Adrian Curaj (57 de ani) este propunerea lui Dacian Ciolos la functia de ministru al Educatiei. Director general al UEFISCDI, institutia care imparte pe baza de competitii banii alocati cercetarii de catre guvern si aflata sub asediul comisiei de invatamant din Senat condusa de Ecaterina Andronescu care incearca sa o desfiinteze sau reorganizeze de mai bine de 1 an, Adrian Curaj este profesor la Automatica - Politehnica Bucuresti si a fost consultant al Bancii Mondiale, UNESCO si Comisei Europene pentru realizarea de studii pe politici in stiinta si inovare.

Adrian CurajFoto: Agerpres
  • Dacian Ciolos, premierul desemnat de Klaus Iohannis dupa demisia lui Victor Ponta, a anuntat astazi, 15 noiembrie 2015, lista ministrilor pe care ii propune.
  • La Educatie, portofoliul urmeaza sa fie condus de Adrian Curaj, daca acesta trece de audierile din Parlament.
  • Anuntarea Guvernului Ciolos vine la sfarsitul unei saptamani in care premierul desemnat le-a propus aceasta functie mai multor persoane. Cel mai vehiculat nume pentru acest portofoliu a fost cel al actualului ministru al Educatiei, Sorin Cimpeanu.
  • Ciolos le-a mai propus preluarea functiei si fostului ministru Mircea Miclea, precum si rectorului Universitatii de Agronomie din Cluj-Napoca, Doru Pamfil, potrivit surselor HotNews.ro

Adrian Curaj este din 2010 directorul Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI), care gestioneaza aproape 100 milioane de Euro.

HotNews.ro a scris in repetate randuri despre eforturile Comisiei pentru invatamant din Senatul Romaniei de a desfiinta intai UEFISCDI, apoi de a sparge institutia in mai multe foruri care sa imparta banii cercetarii. In apararea institutiei conduse de Curaj a sarit si Comisia Europeana, care, potrivit surselor HotNews.ro, s-a declarat ingrijorata de atacurile la UEFISCDI, pe care a catalogat-o ca o agentie care a "contribuit la imbunatatirea calitatii cheltuielilor publice romanesti pentru cercetare si inovare" si care a "intarit capacitatea administrativa de care Romania avea nevoie pentru a imbunatati managementul programelor sale de finantare".

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, a declarat pentru HotNews.ro ca "Adrian Curaj este un tehnocrat excelent. Este o sansa pentru Ministerul Educatiei ca are un om ca el". Tot in plin scandal legat de tentativa senatorilor de a desfiinta UEFISCDI, Miclea a avertizat ca "UEFISCDI este cel mai profesionist segment din Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice. Este singurul loc unde, din fericire, s-au adunat tehnocrati de nivel international". Sursa si detalii

Adrian Curaj

Adrian Curaj

Foto: Facebook - Adrian Curaj

Intr-o declaratie acordata HotNews.ro in urma cu aproape o luna, Adrian Curaj spunea ca, "pentru mine, important este sa dam un mesaj de predictibilitate si de stabilitate a institutiilor, mai ales acolo unde putem sa spunem fara retinere prea multa ca exista performanta". Curaj afirma atunci ca trebuie "sa ne gandim cum anume luptam toti pentru un buget cu sens si cum anume la primele rediscutari ale fondurilor structurale sa adaugam resurse”, avand in vedere ca "suntem ultimii in Europa si ca fonduri publice, dar si ca procent din fondurile structurale ale Romaniei destinate inovarii", in contextul in care "noi negociem banii europeni pentru noi"."Cercetarea in 2016 are nevoie de o crestere cu 0,12% din PIB, pe langa cei 0,24% din prezent, pentru a intra in traiectoria tintelor pe care si le-a asumat", afirma Adrian Curaj.

Ligia Deca, in prezent consilierul lui Klaus Iohannis pe Educatie, a coordonat in perioada 2010-2012 Secretariatul Bologna, fiind in subordinea ministrului propus astazi, Adrian Curaj.

Este membru al Comitetului de Conducere al Comisiei Fulbright din 2012 si face parte din Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO din 2008.

Adrian Curaj este profesor la catedra Managementul Cercetarii si Director al Centrului de Management Strategic si Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior la Universitatea Politehnica din Bucuresti si seful Catedrei UNESCO pentru Politici in Stiinta si Inovare la Scoala Nationala de Studii Politice si Administratie Publica (SNSPA), potrivit site-ului Fundatiei Universitare a Marii Negre.

In 1983 a absolvit Electronica si Telecomunicatii, iar in 1998 a obtinut titlul de doctor in Sisteme Automate, la Universitatea Politehnica din Bucuresti. In perioada 2001-2003 a urmat un master in Administrarea Afacerilor (EMBA) la ASEBUSS - Institute of Business and Public Administration Bucharest in parteneriat cu University of Washington in Seattle, in 2002-2003 a obtinut un certificat in Administrarea Afacerilor la aceeasi institutie, de data aceasta in parteneriat cu Kennesaw State University, iar in 2007 a obtinut un certificat postuniversitar la Colegiul National de Aparare.

A fost seful cercetarii din Romania (adica presedintele Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, cu rang de secretar de stat) in perioada 2009-2010 (cand ministru era Daniel Funeriu). A fost consilier al premierului Calin Popescu Tariceanu pe Stiinta si Inovare, in perioada 2007-2008.

CV Adrian Curaj

Educatie

1978-1983: Diploma de Inginer in Electronica si Telecomunicatii, la Universitatea Politehnica din Bucuresti

1993-1998: Doctor in Sisteme Automate, la Universitatea Politehnica din Bucuresti

2001-2003: Master in Administrarea Afacerilor (EMBA) la ASEBUSS - Institute of Business and Public Administration Bucharest in parteneriat cu University of Washington in Seattle

2002-2003: Certificat in Administrarea Afacerilor, Global Management Program - Institute of Business and Public Administration Bucharest in parteneriat cu Kennesaw State University

2007: Certificat postuniversitar la Colegiul National de Aparare

Pozitia prezenta

din 1998: Profesor universitar la Facultatea de Automatica si Calculatoare, Universitatea Politehnica din Bucuresti

din 2012: Sef Catedra UNESCO pentru Politici in Stiinta si Inovare la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA)

din 2010: Director General Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, Cercetare, Dezvoltare si Inovare (UEFISCDI)

Experienta profesionala

din 2010: Director General al UEFISCDI

2009-2010: Secretar de Stat-Presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica

2007-2008: Consilier al Primului Ministru pe Stiinta si Inovare

2008-2011: Vice-Presedinte al Consiliului National al Cercetarii Stiintifice in Invatamantul Superior (CNCSIS)

2007-2011: Vice-Presedinte al Consiliului National de Etica in Cercetare

2000-2007; 2009: Director al Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior si a Cercetarii Stiintifice Universitare (UEFISCSU)

din 2012: Membru al European Forum of Forward Looking Activities - European Commission (EFFLA)

2007-2012: Membru al PAG-PEOPLE Advisory Group - European Commission

2010-2012: Membru al BFUG -Bologna Foliowup Group si Expert Bologna (din 2011)

din 2008: Expert in Task Force - Fostering and Building Human Capital of the Regional Cooperation Council (RCC)

2005-2006: Membru al Board-ului European Association of Research Managers and Administrators (EARMA)

Coordonator sau expert/ consultant in peste 50 proiecte de cercetare/dezvoltare finantate de WB, UNESCO, UNIDO, UNDP, Comisia Europeana, Fonduri Structurale in domeniul invatamantului superior/tertiar, al stiintei si inovarii.

Limbi vorbite

Romana - matern

Engleza

Membru in comitete, asociatii, fundatii:

Comitetul de Conducere al Comisiei Fulbright (din 2012)

Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO (din 2008)

Fundatia Principesa Margareta a Romaniei-Board Member (din 2013)

Este unul dintre principalii sustinatori ai Centrului Danubius-RI - urmatorul mare proiect de cercetare dupa Laserul de la Magurele.

Are Ordinul national pentru Merit-Cavaler (1999) si Ordinul national Pentru Merit-Ofiter (2008) pentru contributii la dezvoltarea stiintei si inovarii.

Descarca de aici CV-ul integral al lui Adrian Curaj, care contine lista cartilor publicate, articole publicate in jurnale stiintifice si date privitoare la expertiza sa in elaborarea si managementul de proiecte

Descarca de aici Declaratia de avere pe 2014 a lui Adrian Curaj

Descarca de aici Declaratia de interese pe 2014 a lui Adrian Curaj

Citeste si: