Legea nr. 71/2011 privind punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil (denumita in continuare "LPA") a adus cateva modificari Codului de procedura civila in vigoare in vederea armonizarii acestuia cu noile prevederi ale noului Cod Civil. In ceea ce priveste impactul noii legislatii asupra dreptului procesual civil, trebuie facute doua observatii.

In primul rand, regulile speciale aplicabile litigiilor comerciale conform vechii reglementari sunt aplicabile in continuare in mod corespunzator proceselor si cererilor dintre profesionisti conform dispozitiilor enumerate in art. 219 din LPA. Amintim printre altele obligatia reclamantului in astfel de litigii de a incerca solutionarea litigiului prin mediere sau prin conciliere directa cu cealalta parte, judecata cu precadere a proceselor si cererilor dintre profesionisti. Mai mult, trebuie precizat faptul ca nu sunt supuse apelului hotararile judecatoresti date in prima instanta in litigiile al caror obiect are o valoare de pana la 100.000 lei inclusiv, indiferent de calitatea partilor, profesionisti sau neprofesionisti.

In al doilea rand, sectiile comerciale existente la data intrarii in vigoare a noului Cod Civil din cadrul instantelor se vor reorganiza ca sectii civile sau, dupa caz, vor fi unificate cu sectiile civile existente. Pana la data intrarii in vigoare a noului Cod Civil, tribunalele comerciale Arges, Cluj si Mures se reorganizeaza ca tribunale specializate sau, dupa caz, ca sectii civile in cadrul tribunalelor Arges, Cluj si Mures.

Cauzele civile si comerciale aflate in curs de judecata la data intrarii in vigoare a noului Cod Civil vor continua sa fie solutionate de aceleasi complete de judecata, cu respectarea principiului continuitatii. In caz de trimitere spre rejudecare, cauza va fi repartizata conform normelor de organizare judiciara in vigoare la data inregistrarii cauzei la instanta de trimitere.

LPA prevede posibilitatea infiintari, prin hotarare a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea colegiului de conducere al instantei, in raport cu numarul cauzelor, in cadrul sectiilor civile a instantelor de judecata a unor complete specializate pentru judecarea cererilor in materie de insolventa, concordat preventiv si mandat ad hoc; cererilor in materia societatilor comerciale si a altor societati, cu sau fara personalitate juridica, precum si in materia registrului comertului; cererilor care privesc restrangerea, impiedicarea ori denaturarea concurentei; cererilor privind titlurile de valoare si alte instrumente financiare.

Daca legea speciala prevede ca anumite cauze sunt de competenta tribunalelor comerciale ori, dupa caz, de competenta sectiilor comerciale ale tribunalelor sau curtilor de apel, dupa intrarea in vigoare a noului Cod Civil, competenta de judecata revine tribunalelor specializate sau, dupa caz, sectiilor civile ale tribunalelor, astfel cum acestea au fost reorganizate potrivit prevederilor noului Cod Civil.

Autori:

Cornel Popa, Avocat asociat, Tuca Zbarcea & Asociatii

Ruxandra Frangeti, Avocat, Tuca Zbarcea & Asociatii

Pentru alte detalii: www.noulcodcivil.ro