Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic
Dosare Juridice

Leziunea in Noul Cod Civil

Luni, 17 octombrie 2011, 15:30 Dosare Juridice - Noul Cod Civil

Una dintre cele mai importante modificari aduse de Noul Cod Civil regimului juridic al viciilor de consimtamant este cea legata de domeniul de aplicare a leziunii.

Conform art. 1221 din Noul Cod Civil, exista leziune atunci cand una dintre parti, profitand fie de (a) starea de nevoie, (b) lipsa de cunostinte sau (c) lipsa de experienta a celeilalte parti, stipuleaza in favoarea sa o prestatie de o valoare considerabil mai mare, la data incheierii contractului, decat valoarea propriei prestatii. Existenta leziunii se apreciaza si in functie de natura si scopul contractului.

Spre deosebire de vechea reglementare, care se referea numai la minori, leziunea a devenit viciu de consimtamant cu vocatie de aplicare generala, fiind susceptibila de a se aplica de fiecare data cand intre prestatiile partilor exista disproportii importante.

In cazul minorilor, leziunea se poate retine in conditii mai favorabile, respectiv daca ei isi asuma o obligatie excesiva prin raportare la starea patrimoniala, la avantajele pe care le obtin din contract ori la ansamblul circumstantelor.

Victima leziunii are doua posibilitati. Aceasta poate cere, in primul rand, anularea contractului, daca leziunea depaseste jumatate din valoarea pe care o avea, la momentul incheierii contractului, prestatia promisa sau executata de partea lezata si daca disproportia persista pana la data cererii de anulare. In al doilea rand, aceasta poate cere reducerea obligatiilor sale cu valoarea daunelor interese la care ar fi indreptatita.

In toate cazurile, instanta poate sa mentina contractul daca cealalta parte ofera, in mod echitabil, o reducere a propriei creante sau, dupa caz, a majorare a propriei obligatii, cu aplicarea corespunzatoare a prevederilor legate de adaptarea contractului in caz de eroare.

Termenul de prescriptie pentru exercitarea actiunii in anulare sau in vederea reducerii prestatiilor pentru leziune este de un an de la data incheierii contractului. Anulabilitatea contractului nu poate sa fie opusa pe cale de exceptie cand dreptul la actiune este prescris.

Nu pot fi atacate pentru leziune contractele aleatorii (definite ca fiind contractele care, prin natura lor sau prin vointa partilor, ofera cel putin uneia dintre parti sansa unui castig si o expune totodata la riscul unei pierderi, ce depind de un eveniment viitor si incert- spre exemplu contractele de asigurare sau cele de hedging), tranzactia, precum si alte contracte anume prevazute de lege.

Autori:
Cornel Popa, Avocat asociat, Tuca Zbarcea & Asociatii
Ruxandra Frangeti, Avocat, Tuca Zbarcea & Asociatii
Pentru alte detalii: www.noulcodcivil.ro


Citeste mai multe despre   


4317 vizualizari


Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version