Vasile Dancu (54 de ani) este ministrul propus astazi de Dacian Ciolos pentru portofoliul Dezvoltarii si Administratiei, dar si pentru functia de vicepremier. Cunoscut membru al "gruparii de la Cluj" a PSD, fost ministru al Informatiilor Publice in guvernul Nastase, consilier din umbra al lui Liviu Dragnea, Dancu este presedintele casei de sondare IRES, este profesor de sociologie la Babes-Bolyai, profesor la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul" a SRI, face parte din Colegiul editorial al Revistei romane de studii de intelligence a SRI si preda si la Scoala politica organizata de UNPR.

Vasile DancuFoto: Facebook - Vasile Dancu

Este presedintele Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), directorul revistei "Sinteza", profesor asociat la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul" a SRI, face parte din Colegiul editorial al Revistei romane de studii de intelligence a SRI (sursa), este profesor la Facultatea de Sociologie a Universitatii din Bucuresti, precum si profesor la Facultatea de Sociologie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca (sursa). A fost director al Revistei de Cultura "Tribuna" si editor sef al publicatiei "Transylvanian Review".

A detinut un mandat de senator PSD de Cluj in perioada 2004-2008 (sursa).

Vasile Dancu preda si la Scoala politica organizata de UNPR, cursul "Partidele politice romanesti - istorie si contemporaneitate", potrivit unui comunicat al partidului condus de Gabriel Oprea.

Vasile Dancu a fost decorat de presedintele Germaniei, dupa cum a anuntat Ambasada Germaniei la Bucuresti pe 4 noiembrie 2015. Presedintele Germaniei, Joachim Gauck, i-a acordat lui Dancu Crucea de Merit in rang de cavaler a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania, a relatat Agerpres.

Din 2014, Vasile Dancu este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania (sursa).

Aktual24.ro scrie ca Liviu Dragnea si Vasile Dancu sunt foarte apropiati, liderul PSD bazandu-se pe sondajele, analiza si strategia politica furnizate de sociolog. De altfel, in vara, Vasile Dancu scria pe Facebook ca "similaritatile" dintre declaratiile sale si cele ale lui Liviu Dragnea nu sunt intamplatoare: "Evident ca am vorbit, vorbim, o sa se consulte cu mine si in viitor. Interesul este unul singur pentru mine: stanga ramaneasca sa ramana in picioare", dupa cum relata Adevarul.

Vasile Dancu i-a consiliat pe Victor Ponta, pe fostul sef SRI George Maior, pe Gabriel Oprea si pe Liviu Dragnea, presedintele PSD, potrivit gandul.info, citat de eclujeanul.ro. In timpul mandatului de sef al SRI, George Maior a semnat prefata unei carti publicate de Vasile Dancu si a fost prezent la lansarea acesteia, in 2011, potrivit Evz.ro.

Sub mandatul de ministru al Dezvoltarii detinut de Liviu Dragnea, Dancu a fost membru al grupului de experti al ministerului pentru pregatirea procesului de regionalizare/descentralizare (sursa).

La inceputul lunii octombrie 2015, inainte ca PSD sa isi aleaga presedintele si noii vicepresedinti, Liviu Dragnea, la acea vreme presedinte interimar al PSD, a facut urmatorul apel: "Il rog pe Vasile Dancu sa se apropie mai tare de partid. Il consider unul dintre cei mai buni sociologi din Romania si cred ca nu doar eu si, te rog Vasile, sa vii mai aproape de partid. Si noi avem nevoie de tine, si societatea" (sursa).

In 2012, Vasile Dancu, Arpad Paszkany si Ioan Rus au lansat trustul de presa Transilvania Media Group (TMG), din care fac parte Transilvania L!ve si Look TV (detalii aici). In urma cu un an, Vasile Dancu a iesit din actionariatul Transilvania L!ve (sursa)

A fost europarlamentar in 2005-2007, iar in guvernul condus de Adrian Nastase a ocupat functia de Ministru al Informatiilor Publice (2000-2003) - minister care nu a existat pana la cabinetul Nastase si nici dupa el. Vasile Dancu face parte din asa-numitul "Grup de la Cluj" al PSD, alaturi de Ioan Rus, Vasile Puscas si George Maior.

Vasile Dancu si tot "grupul de la Cluj" l-au sustinut in 2005 pe Mircea Geoana sa preia presedintia PSD, in confruntare cu Ion Iliescu. Ulterior, Dancu a avut mai multe conflicte cu Marian Vanghelie, care devenise foarte apropiat de Mircea Geoana, iar in 2007 a demisionat din functia de vicepresedinte al partidului (detalii).

Citeste si:

Citeste si: