Regimul legal aplicabil asocierilor in participatie - referite ca asociatiuni sau asocieri in participatiune, in vechea terminologie a Codului Comercial 1887, precum si in anumite acte normative inca in vigoare - a facut, de-a lungul timpului, obiectul unor ample controverse doctrinare si practice. Desi beneficiaza de o consacrare legala succinta in noul Cod Civil (art. 1949-1954), fiind reglementata ca o variatiune a contractului de societate, asocierea in participatie are o aplicabilitate practica extinsa. Astfel, este deseori considerata drept modalitatea optima de implementare a unor parteneriate de afaceri sau a unor colaborari intra-grup pentru realizarea in comun a unor lucrari, fara a fi necesara parcurgerea unor ample formalitati de inregistrare sau autorizare.

Anca Puscasu_Tuca Zbarcea & AsociatiiFoto: Tuca Zbarcea & Asociatii

Din experienta noastra, incheierea unor contracte de asociere in participatie in vederea implementarii proiectelor de achizitie publica este o solutie frecventa atunci cand se participa alaturi de alti operatori economici prin depunerea unei oferte comune. Legislatia achizitiilor publice nu ofera, insa, detalii cu privire la forma juridica pe care o astfel de asociere trebuie sa o aiba. Acest fapt permite operatorilor economici sa se organizeze fie sub forma unei asocieri in participatie, fie sub forma altor tipuri de asociere, care nu beneficiaza de o reglementare legala specifica (denumite, in practica operatorilor economici, "joint venture", "consortiu" etc.).

Desi constituirea unei asocieri in participatie este o operatiune simpla (fiind suficienta incheierea unui contract de asociere in forma scrisa), implementarea unei astfel de asocieri se dovedeste a fi deseori problematica, in special datorita necorelarii prevederilor noului Cod Civil in materie, precum si a inadvertentelor dintre acesta si prevederile fiscale incidente.

Pentru alte detalii accesati www.noulcodcivil.ro.