Codul Comercial a fost partial abrogat la 1 octombrie 2011, restul prevederilor urmand a fi abrogate la momentul intrarii in vigoare a Legii nr. 134/2010 (noul Cod de Procedura Civila) si a Codului maritim, date care nu sunt inca stabilite.

Noul Cod civil promoveaza conceptia monista de reglementare a raporturilor de drept privat. Cu alte cuvinte, acelasi act normativ va incorpora quasi-totalitatea reglementarilor privitoare la persoane, relatii de familie si relatii comerciale, precum si dispozitiile de drept international privat (care privesc raporturile juridice avand un element de extraneitate - spre ex: una din partile contractului nu este de origine romana sau locul executarii contractului se afla in afara Romaniei). Aceste reglementari fac, actualmente, obiectul unor legi distincte (Codul Familiei, Codul Comercial, Legea nr. 105/1992 privind reglementarea raporturilor de drept international privat), ce vor fi abrogate, total sau partial, dupa caz, de la intrarea in vigoare a noului Cod Civil.

Data fiind conceptia monista reflectata in noul Cod Civil, acesta va acoperi reglementarea atat a raporturilor dintre persoane ca subiecte ale relatiilor sociale personale, cat si a relatiilor sociale cu continut patrimonial, indiferent de domeniul de drept in care se manifesta acestea (comercial, muncii, financiar, funciar etc.). Drept urmare, normele de drept cuprinse in noul Cod Civil vor reprezenta dreptul comun pentru toate domeniile de reglementare avute in vedere si care intra sub incidenta acestuia.

Cu toate acestea, trebuie subliniat ca reglementarea anumitor materii (precum societatile comerciale, activitatea bancara, insolventa, protectia consumatorului, etc.) raman in principiu supuse legilor speciale.

La nivel terminologic, notiunile de comerciant si de acte sau fapte de comert vor disparea, fiind inlocuite cu "profesionist" si respectiv "activitati de productie, comert sau prestari de servicii".

Noul Cod Civil defineste profesionistii ca fiind toti cei care exploateaza o intreprindere, avand o arie de aplicare mult mai larga decat cea a "comerciantului" din reglementarea actuala. Legea nr. 71/2011 privind punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil (denumita in continuare "LPA") prevede expres faptul ca notiunea de "profesionist" va include categoriile de comerciant, intreprinzator, operator economic, precum si orice alte persoane autorizate sa desfasoare activitati economice sau profesionale. Prin urmare, si profesiile liberale (avocati, practicieni in insolventa, evaluatori, executori etc.) vor intra in sfera notiunii de profesionist.

Pe de alta parte, trebuie subliniat ca LPA substituie notiunea de "comerciant" cu cea de persoane fizice sau, dupa caz, juridice supuse inregistrarii in Registrul Comertului, potrivit prevederilor art. 1 din Legea nr.26/1990 privind registrul comertului. Notiunea de "comerciant" supravietuieste in sistemul juridic romanesc in masura in care ea este mentionata in norme speciale care contin un sens propriu al acestei notiuni, precum si intr-o serie de acte normative mentionate expres in LPA (Legea nr.84/1998 privind marcile si indicatiile geografice, republicata; Ordonanta Guvernului nr. 130/2000 privind protectia consumatorilor la incheierea si executarea contractelor la distanta, republicata, cu modificarile ulterioare; Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori, republicata, cu modificarile ulterioare; Legea pomiculturii nr. 348/2003, republicata, cu modificarile ulterioare; Legea nr. 296/2004 privind Codul consumului, republicata, cu modificarile ulterioare; Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor, cu modificarile ulterioare; Legea nr. 158/2008 privind publicitatea inselatoare si publicitatea comparativa; Legea nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, cu modificarile si completarile ulterioare).

Exploatarea unei intreprinderi este definita in noul Cod Civil drept exercitarea sistematica de catre una sau mai multe persoane a unei activitati organizate ce consta in producerea, administrarea ori instrainarea de bunuri sau prestarea de servicii, indiferent daca are sau nu scop lucrativ.

Autori:

Cornel Popa, Avocat asociat, Tuca Zbarcea & Asociatii

Ruxandra Frangeti, Avocat, Tuca Zbarcea & Asociatii

Pentru alte detalii: www.noulcodcivil.ro