Contraofensiva din sudul Ucrainei continuă să aibă un impact semnificativ asupra moralului și capacităților militare rusești, potrivit celei mai recente analize a Institutului pentru Studiul Războiului.

Soldați rușiFoto: Russian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Imaginile din satelit ale pozițiilor rusești cunoscute din Kyselivka, la 15 kilometri nord-vest de orașul Herson, consultate de ISW, arată că au mai rămas doar patru vehicule rusești.

Localitatea Kyselivka era importantă din punct de vedere strategic pentru forțele rusești, deoarece este ultima așezare majoră atât de-a lungul autostrăzii E58, cât și de-a lungul liniei de cale ferată între pozițiile ucrainene și Chornobaivka, potrivit ISW.

Aparenta retragere a trupelor rusești din această poziție poate compromite capacitatea rușilor de a apăra periferia nord-vestică a orașului Herson, consideră Institutul pentru Studiul Războiului.

Chiar dacă ofensiva ucraineană din regiunea Harkov nu are un impact psihologic atât de puternic asupra trupelor rusești din sud, retragerea trupelor din Kyselivka sugerează că trupele ucrainene progresează semnificativ, dar rezultatul este eclipsat de succesul contraatacului din Harkov.

Comandamentul militar rus, pus la încercare

De asemenea, succesul recentelor operațiuni de contraofensivă ucraineană poate avea un impact asupra voinței sau capacității comandamentului militar rus de a utiliza în timp util noii voluntari sosiți în Ucraina.

Statul Major General ucrainean a anunțat că comandamentul militar rus a suspendat trimiterea de noi trupe în Ucraina din cauza pierderilor recente ale Rusiei și a neîncrederii generalizate în comandamentul militar rus, factori care au determinat un număr mare de voluntari să refuze categoric să participe la luptă.

Această evaluare nu este confirmată, dar moralul scăzut din cauza succesului contraofensivei ucrainene este devastator pentru capacitatea deja slabă a Kremlinului de a genera o capacitate de luptă semnificativă.

Dacă Rusia nu va desfășura noile forțe pentru a-și întări liniile defensive, va oferi Ucrainei un avantaj de a-și consolida ofensiva.

---------------

Evenimentele de marți privind războiul din Ucraina sunt LIVE aici pe HotNews.ro