Mihnea Motoc (nascut in 1966), noul ministru al Apararii in guvernul Ciolos, este ambasador al Romaniei in Marea Britanie. El a condus reprezentanta Romaniei la Comisia Europeana timp de salte ani (2008-2015), anterior fiind ambasador al Romaniei la ONU, calitate in care a si reprezentat Romania in Consiliul de Securitate ONU.

Mihnea MotocFoto: MAE

In noiembrie 2014, președintele Traian Băsescu a intentionat sa-l numeasca pe Mihnea Motoc ca ministru de externe după demisia lui Teodor Meleșcanu, dar numirea nu a mai avut loc dupa ce a aparut o posibila situatie de incompatibilitate, dat fiind ca sotia sa, judecătoarea Iulia Motoc, este magistrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului CEDO.

Angajat in MAE dupa terminarea studiilor, Motoc a fost șef al Departamentul pentru Afaceri Europene și Euro-atlantice, având ca atribuții monitorizarea relațiilor României cu UE, NATO, OSCE in perioada 1997-1999. Ulterior, a fost ambasador al Romaniei in Olanda si secretar de stat pentru integrare europeană și afaceri multilaterale (2001-2003).

Motoc a absolvit Facultatea de Drept a Universității București (1984-1989), dupa care a urmat cursuri post-universitare în drept internațional privat la Facultatea de Drept a Universității din Nisa (Franța) (1990-1991) și studii de masterat în drept internațional public și comparat la George Washington University din Washington.

Citeste si: