras atentia ca, desi pe de o parte aceasta modificare este de natura sa raspunda nevoii de lichiditati cu care se confrunta contribuabilii romani, efectele in practica se vor face resimtite doar partial.

"Din pacate, cesiunea creantelor nu va putea reprezenta o alternativa pentru deblocarea tuturor tranzactiilor reprezentate de cesiuni de creanta sub valoarea nominala a acestora, cata vreme se vor mentine conditionarile din proiectul de lege al Ministerului Finantelor Publice prin care deducerea este acordata doar in cazul creantelor preluate de la institutii de credit dupa 1 iulie 2012 daca nici cesionarul si nici cedentul nu sunt parti afiliate", a punctat Alexandru Cristea.

Prezentarea Mihaelei Saracut, Judecator in cadrul Curtii de Apel Cluj, a fost o trecere in revista a modalitatilor de recuperare a creantelor in procedura insolventei, a unor probleme juridice cu care se confrunta judecatorii sindici, punctand faptele ce pot angaja raspunderea administratorului societatii comerciale.

"S-a considerat ca este culpabil administratorul care face sa-i fie acordate avansuri de catre societate sau garanteaza datoriile sale personale cu averea societatii ori incaseaza pentru sine efectele de comert in care apare ca beneficiar societatea, precum si acela care a folosit in interes propriu creditul bancar obtinut de societate. Raspunderea poate fi angajata si in faptele de comert realizate de membrii organelor de conducere prin intermediul interpusilor care au ca rezultat aparitia starii de insolventa a societatii", a exemplificat judecatoarea Curtii de Apel.

Ionut Serban, Avocat asociat al Tuca Zbarcea & Asociatii, s-a referit la modificarile introduse de Noul Cod de Procedura Civila in materia executarii silite. Printre aceste modificari se numara posibilitatea ca alti creditori sa intervina in procedura de executare silita, precum si posibilitatea oferita debitorului de a opta pentru procedura de restrangere a executarii silite atunci cand aceasta vizeaza bunuri mobile sau imobile iar valoarea creantei executate depaseste vadit valoarea bunurilor supuse executarii. Avocatul a punctat si cateva dintre cel mai des intalnite probleme legate de protejarea drepturilor creditorilor in procedura insolventei, precum situatiile in care administratorul judiciar ori lichidatorul omite formularea unei actiuni pentru recuperarea unui drept patrimonial al debitorului iar un creditor formuleaza o actiune oblica. "In vederea intregirii patrimoniului debitorului si valorificarii unui drept al debitorului care profita tuturor creditorilor, se poate formula o actiune oblica (subrogatorie), care este individuala prin exercitiu si colectiva prin efecte", a precizat avocatul. De asemenea, Ionut Serban a aratat ca Noul Cod de Procedura Civila introduce o procedura noua - procedura de solutionare a cererilor cu valoare redusa - si aduce o serie de clarificari bine-venite in materia ordonantei de plata. Ambele proceduri au incontestabile efecte benefice din punct de vedere economic, permitand creditorului recuperarea rapida a datoriei ce decurge dintr-un raport contractual.

Printre participantii la seminarul organizat de firmele de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii si Nistorescu, Somlea & Asociatii, impreuna cu societatea de consultanta fiscala Tuca Zbarcea & Asociatii Tax SRL s-au numarat societati comerciale clujene, institutii de credit, birouri ale executorilor judecatoresti, cabinete de avocatura, societati de investitii financiare, companii de consultanta, precum si societati si institutii de stat. Seminarul "Probleme si solutii privind executarea silita a obligatiilor si cesiunea de creanta. Efecte ale Noului Cod Civil si Noului Cod de Procedura Civila. Implicatii fiscale" a beneficiat de sustinerea HotNews.ro, Grayling Romania, Adevarul, Business Review, Bizlawyer.ro, Lumea Justitiei, Medias Info.