Sociologul Vasile Dancu, al carui nume a fost vehiculat ca posibila nominalizare la functia de prim-ministru, a publicat astazi pe blogul sau, in aceeasi zi in care guvernul Victor Ponta a demisionat, un articol in care vorbeste despre un "proiect structural" si in care isi prezinta "memoriul de activitate".

Vasile DancuFoto: Facebook - Vasile Dancu

Articolul, destul de amplu, se numeste "Viata mea si sensurile ei" si contine atasat documentul de 40 de pagini intitulat "Memoriu de activitate". Dancu precizeaza pe pagina sa de Facebook, unde posteaza acest link, ca o face tocmai pentru ca a vazut ca lumea cauta informatii despre el.

"Am vazut ca lumea cauta informatii despre mine. O jurnalista spunea ca isi aduce aminte ca eram un tip simpatic cu replica ... poate eram. Dar am aici un text in care anul trecut mi-am deschis obsesiile si activitatea mea stiintifica. Doar pentru cine e interesat ... Imi cer scuze pentru expunere indecenta" este mesajul lui Dancu.

Ulterior, Dancu a declarat la Realitatea TV ca "este indecent" sa se vorbeasca despre aceste nominalizari "in timp ce oamenii isi ingroapa mortii". El nu a exclus insa in mod clar ca exista aceasta varianta si a vorbit despre un guvern format din specialisti.

"Eu cred ca este indecent sa vorbim in momentul acesta, in timp ce oamenii isi ingroapa mortii. Este chiar neproductiv in acest moment. Solutia nu este sa vorbim acum despre oameni. Cred ca in acest moment este nevoie de o resetare a vietii politice. Tinerii care au iesit in strada vor solutii. Clasa politica sa faca un pas in spate. Politicienii ar trebui sa faca sa caute o solutie cu Iohannis care sa devina proiectul pentru 2016. Este nevoie de un consens si de a opri lupta politica pentru 1 an.

Ideea anticipatelor este o modalitate pentru a da o noua legimitate. Este nevoie de 1 an de respiro. Partidele ar trebui sa se ocupe de problemele lor.

Orice intelectual din Romania isi doreste sa faca parte dintr-un proiect. Oamenii ca mine pot sa ajute Guvernul din afara. Problema este sa ai cui sa oferi analize. Viitoare echipa guvernamentala va avea succes daca va aduce specilisti. In acest moment conteaza consensul", a spus Dancu, citat de Realitatea.net.

"Am pornit activitatea mea astfel in mai multe directii: dezvoltarea unor analize si a unor teme de cercetare empirica privind realitatea romaneasca din multiple unghiuri, dar mai ales analizand mutatiile din zona realitatii simbolice si a infrastructurilor mentalitare (subiectul tezei mele de doctorat), crearea de institutii, un proiect consistent de prezenta publica constanta: ca analist-sociolog, dar si o prezenta a datelor despre realitatea romaneasca in toate momentele importante ale ei, intr-o concurenta cu alte tipuri de discursuri publice (cel politic sau jurnalistic); un proiect de publicistica centrat pe articularea de contraideologii; o activitate didactica sustinuta si, mai ales, dezvoltarea unui proiect de discurs sociologic aplicat intr-un gen aproape inexistent in spatiul public: eseurile de sociologie critica" incheie Dancu inainte de a atasa documentul mentionat.

Numele lui Vasile Dancu, unul dintre liderii Grupului de la Cluj, a fost vehiculat si pe 1 octombrie pentru "varianta de premier". El a declarat atunci pentru stiripesurse.ro ca este vorba de "informatii stiintifico-fantastice, mai mult fantastice".

Liviu Dragnea a refuzat miercuri sa faca orice fel de comentariu referitor la numele lui Vasile Dancu, dar l-a exclus pe cel al lui George Maior.